Babacan ve Davutoğlu'ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, AK Parti’den ayrılan siyasilere yönelik “Onlar o makamlara layık oldukları için gelmediler” sözlerine, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’ndan yanıt geldi. Davutoğlu, “Erdoğan hesap vermeye hazır olacak. Dava açmayı düşünüyorum. Başbakanlık yapan birini kimse ihanetle suçlayamaz” şeklinde cevap verirken, Babacan ise “Madem bir iş yapmıyordu niye yıllarca birlikte çalıştın?” sözlerini kullandı.

SİYASET 27.07.2022, 11:33 27.07.2022, 13:21
Babacan ve Davutoğlu'ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na yönelik sözlerinin ardından dikkat çeken yanıtlar art arda geldi. 

Davutoğlu: “Dava açacağım”

Bir televizyon programına katılan Gelecek Partisi lideri Davutoğlu’na, AK Parti’den ayrılarak muhalefet cephesine geçen ve parti kuran Ali Babacan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi ile ilgili sarfettiği sözleri hatırlatıldı.

“Başbakanlık yapan birini kimse ihanetle suçlayamaz” diyen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Erdoğan hesap vermeye hazır olacak. Dava açacağım. Başbakanlık yapan birini kimse ihanetle suçlayamaz. Tayyip Erdoğan'ın düşüncesindeki sadakat, şahsına yani kendisine körü körüne sadakattır. Asla! Hiçbir Müslüman, kişiye sadakatla yükümlü değildir. Allah'a, ilkelere ve millete sadakatla yükümlüdür. Kendisi gibi olmayan herkesi hainlikle suçlayan, tepeden bakan, söz hakkı tanımayan ve kendisinin mutlak doğruyu bildiğini ve o ‘doğru’ haricinde bir şey ifade eden yok sayan bir zihniyet mevcut. Mesele yalnızca Tayyip Erdoğan değil, söz konusu zihniyet hakim olması halinde bu ülkede, şahsiyetli bir Müslüman bulmak imkansız hale gelir. Müslüman deme nedenim, dini kavramla ihaneti açıkladıkları için. Yoksa tüm herkes için bu kurallar geçerli.”

“Beni neden ikna etmeye çalıştı o zaman?”

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok açık ve net bir şekilde söylüyorum, sadakatim Allah'a, inandığım değerlere ve hukukuna hesap vereceğim milletedir. 2001’de Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Abdullah Gül ile Fethipaşa Korusu'nda bir araya geldik, 5 saat görüştük. Madem bir hiçtim, beni neden ikna etmeye çalıştı? Kurucu olmamı istedi, ben de affımı istedim.

2002 yılında başdanışmanlık görevini de teklif ettikleri zaman bir vecibe olarak gördüm, çünkü Kıbrıs müzakereleri sürüyordu, Irak Savaşı geliyordu, AB müzakereleri devam ediyordu. 7,5 sene başdanışmanlık yaptım, sadece tek maaş aldım, üniversite maaşımın yarısı. Aynı yatakta 3 gün üst üste yatmadım, herkes bunu bilir. Bir Tayyip Bey ile bir de Abdullah Bey ile bir yerlere gidiyordum. 2007 yılında seçimlere giderken Sayın Cumhurbaşkanı, milletvekili olmamı istedi. İznimi istedim. ‘Ben üniversiteye geri dönüyorum’ dedim. Ve o bana şunları söyledi, ‘Dışişleri Bakanı olacaksınız, kim Dışişleri Bakanı olacak?’ Peki ben mevki, makam için mi siyasete girdim? 2008 yılında partiye kapatma davası açıldı, Sayın Cumhurbaşkanı'na gidip, ‘parti kapatma davası ile demokrasiye ve size savaş ilan edildi. Bugünden sonra artık ben buradayım, ne bakanlık ne de başka bir şey istemiyorum’ dedim. Çünkü Tayyip Erdoğan'a o zaman hem güveniyordum hem inanıyordum, hem de bahsettiğim ilkelerin büyük bir bölümünü yaşıyordu. Keçiören'de bir evdeydi. Dedi ki siyasete gireceksin o zaman ve Dışişleri Bakanlığı'nı reddetmeyeceksin. Ben bir hiçtim madem Sayın Cumhurbaşkanı bakanlık vermedi. İki defa bakanlık teklifini reddettim.”

“Layık olmayan birine ülkeyi nasıl emanet etti?”

Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kötü bir Bakan olsaydım, benim Başbakan olmam kimin aklına gelirdi? Ben Sayın Erdoğan ile Başbakanlık konuşmadım. Tek bir AK Partili çıkıp da Davutoğlu Başbakanlık için lobi yaptı diyemez. Peki Sayın Erdoğan beni niye genel başkan ilan etti? Layık olmayan bir insana ülkeyi neden ve nasıl emanet etti? Madem bir hiçtim neden emanet etti? Tüm AK Parti yönetimi, o gün neden rahat bir nefes aldı? Hiçbir faniye benim nihai sadakatim yoktur.”

Babacan: “Erdoğan da ben de o makamlara gökten inmedik”

DEVA Partisi lideri Babacan da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisiyle ilgili “Onlar o makamlara layık oldukları için gelmediler" şeklindeki sözlerine cevap verdi. Babacan, "Sayın Erdoğan, ben de siz de siz de o makamlara gökten inmedik. Partinin ortak aklı ve milletin iradesi bizi oraya getirdi. 13 yıl layıkıyla Ekonomi ve Dışişleri bakanlıkları yaptım. Keramet madem sizde, 2018 yılından bu yana kaç bakan değişti, buna bir çare buldunuz mu? Halep oradaysa arşın burada” şeklinde konuştu.

“Babacan bir iş yapmıyorsa neden yıllarca onunla çalıştın?”

Babacan, 5 Aralık 2021’deki konuşmasının görüntüsünü yayınlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi.

5 Aralık 2021 tarihli konuşmasında Babacan, “İnsanlar merakla soruyor. ‘Ey Erdoğan' diyor. ‘Babacan madem bir iş yapmıyordu da niye bunca yıl beraber çalıştın onunla' diye soruyor. Buna yanıt vermesi gerek. Yalnızca son 2 senede 3 tane Hazine Bakanı değişti. Aynı süreçte 4 Merkez Bankası başkanı değiştirdiniz. Demek ki işinize gelmediği zaman kimse sizi beraber çalışmaya zorlayamıyor. Ali Babacan, ‘2019 yılında istifa mektubu verdiği zaman 2011'de ayrılmak istediğinde, 2019'da ayrılmaya çalıştığında neden kalması için ısrar ettiniz’ diye size insanlar soruyor. Sayın Erdoğan, değmez. 3 günlük dünyada zihninizi, ruhunuzu, dilinizi bu kadar kirletmenize değmez. Neyin hırsıdır bu? Bizi geçtik hadi, zamanında size inanıp, temiz siyaset düşüncesiyle oy vermiş vatandaşlarımıza herhalde bugün bir özür borcunuz olmalı.” sözlerini kullandı.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Onlar nasıl bir ihanetin içinde yer aldıklarını düşünmeleri lazım. Layık oldukları için o makamlara gelmediler. O makam onlara verildiyse bir irade o makamları verdi. Kunun kadir ve kıymetini bilmedi. Şu anda masanın etrafında dolaşıp bir şeyler yapıyorlar” demişti.

Yorumlar (0)