Babacan: İktidar yargıyı sopa olarak görüyor

Ali Babacan, yargıya olan güvenin iyice sarsılmış halde olduğunu ve bu durumun sebebinin çok açık olduğunu belirterek, "İktidar tarafından yargı, ellerinde sallandırdıkları bir sopa olarak görülüyor." dedi.

SİYASET 14.06.2022, 18:20
Babacan: İktidar yargıyı sopa olarak görüyor

DEVA (Demokrasi ve Atılım) Partisi lideri Babacan, DEVA Partisi Genel Merkezi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısında, partisinin Adil Yargı Eylem Planı'nı duyurdu.

"İktidar değişikliği şart"

Ekonomik refahın ve siyasi istikrarın olmazsa olmaz şartının, hukukun üstünlüğü olduğunun altını çizen Babacan, ülkemizin şu anda yargıda tarafsızlığın ve bağımsızlığın adının alınmadığı bir dönemden geçtiğini belirtti. DEVA Partisi lideri, yargıya olan güvenin iyice sarsılmış halde olduğunu ve bu durumun sebebinin çok açık olduğunu belirterek, "İktidar tarafından yargı, ellerinde sallandırdıkları bir sopa olarak görülüyor." dedi.

Adil olan bir yargı için en önemli adımın, iktidar değişikliği olduğunu kaydeden Babacan, "Yargının üzerindeki baskı, bir anda ortadan kalkacak. Bağımsızlık yolundaki en önemli adım bu olacak." dedi.

Babacan, eylem planının, Türkiye'deki yargı krizine karşı hukuk adına verilen bir cevap olduğunu söyleyerek, hukuk eğitiminden başlayarak, savcılık, hakimlik ve avukatlık mesleklerini kapsayan ve yargı organlarına kadar uzanan geniş bir alanı içine aldığını ifade etti.

"Bazı hukuk fakültelerini kapatacağız"

Plan çerçevesinde ilkokuldan itibaren erkek kadın eşitliği, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve özgürlükçü demokrasi derslerini eğitim müfredatına dahil edeceklerini aktaran Babacan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Gereken kriterleri sağlamayan hukuk fakültelerini kapatacağız. Avukatlık mesleğini kuvvetlendireceğiz. Çok baro sistemi bitecek. Ceza yargılamalarında, iddia makamı ile savunma makamını eşitleyeceğiz. Duruşma düzeninde avukat ve savcının eşit konumda oturmalarını sağlayacağız. Avukatların maaşlarını yükselteceğiz. Stajyer avukatlar için ödenek ayıracağız. Bağlı olarak görev yapan avukatlara, baroların açıkladığı öneri niteliğindeki ücretlerden daha az maaş verilmesinin önüne geçeceğiz."

"HSK kapanacak"

Savcılık ve hakimliğe girişte mülakatı kaldıracaklarına işaret eden Babacan, savcı ve hakimlere coğrafi teminat getireceklerini belirtti. Disiplin suçu olmadığı müddetçe, iktidarın hiçbir şekilde savcı ve hakimleri görevden alamayacağını kaydeden Babacan, "Hakimler ve Savcılar Kurulu kapanacak, iki yeni yapı olarak kurulacak. Hakimler Kurulu'nda Adalet Bakanlığı'ndan hiç kimseye yer vermeyeceğiz." şeklinde konuştu.

"AYM güçlenecek"

AYM'yi (Anayasa Mahkemesi) kuvvetlendireceklerini vurgulayan Babacan, "AYM'ye kişisel başvuru hakkının kapsamını da genişleteceğiz. Mahkemenin mensup sayısını 15'ten 21'e çıkaracağız. Bahse konu 21 mensubun 18'ini, Meclis nitelikli çoğunlukla seçeceğiz. Mahkemeye Sayıştay, Danıştay ve Yargıtay tarafından belirlenecek olan adaylarda minimum beş sene Yüksek Mahkeme mensubu olarak görev yapmış olma koşulunu getireceğiz." dedi.

Yorumlar (0)