Babacan, göç politikasını açıkladı: Şam yönetimi ile görüşeceğiz!

Partisinin göç politikasını açıklayan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Sınırlardan kaçak yollarla geçtiği tespit edilen göçmenler, nereden girdiyse o ülkeye sınır dışı edilecek." dedi. Geçici koruma statüsündeki kişilerin vatandaş yapılamayacağını kaydeden Babacan, "Suriyelilerin güven içinde ülkelerine dönmesi için Şam yönetimi, ABD ve Rusya ile görüşeceğiz." diye konuştu.

SİYASET 18.08.2022, 13:10 Hakan Öksüz
Babacan, göç politikasını açıkladı: Şam yönetimi ile görüşeceğiz!

Partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, uygulayacakları göç politikasından bahsetti. AK Parti hükümetinin bir göç politikasına sahip olmadığını belirten Babacan, "Bu sorunu ele alırken hukuk devleti ciddiyetini kaybetmemek gerekir. Temel insan haklarının ışığında bir göç politikası oluşturduk." dedi.

"Sınır dışı edilecekler"

Sığınmacı sorununun önüne geçilmesi için ciddi bir kurumsal yapıya ihtiyaç duyulduğunu belirten Ali Babacan, "Kaçak geçişlerin önlenmesi için nitelikli personel gerekiyor. Bizim iktidarımızda sınırlardan kaçak yollarla geçtiği tespit edilen göçmenler, nereden girdiyse o ülkeye sınır dışı edilecek. Farklı kimlik kullanarak sınırlardan geçmek isteyenleri de biyometrik kayıtlar sayesinde tespit edip geri göndereceğiz." şeklinde konuştu.

"Geçici koruma statüsü ortadan kaldırılacak"

Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen kişilerin güvenli şekilde ülkelerine dönebilmesi için bölgedeki savaş ortamının sonlandırılması gerektiğine işaret eden Ali Babacan, "Suriye'de oluşturulacak güvenli bölge için Şam yönetimi ile görüşme yapacağız. Onun dışında ülkedeki etkili güçler olan ABD ve Rusya ile de görüşeceğiz. Bölgede güvenliğin tesis edilmesiyle birlikte Suriyelilere sunulan geçici koruma statüsü ortadan kaldırılacak." ifadelerini kullandı.

"Bu kişilerin vatandaşlığa başvuru hakkı yok"

Türkiye'deki hukuk sistemini ayaklar altına almak suretiyle kimseye vatandaşlık verilemeyeceğini aktaran düzenleyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Geçici koruma statüsündeki kişilerin vatandaşlığa başvuru hakkı yok. Yaptığımız araştırmalarda gördük ki çok sayıda Suriyeli vatandaş yapılmış, seçmen statüleri var. Böyle rastgele vatandaşlık dağıtırsanız Suriyelilerin geri dönme motivasyonu azalır. Mevzuata aykırı vatandaşlık verilemez."dedi.

"Sadece birkaç kişi Şam'a gitmiş, bunun ne anlamı var?"

AK Parti hükümetinin Beşar Esad yönetimiyle direkt olarak temas kurması ile ilgili düşünceleri sorulan Babacan, "Birkaç kişi Şam'a gitmiş. Bunun ne anlamı var? Eğer hükümet bizzat bu işin destekçisiyse Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu açıkça ifade etmeli. Bizim bahsettiğimiz şey bu değil. Siyasi pozisyonu güçlü kişiler ve diplomatlar arasında görüşmeler olmalı." diye konuştu.

Yorumlar (0)