Babacan'dan "parmak boyama" önerisi: YSK'ya güvenim yok!

Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) güvenmediğini belirten DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "İlkel olsa da seçimlerde parmak boyamanın geri getirilmesini talep edeceğiz." dedi. Merkez Bankası'nın hükümetten gelen emirleri direkt olarak uygulamaya koyduğunu belirten Babacan, "Ortada bir para politikası yok. Ne olacağı belirsiz. Vatandaşlar tedbirli davransın." diye konuştu.

SİYASET 13.07.2022, 14:36 13.07.2022, 16:20 Hakan Öksüz
Babacan'dan "parmak boyama" önerisi: YSK'ya güvenim yok!

Başkent Ankara'da otomotiv sektörünün temsilcileriyle buluşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gündemdeki önemli konulara ilişkin görüşlerini aktardı. Devleti yöneten kişilerin ekonomiyle ilgili "Denedik ama olmadı" şeklinde açıklamalar yapamayacağını kaydeden Babacan, "Ülkede 84 milyon kişi yaşıyor. Devleti yönetenlerin her hareketi, milyonlarca insanı etkiliyor. Dolayısıyla herkes, yaptığı hamlelerin sonuçlarını kestirebilmeli. Yapmaya çalıştığınız her ne ise bunu vatandaşlara anlatmak zorundasınız." dedi.

"Sadece teknolojik değil, ahlâki altyapımız da yetersiz"

Ekonomideki sorunların çözümü için 2023 yılındaki seçimleri kazanmaları gerektiğine değinen Babacan, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) güvenmediklerini söyledi. Seçimlerin elektronik ortamda yapılmasına ilişkin iddiaların olduğunu kaydeden Ali Babacan, "Buna karşı çıkmamızın sebebi sadece teknolojik altyapı değil. Ahlâki altyapımız da yetersiz. Her çeşit kirli oyunu oynayabilirler." ifadelerini kullandı.

"İlkel olsa da parmak boyamanın geri gelmesi gerek"

Babacan, "YSK, Türkiye'nin gözü önünde kanuna aykırı davranıyor. Bunu canlı olarak görüyoruz. Kanuna göre mühürsüz oy pusulaları geçersiz kabul edilir. YSK ise bu mühürsüz pusulaları kendisinin saydığını ve oyların geçerli olduğunu beyan etti. Göz göre göre kanunun dışına çıktılar. Bu şartlarda YSK'ya nasıl güveneceğiz. İsteyen arkadaş 'Benim oyum yüzde 52 olsun.' der, YSK da bu isteği yerine getirebilir. Olur mu olur. Mevcut hükümete ve YSK'ya güvenimiz yok. İlkel olsa da seçimlerde parmak boyamanın geri getirilmesini talep edeceğiz." diye konuştu.

"Döviz kuru manipüle ediliyor"

Döviz kurunun hükümet ve Merkez Bankası tarafından manipüle edildiğini aktaran DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Maalesef artık serbest piyasada değil döviz kuru. Hükümet ile Merkez Bankası'nın ne zaman nasıl bir hamle yapacağıyla ilgili kimse bir şey bilmiyor. Ortada bir ekonomi politikasının olmadığını görüyoruz. Merkez Bankası bağımsız değil. Kararları bağımsız şekilde veren bir Para Politikası Kurulu yok." dedi.

"Hükümetten emir geliyor, Merkez Bankası direkt uyguluyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelen talimatların Merkez Bankası tarafından harfiyen uygulandığını vurgulayan Babacan, "Eskiden durum böyle değildi. Merkez Bankası kendi politikası üzerinde söz sahibiydi. Anlatırdı, vatandaşlar da öğrenmiş olurdu. Şu anda ortada bir para politikası mevcut değil. Yukarıdan ne gelirse uyguluyorlar. Gelen talimatların çoğu bilimsel olarak yanlış. Döviz kuruyla ilgili önümüzdeki süreçte neyin yaşanacağını kim bilebilir? Ona göre vatandaşlar tedbirli olsun." değerlendirmelerinde bulundu.

Yorumlar (0)