AYM'den Sırrı Süreyya Önder kararı!

Anayasa Mahkemesi, Sırrı Süreyya Önder hakkında tahliye kararı verdi.

SİYASET 03.10.2019, 13:22 04.10.2019, 14:52
AYM'den Sırrı Süreyya Önder kararı!

Anayasa Mahkemesi, 2013’te Kazlıçeşme’de düzenlenen Nevruz etkinliğindeki açıklamalarından dolayı “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan ve 6 Aralık 2018’den beri tutuklu bulunan Sırrı Süreyya Önder hakkında hak özgürlüğünün ihlal edildiğine yönelik karar verdi. AYM’nin bu hükmünden sonra Önder’in cezaevinden bırakılması bekleniyor.

Kararın ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan'ın kızı Nazlıcan Özkan, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Sırrı Süreyya Önder'in kızı Ceren Önder'le birlikte yolda olduklarını açıkladı.

HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Çozüm Süreci" esnasında ve özellikle de Dolmabahçe Mutabakatı'nda bulunmasıyla birlikte ön planda bir figür olarak yer aldı. 2013'te Kazlıçeşme'de düzenlenen Nevruz etkinliğindeki konuşmasında "Size Kürt halkı önderi Sayın Öcalan'ın selamını getirdim. Bugün de Kürdistan'da onun onurlu evlatlarıyla onur duyuyoruz" demişti. Bu sözleri ve "Çözüm Süreci"ndeki çeşitli ifadeleri dolayısıyla açılan davada 7 Eylül 2018 tarihinde 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da Sırrı Süreyya Önder ile aynı suçta 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hem Demirtaş hem de Önder karara itiraz etti ancak 4 Aralık 2018'de İstanbul Bölge Adliyesi Mahkemesi 2. Ceza Dairesi cezalar için onama kararı verdi. Bu karar üzerine Önder 6 Aralık 2018'de Kandıra Cezaevi'ne teslim oldu.

Anayasa Mahkemesi, aynı suçtan yargılanan ve AYM'ye başvuru yapan Selahattin Demirtaş'ın başvurusunu ise suç şüphesi için "inandırıcı delillerin bulunduğu" gerekçesiyle 1 Şubat 2018'de reddetmişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuran Selahattin Demirtaş'ın başvurusu ise 17 yargıcın bulunduğu Büyük Daire'de görüşülmeye başlandı. AİHM, 20 Kasım 2018'de Demirtaş'ın tutukluluk halinin yasadışı olduğunu söylemişti.

Yorumlar (0)