Altılı masanın mutabakat metnine HDP'den yorum

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, altılı masa tarafından açıklanan ortak politikalar mutabakat metniyle ilgili görüşlerini aktardı. AK Parti tarafından oluşturulan hukuksuzluk ortamının bu ortak metinle birlikte az da olsa düzeltilmeye çalışıldığını vurgulayan Beştaş, "Buradan yapısal çözümler çıkmaz ama yine de olumsuz bir metin değil." dedi. Meral Danış Beştaş, HDP kapatma davası ve Erdoğan'ın adaylığı hakkında da konuştu.

SİYASET 30.01.2023, 16:14 31.01.2023, 11:20 Hakan Öksüz
Altılı masanın mutabakat metnine HDP'den yorum

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, altılı masanın ortak mutabakat metni hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Bu metnin bir restorasyon projesi olduğuna vurgu yapan Beştaş, "AK Parti tarafından oluşturulan adaletsizlik ve anayasasızlık ortamını az da olsa tamir etmeye çalışan bir metin olmuş. Bu metinden köklü bir yapısal çözüm paketinin çıkmasını beklemek doğru olmaz. AK Parti'den önce de her şey iyi değildi. Bu metinle ilgili 'olumsuzdur' diyemiyorum." dedi.

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı hukukçu gibi hareket etmiyor"

HDP hakkındaki kapatma talepli davayı değerlendiren Meral Danış Beştaş, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı hukukçu gibi hareket etmiyor. Kapatma davası iki yıldır sürüyor. Bugüne kadar bir tane bile gizli tanık ortaya çıkmazken şidi bir tanesinin çıkıp da konuşması ilginç. Kim emretti ve bu kişi ortaya çıktı? Bu sorumuza yanıt alamadık. Halkımızın bize verdiği desteği kesiyorlar ve partimizi kapatmaya çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Erdoğan'ın adaylığı mümkün değil" 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, muhalefetten gelen adaylık eleştirilerine "2018'de bu sistemin ilk cumhurbaşkanı olarak seçildim, kronometre sıfırlandı." yanıtını verdiğini anımsatan Beştaş, "Kronometreyi istedikleri kadar sıfırlasınlar. Onları sıfırlayan da halk olacak. Anayasa hükmü oldukça açık. Geçici bir madde koymaları gerekirken bunu düşünemediler. 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildikten sonra yeniden aday olabilir.' gibi bir hüküm anayasada yok. Dolayısıyla aday olabilmesi mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)