Altılı masanın 4 ismi kafa kafaya verdi: Yeni parti mi kurulacak?

CHP'den 38 vekil koparan Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi'nin TBMM'deki temsillerini güçlendirmek için 2 formül üzerinde durduğu söyleniyor. Meclis'te grup kurmak isteyen bu partilerin, kurulacak yeni bir partinin çatısı altında grup oluşturabileceği ileri sürülüyor.

SİYASET 31.05.2023, 12:38 Hakan Öksüz
Altılı masanın 4 ismi kafa kafaya verdi: Yeni parti mi kurulacak?

Millet İttifakı çatısı altında 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine giren Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi, 38 vekil aldı. Bu milletvekillerinin CHP'den ayrılarak kendi partilerine dönmeleri bekleniyor. TBMM'deki temsillerini güçlendirmek isteyen bu 4 partinin, çeşitli formüller üzerinde çalıştığı belirtildi.

TBMM'de grup kurmanın avantajlarından yararlanmak istiyorlar

Edinilen bilgilere göre masaya gelen ilk seçenek, kendi aralarından seçtikleri bir partinin çatısı toplanacak bu partilerin grup oluşturması. TBMM'de grubu olan siyasi partilerin Meclis Başkanlık Divanı'nda temsil edilebilmesi nedeniyle bu formülün uygulanabileceği kaydedildi. Böylece partiler de ihtisas komisyonlarına üye verebilecek ve grup adına söz hakkı alabilecek.

TBMM'de şu an grubu bulunan 5 siyasi parti var. Gelecek Partisi (10), DEVA Partisi (15), Demokrat Parti (3) ve Saadet Partisi (10) ise sadece kendi vekilleriyle grup kuracak sayıya (20 vekil şartı) sahip değil. Grubun, DEVA Partisi çatısı altında oluşturulacağı öne sürülüyor.

İkinci formül de masada: Yeni parti kurulacak

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, daha önce yaptığı bir açıklamada Meclis'te grup oluşturmaları gerektiğine işaret etmişti. Şayet kendi aralarından bir partinin çatısı altında grup kurma seçeneği üzerinde anlaşılamazsa bu kez devreye ikinci formül girecek. İkinci formüle göre yeni bir parti kurulacak ve bu 38 milletvekili de o partiye geçiş yapacak.

Yorumlar (0)