Altılı masadan ortak mutabakat metni: Detaylar paylaşıldı

Altılı masa tarafından hazırlana "Ortak Politikalar Mutabakat Metni" açıklandı. Partilerin genel başkan yardımcılarının okuduğu metinde cumhurbaşkanının görev süresinden seçim barajına, zorunlu eğitim sisteminden ekonomi politikalarına kadar birçok alanda atılacak adımlar yer aldı. İşte altılı masa liderlerinin üzerinden uzlaştığı Ortak Politikalar Mutabakat Metni...

SİYASET 30.01.2023, 15:31 30.01.2023, 17:55 Hakan Öksüz
Altılı masadan ortak mutabakat metni: Detaylar paylaşıldı

14 Mayıs'ta yapılacak seçimler yaklaşırken altılı masadan gelecek açıklamalar bekleniyor. ATO Congresium'da gerçekleştirilen tanıtım toplantısında altılı masanın "Ortak Politikalar Mutabakat Metni" paylaşıldı. Toplantıya altılı masadaki siyasi partilerin genel başkanları katıldı. Komisyon çalışmalarında yer alan partilerin genel başkan yardımcıları, mutabakat metnini okudu.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem vurgusu

Altı genel başkanın mutabık kaldığı başlıkların yer aldığı metinden bahseden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Şu anki yönetim, devlet için bir beka sorunu haline geldi. Bu ucube sistemin yerine Millet İttifakı olarak kuvvetler ayrılığını temel alan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'in getirilmesi gerektiği konusunda mutabakat sağlandı. Bunun için bir Meclis İçtüzüğü hazırlayacağız. Kanun yapım süreçleri daha demokratik hale gelecek. Milletlerarası sözleşmelerden çekilme yetkisi, yalnızca TBMM'de olmalıdır. Meclis’te Kesin Hesap Komisyonu oluşturulacak. Bu komisyonu başkanı ana muhalefet partisinden seçilecek." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı görev süresi 7 yıl olacak

Yeni yürütme reformuyla birlikte cumhurbaşkanının görev süresinin de düzenleneceğini vurgulayan Öztrak, "Cumhurbaşkanı 7 yıl için seçilecek ve bir dönemden fazla aday olamayacak. Başbakan ile bakanlar, yönetimde daha aktif rol üstlenecek. Hakimler ve Savcılar Kurulu kaldırılacak, yerine iki farklı kurul oluşturulacak. Adalet Bakanı ile müsteşarı, Hakimler Kurulunda bulunmayacak. AİHM ya da Anayasa Mahkemesi tarafından hak ihlali kararı verilen davalarda, bu hükümleri veren hakimler ile savcıların tazminat ödeyerek zararı gidermesi sağlanacak." dedi.

Seçim barajı yüzde 3 olacak, kamuya personel alımında mülakat kaldırılacak

Anayasa Mahkemesi üyeliklerinin "hülle" yöntemiyle belirlenmesinin son bulacağını kaydeden Faik Öztrak, "Seçim barajı yüzde 3'e inecek. TBMM'nin izni olmadan siyasi partiler hakkında kapatma davası açılamayacak. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan çeşitli ofis ve kurullar kapatılacak. Bunların kullandığı görev ve yetkiler, bakanlıklara dağıtılacak. Hazine'yi Maliye Bakanlığından ayıracağız. Muhtarlık Temel Kanunu çıkacak. Kamuya personel alımında mülakata son verilecek." vurgusunu yaptı.

"Cumhurbaşkanlığı, Çankaya Köşkü'ne taşınacak"

Ortak mutabakat metninin ekonomi ve finans ile ilgili bölümlerini DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı okudu. Enflasyonun 2 yıl içinde tek haneye indirileceğini kaydeden İbrahim Çanakçı, "Ortalama yıllık büyüme hızı yüzde 5'i aşacak. Kişi başına milli gelir, 2023 sonunda dolar bazından en az 2 kat artırılacak. 5 yıl içinde en az 5 milyon yeni iş sözümüz var. Yeni kur korumalı mevduat hesaplarının açılmasının önüne geçeceğiz. Merkez Bankası'nın tek görevi, fiyat ve finansal istikrarı sağlamak olacak. Cumhurbaşkanlığı, Çankaya Köşkü'ne taşınacak. Cumhurbaşkanlığı envanterinde yer alan uçaklar satılacak, yerine yangın söndürme uçakları konulacak." dedi.

Zorunlu eğitim sistemi '1+5+4+3' şeklinde düzenlenecek

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp ise eğitim sisteminde yapılacak değişikliklerden bahsetti. TÜBİTAK'ın ileri bilimsel araştırmalar yapan bir kuruma dönüştürüleceğini kaydeden Bülent Şahinalp, "6-25 yaş arasındaki herkese aylık 5 GB bedava internet verilecek. Devlet okullarında ücretsiz öğle yemeği, su ve süt verilecek. Zaman içinde Liselere Giriş Sınavı (LGS) kaldırılacak. Üniversiteye girişte tek sınav yerine, çoklu sınav sistemine geçilecek. Zorunlu eğitim '1+5+4+3' şeklinde olacak. Okul öncesi 1 yıl eğitim zorunlu olacak. İlkokul 5 yıl, ortaokul 4 yıl, lise 3 yıl olacak. YÖK kaldırılacak. Öğretmen atamalarında mülakat yapılmayacak. Ataması yapılmayan öğretmenler atanacak." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)