Altılı masadan ortak açıklama

DEVA Partisi lideri Ali Babacan'ın ev sahipliğinde altı muhalefet partisinin liderinin katıldığı toplantı tamamlandı. Sekiz saat süren toplantının ardından ortak açıklama yapıldı.

SİYASET 14.11.2022, 21:45 15.11.2022, 17:00
Altılı masadan ortak açıklama

DEVA (Demokrasi ve Atılım) Partisi Genel Merkezi'nde İYİ Parti lideri Meral Akşener, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal ve Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nun iştirak ettiği 'liderler buluşması' basın mensuplarına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Sekiz saat sürdü

Yaklaşık olarak sekiz saat süren toplantının akabinde gerçekleştirilen ortak açıklamada, İstanbul'daki terör saldırısı bir kez daha lanetlendi, yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa temennisinde bulunuldu.

Açıklamada, ülkemizi terör saldırılarıyla dizayn etmeye çalışanlara asla müsaade edilmeyeceğinin altı çizildi.

"Demokratik ve özgürlükçü Türkiye'yi inşa edeceğiz"

"Bizler, iktidarın bütün kutuplaştırma ve ayrıştırma siyasetine karşı, müşterek idealimiz olan yarının demokratik ve hür Türkiye Cumhuriyeti için uzlaşı ve birlik içinde faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdürmekteyiz." denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Önümüzdeki seçimle beraber, temel hak ve hürriyetlerin güvenceye alındığı, hukuk devletinin bütün kural ve kurumlarıyla hayata geçirildiği, demokratik ve özgürlükçü Türkiye'yi halkımızın desteğiyle inşa edeceğiz. Bugün yaptığımız toplantıda, müşterek komisyonlarımızın faaliyetleri ile 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası'nı değerlendirdik. Bu hususta faaliyetlerimizi en kısa zamanda tamamlayarak kamuoyuyla paylaşıyor olacağız."

"Anayasa değişikliği kararımızı 28 Kasım'da duyuracağız"

Bir evvelki toplantımızda oluşturulmasına karar verdiğimiz Ortak Çalışma Grubu, temel siyaset alanlarında, dokuz ana, 60 alt başlık altında, sürdürdüğü faaliyetlerde önemli bir ilerleme kaydetti. Bu çalışma ile Türkiye'nin içinde bulunduğu problemlerin kalıcı ve hızlı bir şekilde çözülmesi için atılması gereken tüm adımları ortaya koyacak, belirlenecek olan müşterek hedefleri, projeleri ve politikaları müşterek taahhütlerimiz olarak çok büyük bir kararlılıkla gerçeğe dönüştüreceğiz. Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu, Anayasa değişikliklerinin kodifikasyonunu bitirmiştir. Altılı lider olarak, bu faaliyeti 28 Kasım'da kamuoyuyla paylaşma yönünde karar aldık."

"Seçim güvenliğini sağlayacağız"

Bahse konu açıklamada, Seçim Güvenliği Komisyonu'nun, seçimin evveli, seçim dönemi, seçim günü ve seçimin sonrası olmak kaydıyla bütün süreçte atılacak adımları bir bir planladığı, seçim güvenliği için iş birliği ve gücü eksiksiz bir şekilde yürütmeye yönelik faaliyetlerini sürdürdüğü kaydedilerek, İletişim Komisyonu'nun, müşterek komisyonların çalışma ve raporlarını kamuoyuna daha hızlı bir şekilde duyuracak hazırlıkları yürütmekte olduğu ifade edildi.

Altılı masanın genişlemesine ilişkin tavsiyelerin de görüşüldüğü belirtilen açıklamada, "Bizler toplumu en büyük yelpazede temsil eden ve 85 milyonun hepsini kucaklayan bir anlayışla 12 Şubat'ta bir ilke imza atmıştık. Belirlediğimiz müşterek değer ve ilkeler zemininde birlikte çalışma kültürü oluşturduk. Atlı siyasi parti olarak büyük bir yol gittik ve bundan sonraki süreçte de en kısa sürede bu çalışmaları tamamlamaya odaklandık." denildi. 

"İktidarın vaatleri hiç kimseye güven vermiyor"

Açıklamada, toplantıda güncel siyasi ve ekonomik gelişmelerin de masaya yatırıldığı kaydedilerek, şöyle devam edildi:

"Güven duyulan ve gerçekçi adımlarla problemleri kalıcı bir şekilde çözmek yerine gerçekleri saklama peşinde kolay iktidar, Türkiye'yi tarihin en yüksek enflasyonuyla karşı karşıya bıraktı. KKM (Kur Korumalı Mevduat), arka kapıdan döviz satışları, döviz cinsi borçlanmalar,  garanti gibi sayısız uygulamayla servet transferi ve haksız gelir körüklenmekte, gelir dağılımı gitgide bozulmakta ve orta direk ortadan kalkmaktadır. 

Bu çarpık ve adaletsiz düzene son verecek, enflasyonun tek haneye düşürüldüğü, alım gücünün arttığı, insan onuruna yakışır gelir sağlayan istihdam imkanlarının sunulduğu, yoksulluğun olmadığı, sosyal adaletin temin edilerek toplumun bütün kesimlerinin refahtan adil bir biçimde pay aldığı kapsayıcı bir ekonomik sistem inşa edeceğiz. Bu amaçlara ulaşmak adına yapacağımız bütün reformları açıklayacağımız Ortak Politikalar Metni'yle ortaya koyacağız. Temel hak ve hürriyetlerin siyasi bir kavga hususu olmasına müsaade etmeyeceğiz. Hukuk devletini ve Anayasa'yı görmezden gelen ve herkesin temel hak ve hürriyetlerini tamamen kendi tasarrufunda gören bir iktidarın vaatlerinin hiç kimseye güven vermeyeceğini biliyoruz."

"Ortak adayımız 13'üncü cumhurbaşkanı olacak"

Altılı masanın temel hak ve hürriyetleri, Anayasa'yı parçalanamaz bir bütün olarak gördüğünün altı çizilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"Hiç kimse inancından ve düşüncesinden, giyim tarzından ve kıyafetinden ötürü ayrımcılığa maruz kalmayacak. Toplumun bir bölümünü siyasi rehine gibi kendi taraflarında tutan ve hürriyetlerinin ellerinden alınmasıyla tehdit eden bu çarpık politika anlayışına son vereceğiz. Sansür yasasıyla birlikte gerçeği bile kendi tekeline almaya çabalayan, medyayı susturan, sosyal medyayı ve sivil toplumu tehdit olarak gören, demokrasinin nefes borusu olan ifade ve düşünce hürriyetini ayaklar altına olan bu otoriter yönetime son vereceğiz. Bu azim ve inançla Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılında müreffeh, demokratik, güçlü, kendini hürce ifade eden, tartışan, konuşan bir Türkiye'yi istişare, liyakat ve adaletle inşa edeceğiz. Bir defa daha altını çizmek isteriz ki bizim ortak adayımız 13'üncü cumhurbaşkanı olacak ve Meclis'te ulaşacağımız çoğunlukla en kısa sürede 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçiş yaparak, milletten ve Anayasa'dan kopmuş olan bu otoriter yönetime son verecek, milletimizi müreffeh ve hür yarınlara ulaştıracağız. Bütün milletimiz müsterih olsun."

Açıklamada, sıradaki toplantının 28 Kasım tarihinde Demokrat Parti'nin ev sahipliğinde yapılacağı bildirildi.

Yorumlar (0)