Altılı masadan ortak açıklama

Kemal Kılıçdaroğlu'nun davetiyle buluşan altı muhalefet partisi lideri 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası' hususunda gerçekleştirilen çalışmaları değerlendirdiklerini ve bu husustaki çalışmaları en kısa zamanda tamamlayarak kamuoyunun bilgisine sunma yönünde karar aldıklarını bildirdi.

SİYASET 02.10.2022, 19:51
Altılı masadan ortak açıklama

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine DP (Demokrat Parti) lideri Gültekin Uysal, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, DEVA (Demokrasi ve Atılım) Partisi lideri Ali Babacan, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener, CHP Genel Merkezi'nde buluştu.

"Toplantılarımız büyük bir kararlılıkla sürüyor"

Toplantıya ilişkin olarak gerçekleştirilen ortak yazılı açıklamada, 12 Şubat 2022 tarihinde CHP'nin ev sahipliğinde start alan toplantıların kamuoyuyla paylaşılan temel hedefler ve ilkeler doğrultusunda büyük bir kararlılıkla sürdüğü kaydedildi.

Yapılan ilk altı toplantıda siyasi tarihte nadir görülen bir iş birliği anlayışı çerçevesinde önemli mesafeler kat edildiğinin altı çizilen açıklamada, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni'ni hazırlayan altı partinin, cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak, adaleti sağlamak, farklılıkları zenginlik olarak görerek bir arada hürce yaşamak, toplumsal barışı ve huzuru tesis etmek, bütün yurttaşların insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmesini güvenceye almak, demokratik, çoğulcu bir Türkiye inşa etmek ve gelecek jenerasyonlara bu değerleri emanet etmek adına bir arada olduğu belirtildi. 

"İki temel hususu masaya yatırdık"

Altılı masanın kurduğu İletişim Komisyonu, Seçim Güvenliği Komisyonu, Kurumsal Reform Komisyonu, Anayasal ve Yasal Reform Komisyonu ve Geçiş Süreci Yol Haritası Komisyonu'nun yarının Türkiye'sini inşa için faaliyetlerine devam ettiği kaydedilen açıklamada, liderler buluşmasının ikinci turunun ilk toplantısında artan toplumsal beklentinin ve yaklaşan seçim takviminin bilincinde olarak iki temel hususun masaya yatırıldığını ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İlki, 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası' hususunda gerçekleştirilen faaliyetleri değerlendirdik ve bu husustaki faaliyetleri en kısa zamanda tamamlayarak kamuoyunun bilgisine sunma yönünde karar aldık.

İkincisi, Türkiye'nin önemli temel politika alanlarında müşterek bir çalışma grubu oluşturulmasına, milletimizin çıkarları doğrultusunda müşterek politikalar belirlenmesine ve bahse konu politikaların müşterek taahhütlerimiz olarak kamuoyuna duyurulmasına karar verdik.

Söz konusu temel politika alanlarını da adalet, hukuk ve yargı, savunma, güvenlik, dış siyaset, sosyal politikalar, eğitim, bilim ve teknoloji, bölgesel hususlar, istihdam ve finans, ekonomi, yolsuzlukla mücadele, şeffaflık ve kamu yönetimi olarak belirledik."

Güçlü ekonomi ve güçlü demokrasi vurgusu

Kuvvetli bir demokrasi olmadan kuvvetli bir ekonomi, kuvvetli bir ekonomi olmadan da kuvvetli bir dış siyaset olamayacağının ortada olduğu vurgulanan açıklamada, 'milli güvenlik ve dış politika hususlarını iç siyaset malzemesi olarak kullanan iktidarın' Ege'deki Yunan-Türk dengesinin Yunanistan lehine olacak şekilde bozulmakta olduğu gerçeğini hamasi nutuklarla kapatmaya çalıştığı iddia edildi. 

Bahse konu açıklamada, kurumsal akıldan tamamen yoksun dış siyasetin ürünü olan bu güvenlik zaaflarının hiçbir hamasi dille örtülemeyeceği ifade edildi.

"Türkiye rahat bir nefes alacak"

Rusya'nın Ukrayna'nın dört bölgesini ilhak kararının da Kırım'ın ilhakı kararında olduğu gibi geçersiz görüldüğünün altı çizilen açıklama, şu ifadelere yer verildi:

"Milletimiz rahat olsun. Ekonomik, siyasal ve toplumsal problemleri gittikçe ağırlaşan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin, kural tanımazlıkla ve keyfilikle, Türkiye'yi bir şahıs devletine çevirmesine ve 85 milyonu uçuruma doğru sürüklemesine asla müsaade etmeyeceğiz. 

Kamuoyunun bilgisine bir defa daha sunarız ki altılı masa amacına emin adımlarla yürümektedir ve göstereceğimiz ortak cumhurbaşkanı adayı, ülkemizin 13'üncü cumhurbaşkanı olacaktır.

Aynı zamanda, demokratik bir hukuk devleti için Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi uygulayacağız ve TBMM çoğunluğunu da kazanacağız.

Yepyeni bir siyaset kültürü ve yönetim anlayışıyla Türkiye hızla kutuplaşma girdabından kurtarılacak, yaşam tarzı, dünya görüşü, kimliği ve inancı nedeniyle hiç kimse ötekileştirilmeyecek, temel hak ve hürriyetler güvence altına alınacak, gençlerimizin önündeki bütün engeller kaldırılacak, kamuda israf sona erecek, siyasi ahlak kanunu yürürlüğe sokulacak, yozlaşma ve yolsuzlukla etkin mücadele edilecek, güçlü kurumlar oluşturulacak, bütün terör örgütlerinin, uyuşturucu baronlarının, yeraltı suç örgütlerinin üzerine kararlılıkla gidilecek, güzel Türkiye'nin hiçbir evladı yoksulluğa mahkum edilmeyecek ve ülkemiz rahat bir nefes alacaktır. Altılı masa olarak her daim vurguladığımız üzere, bu yeni inşa ve yeni bir başlangıçtır."

Yorumlar (0)