Altılı masadan aday açıklaması

Altılı masanın 10'uncu toplantısında, ortak adayın belirlenmesi için istişarelere başlanması yönünde karar verildiği ifade edildi.

SİYASET 06.01.2023, 00:25
Altılı masadan aday açıklaması

Altılı masanın, Gelecek Partisi Genel Merkezinde basın mensuplarına kapalı olarak gerçekleştirilen ikinci tur çerçevesindeki 10'uncu toplantısı yaklaşık olarak 9,5 saat sürdü.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğindeki toplantıya, DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal, İYİ Parti lideri Meral Akşener ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu iştirak etti.

Toplantının akabinde altı liderin imzasıyla ortak metin paylaşıldı.



"Bu ayın sonunda tanıtım toplantısı yapacağız"

Bugün iş birliği sürecinin somut adımları doğrultusunda son derece önemli iki müşterek metnin daha tamamlanma noktasına getirildiği kaydedilen açıklamada, sıradaki çalışma takviminin de hazırlandığı bildirildi.

Bugün itibarıyla tamamlama aşamasına gelen 'Ortak Politikalar Metni' ve 'Geçiş Süreci Yol Haritası'nın 30 Ocak 2023'te gerçekleştirilecek müşterek bir tanıtım toplantısıyla vatandaşların bilgisine sunulacağı belirtilen açıklamada, bahse konu iki metinle beraber, partilerin siyasi iş birliği mimarisinin önemli oranda tamamlanmış olacağı ifade edildi.



"Ortak adayın belirlenmesine ilişkin istişarelere başlıyoruz"

Çetin siyasi koşullar altında, bir senelik yoğun bir gayretle ortaya konulan vizyonun uygulamaya geçirilmesinin, 'ortak cumhurbaşkanı adayının seçilmesi' ve 'Meclis'te Anayasa reformu için gerekli olan çoğunluğun sağlanması' şeklinde iki gerekli koşula bağlı olduğunun altını çizilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bu temel koşulların sağlanabilmesi adına, seçim güvenliği adına kurulan komisyonun aralıksız bir şekilde çalışarak, sandıkların tamamındaki her bir oyun korunmasını sağlayacak önlemlere yoğunlaşmasına, müşterek bir komisyonca liderlerin kararlarına temel teşkil etmek üzere Meclis'te anayasal çoğunluğu sağlayabilmek için vekil seçimlerinde uygulanabilecek olan alternatiflerin çalışılmasına ve son kararı vermek üzere liderlere sunulmasına, liderler arasında ortak adayın tespitine ilişkin istişarelerin başlatılmasına karar verdik. Milletvekili seçimleri ve cumhurbaşkanı adayı hususunda tam bir uzlaşı kültürü doğrultusunda hareket edecek ve seçimlerin ardından hem yasamada hem yürütmede yepyeni bir dönemi başlatacağız."



"6 Nisan'dan önce yapılacak erken seçime varız"

Söz konusu açıklamada, çalışmaların kısa zamanda tamamlanabilmesi maksadıyla liderler arası toplantıların çok daha sık aralıklarla gerçekleştirilmesi yönünde karar verildiği de kaydedilerek, bu doğrultuda, sıradaki toplantının İYİ Parti Genel Merkezinde 26 Ocak tarihinde gerçekleştirileceği bildirildi.

Son dönemlerde gündeme getirilen erken seçim tartışmaları bağlamında müşterek tutumun da çok açık olduğu belirtilen açıklamada, "2022'de bir siyasi mühendislik gayreti olarak devreye alınan seçim sistemiyle gerçekleştirilecek hiçbir erken seçimi desteklemeyeceğiz. 2018 yılındaki seçimlerde geçerli olan sistemle yapılacak -yani 6 Nisan tarihinden evvel yapılacak- bir erken seçimi desteklemeye hazırız." denildi.



"Başörtüsü hususu, samimi bir istişare ortamında masaya yatırıldı"


Son dönemlerde gündeme gelen başörtüsü hususun da oldukça samimi bir istişare ortamında masaya yatırıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"28 Şubat'ın vesayetçi ve 12 Eylül'ün darbeci zihniyetinin eseri olan ve çok sayıda kadının hayatını karartan bu çağdışı yasağın bir daha asla gündeme gelebilmesini engelleyecek hukuki bir teminatın temini hususunda tam bir mutabakata sahibiz. Fakat, inanç ve insan hakları hürriyeti ile ilgili bir hususu ve başörtüsü gibi bir sembolü 'gol atılacak pas' olarak gören zihniyete de tamamen karşıyız. Başörtüsü yasağından ötürü ağır mağduriyetler yapanlar için hakaret niteliği teşkil eden bu tanımlama Sayın Erdoğan'ın bu hususu bir seçim malzemesi olarak nitelendirdiğini açık ve net bir biçimde ortaya koymaktadır. İktidar samimiyse bu düzenlemeler hususunda muhalefetten gelecek tavsiyelere ön yargısız bir şekilde yaklaşarak metinlerin uzlaşıyla çıkmasına destek vermelidir."

Yorumlar (0)