Altı lider imzaladı: İşte 12 maddelik yol haritası

Millet İttifakı'nı oluşturan altı partinin liderlerinin katılımı ile yapılan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olarak seçildiği toplantının akabinde gerçekleştirilen açıklamada, "Geçiş sürecinde ittifakımıza dahil siyasi partilerin liderleri cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır." denildi.

SİYASET 06.03.2023, 22:52 06.03.2023, 23:31
Altı lider imzaladı: İşte 12 maddelik yol haritası

Altılı masanın toplantısı Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğinde yapıldı ve yaklaşık olarak beş saat sürdü.

Toplantının ardından liderler, dışarıda bekleyen kalabalığı selamladı.



"Beş lider cumhurbaşkanı yardımcısı olacak"

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun adaylığının duyurulmasının akabinde altı lider tarafından imza altına alınan 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası' başlıklı 12 maddelik bir metin paylaşıldı.

Bahse konu metinde, "Geçiş sürecinde ülkemizi, 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' hedef ve ilkeleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri bağlamında denetleme ve denge, kuvvetler ayrılığı, yasa ve anayasa esasları kapsamında, uzlaşı ve istişareyle yöneteceğiz. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişe ilişkin anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan Meclis yapısının mümkün kıldığı en kısa zamanda tamamlanacak ve uygulanacaktır." yorumunda bulunuldu.

Geçiş sürecinde ittifaka dahil siyasi partilerin liderlerinin cumhurbaşkanı yardımcısı olacağının altı çizilen metinde, bakanlıkların dağılımının, ittifakı oluşturan partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı vekil sayısına göre belirleneceği kaydedildi.



"Her partiye minimum bir bakanlık verilecek"


İttifaktaki siyasi partilerin her birinin kabinede minimum bir bakanla temsil edileceği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlıklara paralel olarak oluşturulmuş cumhurbaşkanlığı çatısı altındaki ofisler ve politika kurulları lağvedilecektir. Bakanların görevden alma ve atanmaları, üye oldukları partinin lideriyle uzlaşı içerisinde Cumhurbaşkanınca gerçekleştirilecektir. Geçiş süreci içinde Cumhurbaşkanı, yürütme görevini ve yetkisini uzlaşı, istişare ve katılımcılık anlayışı esasları doğrultusunda kullanacaktır. Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcıları) görev ve yetki dağılımı, yasalar ve anayasa kapsamında çıkarılacak olan Cumhurbaşkanı kararnameleri ile belirlenecektir. Cumhurbaşkanı, üst düzey atamalar, milli güvenlik politikaları, OHAL ilanı, seçimlerin yenilenmesi, Cumhurbaşkanı kararnameleri, kararları ve genel nitelik taşıyan düzenleyici işlemleri ittifaka dahil siyasi partilerin liderleriyle uzlaşı içerisinde karara bağlayacaktır.



"Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu da cumhurbaşkanı yardımcısı olacak"

Geçiş süreci içinde yasama çalışmalarının iş birliği içerisinde gerçekleşmesini koordine edecek olan mekanizmalar kurulacaktır. 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçiş sürecinin sonuna gelinmesiyle beraber mevcut Cumhurbaşkanının var ise parti mensupluğu sonlandırılacaktır. 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçiş yapıldıktan sonra yeni bir seçime gerek duyulmaksızın 13'üncü Cumhurbaşkanı ve Meclis görev süresini tamamlayacaktır. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cumhurbaşkanının uygun bulduğu vakitte ve tanımlanmış görevlerle cumhurbaşkanı yardımcısı olacaklardır."

Söz konusu metinde ayrıca, "İttifakı oluşturan partilerin liderleri olarak bu yıl gerçekleştirilecek olan 28'inci Dönem Meclis ve 13'üncü Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak adayımız Sayın Kılıçdaroğlu'dur. Milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun." ifadesine de yer verildi.



Yorumlar (0)