Ali Babacan’dan ekonomi göndermesi: “Koskoca bir bilinmeyenin elinde”

Ankara’nın ilçesi olan Evren’e ziyarette bulunan Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan burada ekonomi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Babacan, “Şu anda dolar kurunun artması her şeyi etkisi altına aldı. Mevcut durumda koskoca ekonomi tamamıyla bir bilmeyenlerin eline bırakılmış durumda” dedi.

SİYASET 28.07.2022, 14:35
Ali Babacan’dan ekonomi göndermesi: “Koskoca bir bilinmeyenin elinde”

Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan şehirleri gezmeye devam ediyor. Ankara'nın ilçesi Evren’e ziyarette bulunan Babacan burada ekonomi ile ilgili açıklamada bulundu. Babacan, "Dolar kurunun bu denli yükselişe geçmesi tüm hesabı birbirine kattı. Traktör, biçerdöver avroyla; mazot, benzin dolarla. Gübre de dolarla alınıyor. Sonra da ne o ne oluyor, bu ülkede ekmek yiyen insanların maaşı dolarla yükselmiyor ve bu şekilde de sistem tıkanıyor. Koskoca ülkenin ekonomisi tamamıyla bir bilinmeyenin eline bırakılmış halde" şeklinde ifade etti.

Çiftçilerle bir araya geldi

Ankara’nın Evren ilçesine giden DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan ile eşi Zeynep Babacan, vatandaş, çiftçi ve esnaflarla bir araya geldi. Bir tarlayı dolaştıktan sonra bölgedeki insanlarla görüşen Babacan, esnaf ve çiftlilerle de sohbet etti.

“Ücretler yükseldi, çiftçi zor duruma girdi”

Evren’de bir tarlada gezen Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan beraber traktör kullandı. Çiftçilerle sohbet eden Babacan, "Şu kocaman topraklarda üretim yapamıyoruz, devamlı olarak dışarıdan ithal etmek zorunda kalıyoruz" dedi. Bu ifadenin ardından bir çiftçi ise, "Eskiden 2 liraya gübre, 6 lira 80 kuruşa mazot alabiliyorduk. Bu yıl gübre 17 lira, mazot ise yaklaşık 30 lira. Geçtiğimiz sene 110 liraya yem alırdık. Karkas kesimi de 48 liraya yaptırırdık. Şimdi ise 85 lira karkas kesim ücreti, 320 liraya yem satın alıyoruz. Bu işin içinden ne şekilde çıkabileceğiz, nasıl yaparsak kurtuluruz bilmiyoruz" şeklinde ifade ederek Babacan'a sorunlarını anlattı.

“Bütün hesap kitap dağıldı”

Babacan, problemler yaşayan çiftçiye, "Dolar kuru yükselince tüm hesap birbirine karıştı. Traktör, biçerdöver avroyla; mazot, benzin de dolarla. Çiftçinin aldığı en önemli malzeme gübre de dolarla. O zamanda ne oluyor dolar artıyor, çiftçinin aldığı aynı kalıyor. Bu seferde tüm sistem tıkanıyor. Mevcut durumda koskoca ekonomi sistemi tamamıyla bilmeyenin eline kalıyor" karşılığını verdi.

“Döviz kurları kontrolü tamamıyla elden kaçtı”

Tarla gezisinin ardından Evren’de hayatını sürdüren insanlarla bir araya gelen Babacan, “Benzin, mazot, fiyatları aldı başını gitti. Yönetim, 'Küresel çapta bir enflasyon durumu söz konusu, şu anda her yerde petrol yükseldi' diye açıklama yapıyor. Ancak hesap meydanda. Bizde biliyoruz, petrol bütün dünyada yükselişe geçti. Petrolün varili problemler ortaya çıkmadan önce 70 dolardı. Şimdi de 100-110 miktarına geldi. Bu zamanlarda da miktar 102-103 doları gördü. Düz hesap olarak 100 dolar diyelim biz ona. Eğer petrol fiyatı dünya üzerinde 70 dolardan 100 dolara geldiyse, ülkemizde de mazotun 7 liradan 10 liraya kadar ulaşması gerekirdi. Hesap çok basit. Şu anda 10 lira görmeyip 22, 23, 25 lira görüyorsak en büyük nedeni döviz kurlarında meydana gelen yükseliştir. Yönetim döviz kurları üstünde olan kontrolü tamamıyla kaybetti” dedi.

“Tarım projeleri eksik, koskoca ülke saman ithal ediyor”

Bütün Türkiye adına yazılı söz verdiklerini ifade eden Babacan, "Biz bir taahhüt verdik. Yalnızca Ali Babacan üzerinden değil, DEVA Partisinin bütün kadroları bu sözü verdi. Bu söz oldukça sağlam temeli olan bir söz. Çok şükür ki söz verdiğimiz bütün faaliyetleri yerine getirdik şu ana kadar. Sözünü verip de gerçekleştiremediğimiz herhangi bir şey yok şükürler olsun. Ne yazık ki söz vermemiz çok az. Bunun sebebi de ne yapacaksak söz vermeden öncesinde çok fazla dikkat etmemizden kaynaklı. Kitabımızı, hesabımızı tutuyoruz. Söz ağızınızdan bir defa çıkınca da bu şekilde yerine gelmiş oluyor. Bu durumu da partinin kurumsal olarak gösterdiği taahhütler arasında görüyoruz. Biz ne söz vermiştik, ‘İktidara geldiğimizde ilk 5 senede bütün Türkiye'deki tarım projelerini bitireceğiz’. Bu sözümüzü yerine getirdikten sonrasında Türkiye'de tarım konusunda dışa bağımlılığı ortadan kaldıracağız. Pamuk ve buğday ithal ediyoruz ya. En son saman getirdik ya saman… Bu ülkenin saman ithal etmesi ne demek biliyor musunuz?” diyerek tepki gösterdi.

“5 sene içerisinde planları uygulamaya koyacağız”

Türkiye’nin büyük bir bölgesini gezdiğini aktaran Babacan, “Ben birçok bölgeyi geziyorum. Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum’u gezdim. Rabbim yaratmış. Bir kısımda yemyeşil çay arazileri, dağın arkasında da büyük tarım alanları… Eğer bu bölgelerde su olmasaydı bu topraklardan verim alamazdık. Suyun ulaştığı yerlerde bir anda yeşillik oluşuyor, ürünlerden verim alınıyor. O yüzden bu husus oldukça önemli. Biz yalnızca Evren ilçesi adına değil bütün Türkiye için 5 senede tüm planları bitirmeyi hedefliyoruz. Bu hususta da yalnızca Ali Babacan ismiyle değil, DEVA Partisinin yetkilileri olarak söz verdik. Şimdiden Allah utandırmasın diyelim" dedi.

Yorumlar (0)