Ali Babacan: Sarayların iktidarına son vereceğim!

CHP'nin "Erdoğan sarayda keyif çatıyor, vatandaş ekmek arıyor" diyerek başlattığı saray algısına DEVA'dan destek başladı.

SİYASET 17.11.2020, 13:46
Ali Babacan: Sarayların iktidarına son vereceğim!

Ağrı'da bir tönene kadılan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan'ın hedefinde yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bulunuyordu.

CHP, HDP ve İYİ Parti başta olmak üzere bazı partilerin hedefledikleri algının oturması için yıllardır sarf ettiği "saray" söylemini Ağrı'da ilk kez kullanan Ali Babacan, Türkiye'de yoksulluğu yükseldiğini, durumun kötüye gittiğini ve çok daha kötü olacağını iddia etti.

AK Parti iktidarının zenginlik içinde olduğunu, halkın ise yoksulluğun pençesinde yaşam mücadelesi verdiğini ileri süren Ali Babacan, "Kışlık ve yazlık saray yapanların iktidarına son vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Babacan, "AKP iktidarının gitmesi hâlinde Türkiye zenginleşecek." dedi.

ali babacan deva partisi

Saray söylemi

ABD'nin Orta Doğu'yu şekillendirmek için psikolojik harbin bir unsuru olarak kullandığı "Saray" söylemine tüm dünya Saddam Hüseyin döneminin Irak'ından ve Muammer Kaddafi döneminin Libya'sından alışık.

Orta Doğu'da görkemli temsil makamı görmek istemeyen ancak her bir ülkesinin büyük saraylara sahip olduğu Batı'nın Doğu ülkelerine yakıştıramadığı saraylar üzerine söylemi, halkın durumu ile özdeşleştirilerek "Zengin lider, fakir halk" algısı yaratmaya dayanıyor.

Her gün onlarca insanın açlıktan öldüğü, milyonlarca evsizin her sokak başı kaldırımlarda yaşadığı, sigortasızların tedavi göremediği için hayatlarını kaybettiği, sokak suçlarında lider ülke Amerika'nın Beyaz Saray yönetimleri, işgal ettiği topraklarda onlarca yıldır aynı argümanı kullanıyor.

Dünyanın en fakir ülkelerinde dahi saraylar, devlet yönetimlerinde temsil makamlarını yansıtması bakımından büyük önem taşıyor. Devlet sarayına sahip olmayan ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Saray denilince akıllara ABD'nin Beyaz Saray'ı, Rusya'nın Kremlin sarayı, Fransa'nın Elysee Sarayı ve Versailles Sarayı, İngiltere'nin Buckingham Sarayı, Brezilya'nın Palácio do Planalto Sarayı, Çek Cumhuriyeti'nin Prag Kalesi ve sarayı, Almanya'nın Bellevue Sarayı, Arjantin'in Casa Rosada Sarayı, Kongo'nun Palais de la Nation Sarayı, Güney Kore'nin Mavi Ev'i, İtalya'nın Palazzo del Quirinale Sarayı, Pakistan'ın Aiwan-e-Sadr Sarayı, İspanya'nın Palacio Real Sarayı, Kanada'nın Château Frontenac Kalesi, Tayland'ın Grand Palace Sarayı, Çin'in Zhongnanhai Sarayı, Japonya'nın Kraliyet Sarayı, Hindistan'ın Rashtrapati Bhavan Sarayı gibi görkemli saraylar geliyor. Ancak Somali gibi fakir ülkelerde dahi devlet sarayları bulunuyor. Somali'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı, ülkenin sarayları arasında en görkemli olanlardan biri olarak öne çıkıyor.

Yorumlar (0)