Ali Babacan'dan Kürtçe çıkışı: Şu dili tanıyın artık

Meclis'te Kürtçe çeviri hizmeti verilmesi gerektiğini ifade eden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Kürtçe milyonlarca Kürt’ün dilidir. İsmini koyun artık. Şu dili bir tanıyın" açıklamasını yaptı.

SİYASET 11.10.2021, 10:18
Ali Babacan'dan Kürtçe çıkışı: Şu dili tanıyın artık

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, partisinin Esenyurt İlçe Teşkilatı'nın açılışında açıklamalarda bulundu:

“Vatandaşların bütün haklarını tanıyacağız”

Konuşmasında Kürt meselesine de değinen Ali Babacan, problemin çözümü için herkesle görüşülebileceğini ifade etti ve Kürtçe’nin, Meclis'te bilinmeyen dil olarak tanımlanmasına tepki gösterdi.

Meseleyi çözüme ulaştıracaklarını; vatandaşların bütün haklarını pazarlıksız, şartısz ve koşulsuz tanıyacaklarını aktaran Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kürt meselesinin çözümünün demokratik, meşru siyasetten geçtiğini iyi biliyoruz. Meclisi çözüm olarak gösterenler var. Olabilir fakat keşke Meclis çalışsa. Şu anki Meclis’ten neyi çözmesini bekleyeceksiniz? Temsil gücü yüksek bir Meclis çözümlerin en iyi adresi olacaktır. Bir mesele mevcutsa, ilgili herkesle görüşülmesi gerektiğini ve görüşüleceğini de bilinmesi gerekir. Bununla konuşma, onunla konuşma, bunu dinleme, onu tanıma… Bu şekilde olmaz. Meselelerimizi konuşa konuşa halledeceğiz. Bu, herkesi ilgilendiren bir meseledir. Gözyaşından, kandan beslenen kimseye geçit vermeyeceğiz. Devleti, problemin bir parçası olmaktan çıkarıp, çözümün bir parçası durumuna getireceğiz.”

“Adını koyun, şu dili tanıyın”

Meclis’te dört dil olduğunu ancak Kürtçe’nin olmadığını söyleyen Babacan, şunları söyledi:

“Anlık çeviri hizmetlerine ilişkin TBMM’de çalışma var. İngilizce, Fransızca, Rusça ve Arapça olmak üzere dört dil var. Bir eksik var: Türkiye’de en fazla konuşulan ikinci dil, Kürtçe yok. ‘Kürtçe yabancı değil, bu toprakların dili’ diyebilirler. Böyle diyorlarsa eyvallah. Ancak o zaman Meclis’te veya Meclis kürsüsündeki milletvekillerinden Kürtçe konuşan milletvekillerimiz olduğunda tutanaklara neden ‘bilinmeyen dil’ yazıyorsunuz? Eğer ‘bilinmeyen dil’ ise bir tercümesini yapıverin hiç olmazsa insanlar ne olduğunu anlasınlar. Kürtçe milyonlarca Kürt’ün dilidir. İsmini koyun artık. Şu dili bir tanıyın. Bu ayrımcı, ırkçı zihniyetin kesinlikle değişmesi gerekli.”

Yorumlar (1)
DericiZade Faruk küçük 2 yıl önce
Kürtce bu ülkenin ikici en çok konuşulan dili tercumana mecliste cevirimciye ihtiyaç yok