Ali Babacan'dan Kürt meselesi çıkışı: "İktidarın ayağına dolandı!"

DEVA Partisi'nin Van'daki il binasının açılışına katılan Ali Babacan, "Kürt meselesi iktidarın ayağına dolandı." dedi. Ülkenin en fazla konuşulan ikinci diline Meclis tutanaklarında bile yer verilmediğini kaydeden DEVA Partisi lideri Babacan, "Erdoğan'ın, Bahçeli'nin yanından ayrılacak durumu yok. Bu meseleyi çözemez. Kürt meselesinin çözümünü sağlayacak birikime sahip kadro bizde." dedi.

SİYASET 08.08.2022, 10:50 Hakan Öksüz
Ali Babacan'dan Kürt meselesi çıkışı: "İktidarın ayağına dolandı!"

Van'da DEVA Partisi il binasının açılışında konuşma yapan Ali Babacan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AK Parti hükümetinin, Kürt meselesini çözmekte zorlandığını dile getiren DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, "Çözemedikleri sürece karşılarına engel olarak çıkacak. Kürt meselesi, iktidarın ayaklarına dolanıyor. Konuyu derinlemesine bilen bir kadroya sahibiz. Bu nedenle Kürt meselesini çözebileceğimizi söylüyorum." diye konuştu.

"Demokratik siyaset yoluyla çözeceğiz"

Kürt meselesini demokratik yollardan çözüme kavuşturacaklarını belirten Ali Babacan, "İktidar reddetse de böyle bir sorun var. Bu meselenin çözümü ancak demokratik siyaset yoluyla olur. Devlet, bu sorunun çözümünün bir parçası olmalıdır. Aksi halde başarıya ulaşmak zor. Geçmişte yaşanan büyük acıları görmezden gelemeyiz. Aynı trajedilerin bundan sonra yaşanmaması için çalışacağız. Hiç kimse gözyaşından beslenemeyecek. Türkiye'nin ayağına dolanan bu sorunu çözmeliyiz." dedi.

"Bahçeli'nin yanından ayrılacak durumu yok"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2005 yılında yaptığı bir konuşmada Kürt sorununu çözme vaadinde bulunduğunu hatırlatan Ali Babacan, "Şu an Devlet Bahçeli'nin yanından ayrılarak böyle bir yola çıkması mümkün değil. Erdoğan, 10 yıl önceki kendisiyle kavga ediyor. Kürt sorunu diye bir şeyin olmadığını beyan ediyor. Meclis tutanaklarına bir bakın. Koskoca Meclis, milyonlarca kişinin konuştuğu bir dilin varlığını yok sayıyor. Tutanaklarda Kürtçe cümlelere yer verilmiyor." ifadelerini kullandı.

"6 milyon vatandaşın oyu yok sayılıyor"

Türkiye'nin en fazla konuşulan ikinci dilinin görmezden gelindiğini belirten Babacan, "Yıl içinde atanan Kürtçe öğretmeni sayısının 1-2 olduğunu görüyoruz. Ana dili meselesi halen daha tartışma konusu. Demek ki ortada inkâr edilemeyecek bir durum var. Kürt vatandaşların çoğunlukta olduğu illerdeki belediyelere kayyum atanıyor. Bu uygulama, 6 milyon insanın oyunu yok saymaktır. Parti kapatma konusu sürekli gündeme geliyor. Ana dil sorununu çözeceğiz. Bu mesele, bütün Türkiye'yi ilgilendiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Hastalığına rağmen bir kadın siyasetçiyi halen daha hapiste"

Kendisinin de görev yaptığı AK Parti'nin ilk yıllarında önemli adımlar attıklarını kaydeden Babacan, bunlardan birinin de cezaevi şartlarının iyileştirilmesi olduğuna değindi. Avrupa Birliği müzakereleri kapsamında bu konuyu ciddiye aldıklarını ve oldukça önemli bit başarı elde ettiklerini kaydeden DEVA Partisi lideri, "Peki 2022'de nasıl bir noktaya evrildik? Hastalığına rağmen bir kadın siyasetçiyi içerde tutuyoruz. Doktorların raporlarına rağmen hapiste tutuluyor. Siyasi baskı, Adli Tıp Kurumu'nun kararlarını etkiliyor. Ciddi bir insan hakkı ihlâli var." dedi.

"Resmen paraya sıfır eklediler"

Ali Babacan'ın gündemindeki konulardan biri de yüksek enflasyon problemi oldu. Türk lirasının günden güne eridiğini kaydeden Babacan, "Enflasyonun yüksek olması, vatandaşların buzdolaplarından çalmak demektir. Döviz kuru patladı. El atından 190 milyar dolar sattılar ve devletin döviz kaynaklarını erittiler. Bizim dönemimizde paradan altı sıfır atılmıştı. Şimdiki hükümet, paraya sıfır eklemiştir. Dışişleri Bakanı olduğum dönemde dolar, 1 lira 30 kuruş civarındaydı. Şu an 18 lira oldu. Bizim iktidarımızda buna neden olan politikalar sona erecek." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)