Ali Babacan'dan dikkat çeken Mansur Yavaş ve İmamoğlu açıklaması

Millet İttifakı dün cumhurbaşkanı adayını Kılıçdaroğlu olarak açıkladı. Masada 72 saat süren krizin sona ermesinin ardından İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın da yönetime dahil olacağı bir formül kullanılırken, DEVA lideri Ali Babacan'dan ise ittifakın son durumuna ilişkin dikkat çeken bir açıklama geldi. Krizin çözülmesiyle artık daha da güçlü bir takım olduklarını ifade eden Babacan, 2 belediye başkanının mevcut anayasal koşullarda Cumhurbaşkanlığı adaylığı için nasıl sağlanacağı sorusuna ise "CHP herhalde en büyük iki şehrin anahtarını AK Parti'ye vermez." şeklinde konuştu.

SİYASET 07.03.2023, 11:41
Ali Babacan'dan dikkat çeken Mansur Yavaş ve İmamoğlu açıklaması

Millet İttifakı'nda yaşanan krizin ardından Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'nun açıklanmasıyla dün akşam sonlandı. Krizin bitmesiyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu için hazırlanan cumhurbaşkanlığı yardımcılığı formülü de etkisini gösterdi. 6 lider tarafından imzalanan "Ortak Yol Haritası" metninin son maddesinde İBB Başkanı İmamoğlu ve ABB Başkanı Yavaş'ın da ittifakın ortak adayının kazanması durumunda Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak ilerleyen dönemde atanacağı eklendi.

Ali Babacan'dan ilk açıklama geldi

DEVA Partisi lideri Babacan, Altılı Masa'nın Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi sonrasında ilk defa canlı yayında değerlendirme yaptı. Babacan, masada alınan Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu kararını da değerlendirdi.

Babacan katıldığı FOX TV yayınında İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanlığı yardımcılığı adaylığına dair, "Mansur bey ve Ekrem beyi de takıma dahil ettik. Belediye başkanlarımızın konumu ilerisi için bir "forvet" mi "orta saha" mı olur, oturulur konuşulur." şeklinde konuştu.

"En büyük 2 şehrimizin anahtarlarını AK Parti'ye vermezler herhalde"

İstanbul ve Ankara'nın önemini bir kez daha vurgulayan Babacan, "Bu konunun detaylarına şu anda çok girmeyelim dedik. Uygun bir zamanda yapılır cumhurbaşkanı yardımcılığı. Nüfus olarak en büyük 2 şehrimizin belediye başkanlıklarını AK Partiye teslim etmezler herhalde diyorum." şeklinde konuştu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan'ın yaptığı açıklamalardan önemli kısımlar şu şekilde:

"Tarihi bir aşamayı geçtik, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yakın tarihimizde demokrasimizin gerçekleştirmiş olduğu en büyük başarıyı yakaladık. Tam 2 bin 300 maddelik ortak bir politika metnini hazırlayan, anayasa paketi hazırlayan bir ittifak bulunuyor. Millet İttifakı'nın 84 maddeden oluşan anayasa değişikliği paketi hazır. Bizler önce parlamenter sistem vurgusu yapmıştık. Meclis açıldığında Meclis'e sunulmaya hazır. Aynı zamanda dün 6 partinin ülkeyi nasıl ortak olarak yöneteceğini ilan ettik. Şu an Avrupa'da bile bu kalitede bir çalışma yok. Biz artık hazırız. 14 Mayıs tarihinde seçim olacak gibi görünüyor. Cumhurbaşkanı tekrar tekrar ifade etti, en geç ise zaten 18 Haziran'da. Ayın 10'unda ilan edilirse şayet 14'ünde seçim olur. Sayılı bir gün kaldı ancak biz hazırız.

6 farklı parti var, bizler birleşerek tek bir parti olmadık. Bütün partilerin kendi gelenekleri var, bizim gibi yeni partiler de var. Ülkemizin yarınlarında buluşmak bir müzakere istiyor ancak bizler bunların hepsini geride bıraktık. İlk defa perşembe günü konuşmaya başladık ve açıkladık. Gelgitler de oldu ancak dikkatli bir şekilde çoklu müzakere stratejilerini adım adım uygulayıp sonuç elde ettik. Oldukça gürültülü oldu ancak pazartesi günü adayımızı açıkladık ve bitirdik.

Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu açıklaması

Cumhurbaşkanı yardımcısını görevlendirmek, Cumhurbaşkanı'nın anayasal yetki alanı içerisinde bulunuyor. İmamoğlu ve Yavaş'a ilişkin atama uygun bir zamanda gerçekleştirilir. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı da en güçlü şekilde takıma aldık. Herhalde artık CHP en büyük iki şehrin anahtarını AK Parti'ye vermez.

Ben bu şekilde düşünüyorum. Gereken değerlendirmeler gerçekleştirilir ve hukuki ve siyasi olarak da gereği yapılır. Bundan dolayı Cumhurbaşkanı'nın uygun görmesi halinde diye bir ifade ekledik. Mansur Bey ve Ekrem Bey artık takım oyuncusu. Bu yüzden takıma dahil ettik. Hangi pozisyonda olduklarının da bir önemi yok. Ben golcüyüm, şimdiye dek hiçbir zaman laf ebeliği yapmadım. Manşet olmak gibi bir kaygım da olmadı. Dikkatli bakarsanız bizlerden öyle büyük sansasyonlar çıkmaz. Ülkemizin geleceği önemli çünkü. Biz DEVA Partisi'ndeki arkadaşlarımızla birbirimize çok benzeriz. Bin yaparız, bir anlatırız."

Yorumlar (0)