Aksakal: “Sokakları hareketlendirecek sebepler telafisiz sonuçlar doğurur”

Türkiye ve dünya gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan DSP Lideri Önder Aksakal, : “Her şeyden önce iç siyaset kısır çekişme ve çatışmaların girdabından çıkartılmaktadır. Bunun sorumluluğu, büyük önem taşımaktadır.” ifadelerini kullanarak siyasette gerçekleştirilmesi gereken düzenlemelerden de bahsetti. 

SİYASET 24.03.2022, 13:21
Aksakal: “Sokakları hareketlendirecek sebepler telafisiz sonuçlar doğurur”

DSP Lideri Aksakal, Türkiye ve dünya gündemine ilişkin açıklamalarda bulunduğu haftalık olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının ardından görüşlerini yazılı olarak ileten Başka Aksakal, yarın gerçekleştirilecek olan NATO Liderler Zirvesi’ni de değerlendirdi. Aksakal’ın öne çıkan açıklamaları şu şekildeydi: “24 Mart Perşembe günü yani yarın NATO Liderler Zirvesi yarın Brüksel’de toplanacak. Yaklaşık bir aydır süren Ukrayna-Rusya savaşında alınacak olan yeni tedbirler, uygulanması beklenen yaptırımlar burada konuşulacak. Savaşın seyri belki de bu görüşme ile belirlenecek. Bu savaş, küresel enerji arzını tehdit eden; enerji kaynaklarının tümünde fiyatların yukarı yönlü seyretmesini sağlayan bir savaştır. Gerek akaryakıt fiyatları gerek sanayi gerekse taşımacılıkta toplumsal yaşam, bu savaştan doğrudan etkilenir hale gelmiştir.”

“Savaş senaryosu dünya düzenini sarsacak”

“Küresel emperyalist sistem tarafından başlatılan bu savaşın senaryosu, dünyanın yerleşik düzenini sil baştan başlatacak ve tamamen değiştirecek. Bu potansiyele doğru şu anda hızla ilerliyoruz. Ortadoğu’da yeni devlet yapılanmalarının da taşlarının bu savaşla döşendiğini biliyoruz. Kilis ve Hatay başta olmak üzere demografik yapımızın dejenere edilmesine yönelik stratejiler, bölgemizde patlak veren savaşla işleniyor. NATO Liderler Zirvesi’nde Rusya’ya uygulanması beklenen farklı yaptırımlarla birlikte ülkemizin stratejik konumu da gerekçe gösterilerek bize baskı yapılacaktır. Bu, ihtimal dışı değildir. Yurdumuzda barış, dünyada barış sözünü temel aldığımız bölge merkezli dış politika anlayışımızda sabit kalmalı ve şimdiye kadar başarıyla yürüttüğümüz denge politikasından taviz vermemeliyiz.”



“Türkiye, şu anda uyanık olması gereken zamanda”

“Ülkemiz şu anda uyanık olması gereken zamandadır. Öncelikle iç siyasetimiz çekişme ve kısır tartışmaların girdabından çıkartılmalıdır. Bunun sorumluluğu şu anda oldukça büyüktür. Senaryonun müellifleri zaman zaman toplumsal refleksleri test etmek konusunda girişimlerde bulunmakta ve sözde bazı dinci yapılanmalar ile etnik mekanizmalar sokaklara salınarak devletin yönetimindeki zafiyetli mekanizmalar tespit edilmeye çalışılmaktadır. Daha önceki konuşmalarımızda pek çok kez değindiğimiz gibi ülkemiz, içine düşürülen siyasi ve ekonomik sorunlar sebebiyle artık bir tek siyasi iradenin hüküm sağlayabileceği bir ülke değildir. 2023 senesinde yapılması beklenen seçimlere oldukça az bir zaman kaldı ancak sorunlarımızın aşılması konusunda seçim sonrası oluşacak siyasi yapı daha önemlidir zira o yapı, büyük zorlukları sırtlanacaktır.”

“Ekonomimizdeki ateş, nebati ilaçla tedavi edilmez”

“Ekonomimiz, yüksek ateş için yanıyor. Bu ekonomi artık nebati ilaçlarla tedavi edilebilecek nitelikte değildir. Türk lirasının en dip seviyeyi gördüğü dönemde resmi ağızdan beyaz edilen çaresizlik, Hazine ve Maliye Bakanı’nı da fiyatları piyasanın altında kaldığı için uzun kuyruklar oluştuğu belirtilerek ürünlere zam yapan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü’nü de daha fazla taşıyamaz. Kepek fiyatlarının un fiyatlarını geçtiği günümüzde serzenişte bulunan çiftçiye ‘Seneye kepek ekersiniz.’ şeklinde konuşan kişinin Tarım Bakanı olduğu ülkemizde bugün yaşadıklarımızı mukadder görmekten başka çaremiz yoktur. Bu sebeple gerek sanayide gerekse tarımda yapılan yanlış ve isabetsiz uygulamalar, bakan tercihleri konusunda işlerin sarpa sarması sonucu meydana gelmiştir. Tüm bunlar da borcun boyumuzu aşmasına ve sermayemizin tükenmesine sebep olmuştur.”



“Toplumsal rahatlama gerçekleştirilmesi şart”

“Etin kilosu bugün 150 TL’yi aştı. Mazotun litre fiyatı ise 25 TL’ye dayandı. İnsanlar artık adım atamaz hale geldi. Ülke olarak durumumuz vahim. Acil olarak toplumsal rahatlama gelmesi gerekiyor. Bunun için de daha fazla vakit kaybetmeden emeklilere ve asgari ücretlilere 3 bin TL seyyanen zam yapılmalıdır. Haziran ayı sonunda her kesimden çalışan için beklediğimiz maaş güncellemesi de gelmelidir. Aksi halde toplumsal tepkiler oluşacak ve artık bunlar kontrol edilmeyecektir. Sokakları hareketlendirme çabasında olan kesimlere zemin hazırlamak, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır.” 

Yorumlar (0)