AKP ve MHP açıkladı: Yeni 'seçim barajı' teklifi Meclis'te

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan Seçim Kanunu Teklifi, Meclis’e sunuldu. 15 maddeden oluşan teklifte, seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülmesi teklif edildi.

SİYASET 14.03.2022, 12:56 14.03.2022, 14:00
AKP ve MHP açıkladı: Yeni 'seçim barajı' teklifi Meclis'te

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın hazırladığı Seçim Kanunu Teklifi Meclis'e sunuldu. AK Partili Hayati Yazıcı ve MHP'li Feci Yıldız sundukları teklifle ilgili açıklamalarda bulundu.

‘Seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi teklif edildi’

AK Parti ve MHP’nin ortak bir şekilde hazırladığı düzenlemedeki en önemli değişiklik, seçim barajının düşürülmesine ilişkin olacak. AK Parti ve MHP’nin teklifine göre, yüzde 10’luk seçim barajı yüzde 7’ye indirilecek.

Düzenlemeyle birlikte siyasi partilerin seçime girebilmeleri adına Meclis’te grup kurma koşulu kaldırılacak. Düzenlemede, seçimden 6 ay önce partilerin, en az 41 ilde örgütlenme işlemlerini tamamlamaları gerekecek. Bu düzenleme ile birlikte milletvekili transferleri önlenecek.

Muhtarlık seçimlerinde özellikle tartışma konusu haline gelen seçmen kütüklerinin değiştirilmesinin de engellenmesi hedefleniyor. Seçimlere az bir süre varken seçmen kütüklerinin adreslerinde değişikliğe gitmeleri mümkün olmayacak. Bu kapsamda son bir yılda seçmenin sürekli olarak ikamet ettiği adres göz önüne alınacak. Atama ve tayin gibi zorunlu durumlar istisna tutulacak.

Öte yandan, yeni düzenlemeyle birlikte en kıdemli 3 hâkim arasında kura işlemi yapılacak. Bu kura sonucunda İl Seçim Kurulu Başkanı da belirlenecek.

Yıldız ve Yazıcı’dan önemli açıklamalar

Seçim Sistemi'ne ilişkin AK Partili Hayati Yazıcı, şu açıklamalarda bulundu:

"9 maddesi seçimlerin esas hükümleri, 1 maddesi ise mahalli idareler seçimi hakkında. Seçim barajını, teklifimizin 1. maddesiyle yüzde 7'ye düşürülmesi teklifini iletiyoruz. İkinci maddeyle birlikte kelime düzeltmelerini de tamamlayıp 'İttifakın oy toplamı barajı geçtiği durumda milletvekili dağılımı ve hesabı, partilerin oy sayısına bakılarak yapılır’ ifadeleri var. Teklifin 3. maddesiyle, seçime katılmalarına ilişkin siyasi partilerin, TBMM’de grubu bulunma şartını çıkarıyoruz ve örgütlenme verilerinde, kongre işlemlerinin tamamlanması şartının anmasını öngörüyoruz. 5. maddesiyle birlikte il seçim kuruluna yönelik düzenleme var. İl seçim kurulunun 1. sınıf hakimlerden kura ile belirlenmesine yönelik düzenlemeyi kapsıyor. 6. maddesiyle, aynı kapsamdaki düzenlemeyi ilçe seçim kurulları için de tavsiye ediyoruz. 7. maddesiyle, 'Sandık kuruluna üye bildirme hakkı bulunan bir parti, bir diğer parti mensubunu sandık üyesi olarak çıkaramaz' fıkrasını dahil ediyoruz. 8. maddesi ise mahalli idarelerle ilgili seçimlerde yerleşim yeri adresine bakılarak hazırlanan 1 yıl evvelki seçmen kütüğüne göre gerçekleştirilir düzenlemesi… 9. maddesinde, 'Adresi kapanması nedeniyle, sistemde görünmeyen son seçmen bulunduğu yerde devam eder' maddesi ekleniyor. 11. maddesiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine de ayrıca uyum düzenlemesi getiriyoruz.”

'Yönetimde istikrarın güçlenmesi hedefi’

Teklifle ilgili MHP'li Feti Yıldız ise şu açıklamaları yaptı:

“Seçimler, ülkemizde uzun bir süredir yerleşmiş uygulamalar kapsamında yapılmaktadır. Yönetimde istikrar ve temsilde adalet daima mümkün olmamıştır. Bu kavramların bu değişiklikle birlikte dengelenmesi için gayret gösterilmiştir. Seçim barajının yüzde 7'ye indirilmesi tavsiye edilmiştir. Bu şekilde temsilde adaletin güçlendirilmesi amaçlanmıştır. 12 Eylül’ün ardından sisteme eklenen seçim barajı değiştirilmektedir. Söz konusu partilerin seçimlere katılabilmesi adına TBMM'de grup kurmaları yeterli olacaktır. Demokrasi, örgütlü toplum anlamına gelir. Partilerin örgütlülüğü, demokrasinin katılımcı ve yaygın olmasına imkan tanımaktadır. Kongre ve teşkilatlanma yeterli olacaktır. Seçime katılmak için salt grup kurmak yeterli görülmemiştir. Hakimler tarafından il ve ilçe seçim heyetlerinin şeffaf bir biçimde kura ile belirlenmesi, seçmen kütüklerindeki problemlerin çözümüne yönelik düzenlemeler bulunmuştur. Türkiye’nin yükselen demokrasi çıtası yükselecektir. Temsilde adalet ile yönetimde istikrarın güçlenmesi hedeflenmektedir."

Yorumlar (0)