AK Parti ve CHP’nin yeni seçim stratejileri

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal ettikten sonra, seçimlerin 23 Haziran’da yeniden yapılmasına karar verdi. AK Parti ve CHP, yeni seçim kampanyaları ve izleyecekleri stratejilere yönelik kapsamlı bir çalışma yürütmeye başladı.

SİYASET 16.05.2019, 13:40
AK Parti ve CHP’nin yeni seçim stratejileri

İstanbul seçimlerinin yenilenmesine karar verilmesinden sonra AK Parti’nin 23 Haziran seçimlerine yönelik yürüteceği kampanyanın detayları da ortaya çıkmaya başladı. AK Parti, bu seçimde yine sosyal medyaya ağırlık vermeyi planlıyor.

YSK’nın kararı sosyal medya aracılığıyla anlatılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mayıs’ta AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nu (MKYK) topladı. Bu toplantının gündeminde seçim hazırlıkları ve sosyal medya konusunda yapılacak çalışmalar vardı. CHP yönetimi ve Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarının da ele alındığı toplantıda, CHP’nin başkan adayının mağduriyet algısı oluşturabilecek adımları da konuşuldu. Bu nedenle, YSK tarafından verilen kararın sosyal medya aracılığıyla ve halkla bire bir temas kurularak anlatılmasına karar verildi.

Erdoğan konuyla ilgili olarak, “Kanun kendilerinin lehine çalıştığı zaman hukuk doğru karar veriyor, aleyhine bir karar oluşturacağı zaman hukuku tehdit ediyorlar.” açıklamasında bulundu.

MKYK toplantısında AK Parti’nin 23 Haziran’da yeniden yapılacak seçimlere yönelik atacağı adımlar da belirlendi. Alınan kararlara göre, “YSK’nın seçimlerin iptaline yönelik kararının gerekçesi, anlaşılır bir dille sosyal medya aracılığıyla anlatılacak. Yapılan usulsüzlükler, hazırlanacak resimler ve videolar ile devamlı olarak seçmene hatırlatılacak. Bu usulsüzlüklerin seçim sonuçlarını etkilediğinden ve millet iradesinin sandığa yansımasını engellediğinden bahsedilecek.”

Bunların dışında, “Sosyal medyada bütünleştirici ve kapsayıcı bir dil kullanılacak. Gereksiz atışmalar ve polemiklerden kaçınılacak ve 31 Mart yerel seçimlerinde yaşanan usulsüzlüklerin yarattığı mağduriyet anlatılacak. Ayrıca AK Parti’nin vaatleri ve yenilikleri, sosyal medya üzerinden seçmene duyurulacak.”

Ev ziyaretlerine ağırlık verilecek

MKYK toplantısında daha az miting yapılacağı belirtilirken, ev ziyaretlerine ağırlık verileceği ve Ramazan programları ile vatandaşlarla temas kurulacağı vurgulandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parti kurmaylarını seçim kampanyası sürecinde sosyal medyada söylem birliğine uymaları konusunda uyardı. Erdoğan, teşkilat çalışmasının önemine dikkat çekerek adayın ve teşkilatın sahada uyum içinde çalışması gerektiğini de söyledi.

Seçim kampanyasının başında olacak isim Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal olacak. Ünal, tanıtım, strateji ve medya ekibinin yönetiminden sorumlu olacak. Seçim işleri de 31 Mart’ta olduğu gibi Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un yönetiminde olacak.

Küskün seçmene öncelik verilecek

AK Parti, seçim kampanyasını 16 milyon seçmene göre yürütecek, fakat küskün seçmene öncelik verilecek. Toplantıda İstanbul’daki seçim sonuçlarıyla ilgili bazı veriler de ele alındı. İlçede AK Parti’nin önde çıkmasına rağmen büyükşehirde ciddi anlamda oy kaybedilmesine ilişkin önceden yapılan tespitler de değerlendirmeye alındı. AK Parti’ye yakın olan ancak boş oy atan, oy kullanmayan ya da CHP’ye oy verdiği düşünülen bölgelerdeki seçmenlere yoğunlaşmaya karar verildi. Bu seçmenlere, “31 Mart’ta mesajınızı verdiniz.” söylemiyle yaklaşılacak.

CHP’nin seçim kampanyasını yürütecek isimler

Pazartesi günü gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında CHP’nin 23 Haziran seçim kampanyasına yönelik stratejisi ele alındı. İstanbul seçim kampanyasını yönetecek olan ekip, CHP yönetimi tarafından belirlendi.  Yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, parti örgütü ve örgüt yönetimlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile bilgi ve iletişim teknolojilerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, 23 Haziran’da yeniden gerçekleştirecek olan İstanbul belediye başkanlığı seçimi kampanyasını yürütecek ve koordinasyonu sağlayacak isimler olarak belirlendi.

Belirlenen 3 genel başkan yardımcısı, Ekrem İmamoğlu’nun ekibi ve İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise birlikte çalışacak. Grup başkanvekilleri Engin Özkoç, Engin Altay ve Özgür Özel de seçim çalışmalarında görev alacak milletvekillerinin koordinasyonundan sorumlu olacaklar. İl başkanları, eski milletvekilleri ve belediye başkanları da ihtiyaç halinde seçim kampanyasında görev alacaklar.

‘Demokrasi ittifakı’

İYİ Parti ile ittifak kurarak 31 Mart yerel seçimlerine katılan CHP, seçimlerin yenilenme kararının verilmesinden sonra ‘demokrasi ittifakı’ tanımı ile ittifakı genişletmek istiyor. DSP’ye yapılan ziyaret, bu konuda atılan ilk adım oldu ve DSP Adayı Muammer Aydın, adaylıktan çekildi. Muammer Aydın, 31 Mart yerel seçimlerinde yaklaşık 30 bin oy almıştı. Haydar Baş’ın genel başkanlığını yaptığı Bağımsız Türkiye Partisi ve Demokrat Parti ile de görüşülerek, Ekrem İmamoğlu için destek istenecek.

Geçtiğimiz hafta Saadet Partisi’nde aday çekip çekmeme konusu gündeme gelmiş, partinin adayı Necdet Gökçınar da adaylıktan çekilmediğini ifade etmişti. CHP, Saadet Partisi’ne adayını çekmesi için ısrar etmeyecek.

Sandığa gitmeyen seçmenler hedef alınacak

CHP, sandığa gitmeyen seçmenlerin profillerine göre bir çalışma yürütüyor. CHP’nin hedef grubunda ailede birden fazla işsizin olduğu ‘kent yoksulu’ olarak adlandırılan seçmenler var. Bu kesimle yüz yüze görüşmeler yapılması ve kanaat önderleri ve hemşehri dernekleri aracığıyla iletişime geçilmesi hedefleniyor.

Yürütülen çalışmalara göre yaklaşık 170 bin CHP seçmenin oy kullanmadığı tespit edildi. Bunların büyük bir kısmının da CHP’nin fazla oy aldığı ilçelerin seçmeni olduğu belirlendi. CHP’nin yüksek oy oranına sahip olduğu Kadıköy gibi bazı ilçelerde, sosyal statüsü ve ekonomik durumu ortanın üzerinde olan kesimin ‘CHP adayı kazanamaz’ mantığı ile 31 Mart seçimlerinde oy kullanmadığı, fakat seçimin kazanılabileceği görüldüğü için 23 Haziran günü oy kullanamaya gideceği tahmin ediliyor.

Seçim iptalinin hukuksuzluğuna vurgu

CHP yönetimi, Ekrem İmamoğlu’nun lehine olan havanın 23 Haziran seçimlerine kadar korunması gerektiğini düşünüyor. CHP’nin avantajları arasında İmamoğlu’nun 19 gün süren belediye başkanlığı döneminde uyguladığı kararlar ve YSK’nın seçimleri iptal etmesinin ardından ‘mazbatası elinden alınan seçilmiş başkan’ sıfatı ile mağdur edilmesi gösteriliyor. Parti yönetiminin ‘hakkını alma’ konusunda da yüksek motivasyona sahip olduğu ifade ediliyor.

CHP’nin seçim kampanyasında seçim iptalinin hukuksuzluğuna vurgu yapılıyor. Ayrıca bu kampanyada İmamoğlu’nun mazbatayı aldıktan sonra kısa süren belediye başkanlığı dönemindeki vaatleri ve uygulamaya koyduğu projelerin ön plana çıkarılması planlanıyor.

Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından İstanbul’da yaşayan vatandaşlarla birlikte iftar paylaşımlarını sürdürüyor.

Yorumlar (0)