AK Parti Sözcüsü Çelik'ten BM'ye 'Maraş' tepkisi

AK Parti Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, Maraş açılımının ikinci safhasına yönelik açıklamasını tamamen reddettiklerini açıkladı.

SİYASET 24.07.2021, 11:49 25.07.2021, 14:30
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten BM'ye 'Maraş' tepkisi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından, 20 Temmuz’da KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın açıkladığı Maraş açılımının ikinci safhasına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin açıklaması ile birlikte çeşitli ülkelerin açıklamalarına yönelik bir paylaşımda bulundu.

“Tümüyle reddediyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKTC ziyareti sırasında Kıbrıs Türkü'nün menfaatlerini ve haklarını bir defa daha güçlü bir şekilde savunduğuna dikkat çeken Çelik, "Cumhurbaşkanımızın Ada'daki hukuka ve gerçeklere uygun açıklamalarına karşı birtakım ülkeler açıklamalar yaptı. Bu ülkelerin hukuksuz açıklamalarını bütünüyle reddediyoruz. 

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'la birlikte Cumhurbaşkanımız, KKTC'nin Maraş bölgesinin açılmasına yönelik hukuka uygun ve güçlü mesajlar verdi. Buna karşı açıklamalarda bulunan ülkelerin sözleri, hukuka uygun değildir, yalnızca Rum-Yunan propagandasına dayanmaktadır" ifadelerini kullandı.

“Hukuka uygun”

Maraş’ın askeri bölge ilan edildiği ve açılmadığı şekliyle de KKTC toprağı olduğunu söyleyen Ömer Çelik, “Maraş'a yönelik açılım, mülkiyet haklarına saygı kapsamında yürütülmektedir ve tamamen uluslararası hukuka uygundur. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları, egemenlik ve mülkiyet haklarını ihlal edemez. Bu noktada sahadaki hakikatin göz ardı edilmesi sürdürülemez bir hale bürünmüştür" açıklamasını yaptı.

Maraş'taki yaşanan mağduriyetlerin giderilmesinin elzem olduğunu belirten Ömer Çelik, "Ada hukuna ve gerçklerine uygundur. Uluslararası toplum, Ada'daki hakikatle yüzleşmeli, Türk tarafının iyi niyetli tavrına rağmen Rum yönetiminin tutumu sebebiyli iki kesimli federal çözümün artık bir opsiyon olmadığını görmeleri gerekir. KKTC'ye dair haksızlıklara son verilmelidir" yorumunu yaptı.

“BMGK, itibar kaybına uğruyor”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sunduğu gerçekçi ve yapıcı öneriyi desteklediklerini açıklayan Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kıbrıs sorununa yönelik tek kalıcı ve adil çözümün Türk halkının eşit statüsüne ve egemenliğine dayalı çözüm olduğuna inanıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır ve hep var olacaktır. Cumhurbaşkanı'mızın ifadelerine karşı açıklamalarda bulunan BMGK, bu davranışıyla itibar kaybına uğramaktadır. Cumhurbaşkanı'mızın ifadeleri, hukuktan ve barıştan taraf olan herkesin desteklemesi gereken sözlerdir.”

Yorumlar (0)