AK Parti, muhalefetin sözünü dinledi!

CHP ve İYİ Parti'den oluşan muhalefetin eleştirilerini dinleyen AK Parti hükümeti, Turizm Fonu’nu Sayıştay denetimine açıyor.

SİYASET 13.07.2019, 16:30 13.07.2019, 17:26
AK Parti, muhalefetin sözünü dinledi!

17 yıldır iktidarda olan AK Parti, bu kez muhalefetin sözünü dinledi. Sözcü gazetesinden Veli Toprak'ın haberine göre AK Partili milletvekilleri tarafından hazırlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan “Turizm Ajansı ve Turizm Fonu’’ kanun teklifi, muhalefetin istekleri doğrultusunda baştan aşağı değiştirildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’nin yaptığı eleştiriler, AK Parti tarafından dikkate alındı. Kurulması planlanan "Turizm Ajansı ve Turizm Fonu", teklifin ilk halinde Sayıştay denetimi dışında tutulmuştu. CHP ve İYİ Parti'den oluşan muhalefetin eleştirisi sonucu Turizm Ajansı ve Turizm Fonunun işleyişine Sayıştay denetimi getirildi.

İlk hâlinden eser yok!

Sözkonusu kanun teklifinin ilk halinde, kurulacak Turizm Ajansı'nın yatırım yapabilmesi de mümkündü. Yatırım yapabilme imkânından vazgeçilirken, fonda birikecek paranın yüzde 75 olan tanıtım gideri de yüzde 85'e yükseltildi. 13 kişi olan yönetim kurulu sayısı 15'e çıkarıldı. Akdeniz'in 2 üye ile temsil edileceği yönetimde diğer bölgelerin 1'er üyesi bulunacak. Ayrıca Belediyeler Birliğinden de kurula üye verilebilecek. Kanunun yürürlülük tarihi ise 1 Ekim 2019 tarihine ertelendi. Turizm katkı payı ödemeleri ise 1 Ocak 2020 tarihinden sonra başlayacak. İlk düzenlemede 26 Ekim 2019'a kadar katkı payının ödenmesi planlanmıştı.

Turizm payı aşağı çekildi

Ayrıca turizm sektörünün büyük tepkisini çeken 17 bin otel, motel, tatil köyü ve pansiyon ile restoranlar, hava yolu şirketleri, seyahat acenteleri, özel sektörün işlettiği havalimanları, turistik yat, tekne ve gemilerden alınacak "turizm payı" oranları da yüzde 1'den binde 7.5 ile on binde 7.5 seviyelerine çekildi. Fakat turizm sektörü temsilcileri, kesinti kâr değil ciro üzerinden yapılacağı için bazı işletmelerde sıkıntı yaratabileceğine vurgu yapıyor.

Yorumlar (0)