AK Parti'den 'Montrö' açıklaması

Ömer Çelik, Ukrayna'daki son gelişmeler hakkında konuştu. Tansiyonunun düşürülmesi için ülkemizin diplomatik ilişkileri sürdüreceğini dile getiren Çelik, "Montrö Sözleşmesi'ne ilişkin hazırlıklarımızı tamamladık." dedi.

SİYASET 24.02.2022, 19:35 26.02.2022, 09:27
AK Parti'den 'Montrö' açıklaması

AK Parti Sözcüsü Çelik, MYK toplantısının ardından açıklamada bulundu.

"Bu işgali reddediyoruz"

Çelik'in açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

"Bugün itibarıyla uluslararası hukuku ağır biri şekilde ihlal eden, çok kötü neticeleri olabilecek bir tabloyla karşı karşıya kalındı. Bu işgali tamamen reddediyoruz. Hukuksuz ve haksız bir eylem sonucunda bu netice ortaya çıkmıştır. İlk saniyeden itibaren Ukrayna’nın egemenliğinden yana olduğumuzu, ilkelerimiz gereğince kuvvetli bir şekilde Ukrayna'yı savunacağımızı belirttik. Ukrayna’nın siyasi birliğini ve egemenliğini kuvvetli bir şekilde savunmayı sürdüreceğiz. 'Çatışma ne şekilde durdurulabilir?', 'Ülkemize etkileri ne olur?' gibi konuları ele alıyoruz. Kırım Tatarı soydaşlarımızın içerisinde bulundukları durumu yakından takip ediyoruz. Öte yandan, Ukrayna’daki yurttaşlarımızla yakın temas halindeyiz.

"Diplomatik ilişkilerimiz devam edecek"

Yakın bağlarımızın olduğu Rusya’ya, uluslararası hukuk ilkelerinin ağır bir şekilde ihlali manasına gelen bu eyleminden vazgeçilmesi gerektiğini dile getiriyoruz. Biz bir NATO müttefiki ülke olarak şu ana dek yapıcı bir tutum ortaya koyduk, koymaya devam edeceğiz. Moskova'nın bu saldırgan tutumundan geri adım atması için diplomatik ilişkileri sürdürmeye devam edeceğiz.

"AB'nin işlevsiz olduğu ortaya çıkmıştır"

Bu süreç bir şeyi daha göstermiş oldu. Avrupa Birliği yalnızca bir kınama teşkilatına dönüşmüştür. Uluslararası felaketlerde kınama üretmekten başka bir şey yapmadıkları ortaya çıkmıştır. Ülkemizin AB'ye üyeliğinin, birliğe neler katacağı hususunda bilgilendirmeler yaptık.

"Montrö'nün hükümlerini uygulayacağız"

Karadeniz'in güvenliği hususu geniş kapsamlı bir şekilde ele alınıyor. Bu kapsamda üzerimize düşen her şeyi yapmayı sürdüreceğiz. Montrö Sözleşmesi'nin bu tarz bir durumda ülkemizin kararları yönünden ne manaya geldiğine ilişkin olarak devlet kurumları bütün senaryolar üzerinde çalıştı. Önümüze çıkabilecek çeşitli durumlar ile ilgili hazırlıklarımız tamamlandı. Diplomatik ve hukuki hazırlıklar harfiyen yerine getirildi. Montrö'nün hükümlerini uygulayacağız."

Yorumlar (0)