Ahmet Davutoğlu’ndan Başbakanlık itirafı: “Keşke bunu söylemeseydim”

Başbakanlık vazifesinden ayrıldığı sırada gerçekleştirdiği veda konuşmasının hata olduğunu aktaran Ahmet Davutoğlu, “Açıklama yapmamam gerekiyordu” dedi.

SİYASET 10.08.2022, 10:41 10.08.2022, 13:01
Ahmet Davutoğlu’ndan Başbakanlık itirafı: “Keşke bunu söylemeseydim”

22 Mayıs 2016 tarihinde AK Parti'de büyük bir görev değişimi gerçekleştirildi. Dönemin Başbakanı ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, vazifesine Binali Yıldırım'a nakletti.

En büyük pişmanlığını anlattı

Davutoğlu uzun senelerin ardından Başbakanlık görevine veda ederken gerçekleştirdiği o açıklamalara değindi. Bir televizyon programının konuğu olan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık görevine veda ettiği sırada gerçekleştirdiği konuşmadan dolayı pişmanlık duyduğunu ifade etti. O açıklamaları yaparak büyük bir hata ettiğini dile getiren Davutoğlu, bu olayın her alanda karşısına sunulduğunu belirtti.

“Devamlı karşıma çıkarıyorlar”

Konu ile ilgili katıldığı televizyon programında açıklama yapan Ahmet Davutoğlu, "Başbakanlık görevinden ayrıldığım sırada bir konuşma yaptım. Bu konuşma devamlı olarak önüme geliyor. Biliyorum, o konuşmayı yaparak büyük bir hata ettim. O gün yalnızca bir düşünce vardı aman AK Parti zarar almasın, devlet zarar görmesin. Şu anda da görüyorum ki iyi niyetimle gerçekleştirdiğim bu konuşma yarayı kapatmak yerine belki de daha da fazla açtı. Tek avuntum ortaya çıkabilecek bir tehlikenin FETÖ’cü ya da farklı unsurlar tarafından kullanılmasına neden olabilirdi, onu durdurmuş oldum. En azından o seviyede konuşma yapmayabilirdim. Çünkü her alanda bu konuşmayı bana getiriyorlar, sen bunu dedin bu şekilde söyledin diye. Peki, ben bu konuşmayı yaptım vicdanımı ve aklımı bir kenara attım demek mi bu. Aynı konuşma içerisinde o günün ardından da yine açıklama yapacağımı da dile getirdim. O zamanlar da yine parti içerisinde konuşan teki kişi bendim. Partinin durumu ile ilgili sonrasında da her koşulda çetin mücadelelerde bulunduk. ‘Kol kırılır yen içinde kalır’ cümlesindeki gibi böyle bir olay ile karşı karşıya kaldık" dedi.

“Veda değil, vefa kongresi olacak”

Diğer bir taraftan Ahmet Davutoğlu'nun veda sırasında yaptığı konuşma ise şu şekildeydi;

“Şu an da burada düzenlediğimiz kongrenin de bir vefa kongresi olmasını istiyorum. AK sevdalılar adına bu yapılan bir veda olmayacak, vefa kongresi olacak. Biz koltuklara, mevkilere ve makamlara veda edebiliriz ancak ilkelerimize, ahdimize kesinlikle veda etmeyiz, asla bırakmayız, asla dönmeyiz. Hepimiz biliyoruz ki bu dünya fanidir, illa bir gün veda edeceğiz. Geriye yalnızca milletlimize söylediğimiz sözlerimiz kalacak. Allah hepimizi vefa doğrultusundan ayırmasın”

“Aranızda hizmet edeceğim, hakkınızı helal edin”

Konuşmasının devamında Davutoğlu, “Rabbim bu düşünceye, 14 sene süresince ülkeme hizmet etmeyi bana nasip etti. Çok şükürler olsun rabbime. Allah aziz halkımızı hep payidar kılsın. Sayın Cumhurbaşkanımızdan aldığım bu şerefli vazifeyi bugün devrediyorum. Sayın Binali Yıldırım'ı aldığı bu görevde tebrik ediyorum. Bu düşünce, bu dava, bu yol milletimizindir. Sizden sadece tek bir isteğim var, haklarınızı bana helal etmenizdir. Bilmeyerek kalbini kırdığım kişiler varsa bana haklarını helal etmelerini istiyorum. Bizim oluşturduğumuz bu birliktelik iki cihanın birlikteliğidir. Birbirimizin hukukuna sahip çıkmak her şeyden önce gelmektedir. Bugünden sonrasında da, içinizde hizmetlerimi sürdüreceğim” şeklinde konuşmuştu.

Şahitliklerini aldı, veda etti

Açıklamasının sonuna gelen Davutoğlu, “Şahitliğinizi alıp, daha sonra da ayrılmak istiyorum. AK Parti'nin davasına, beraberliğine ve birliğine sahip çıkmak adına her şeyi gerçekleştirdiğimize şahitlik eder misiniz? Gündüze gece demeden uğraş verdiğimize şahitlik eder misiniz? Türkiye'nin beraberliğini, birliğini, halkımızın refah ve huzurunu korumak adına gündüze gece uğraştığımıza şahitlik eder misiniz? Kendilerini Türkiye çevirmiş, ellerini gökyüzüne açan ve medet bekleyen tüm mazlum insanların hukukuna sahip çıktığımıza, gönül coğrafyamızın sorunlarıyla dertlendiğimize, bu kişilerle gözyaşına boğulduğumuza şahitlik eder misiniz? Bu şahitliğinizi hayatımın sonuna kadar göğsümde taşıyacağım" diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)