Ahmet Davutoğlu: İktidar paralel evrende yaşıyor

Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi 1. Olağan Kongresi’nde oy çokluğuyla yeniden Gelecek Partisi Genel Başkan'ı seçildi. Davutoğlu, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

SİYASET 01.11.2020, 21:18
Ahmet Davutoğlu: İktidar paralel evrende yaşıyor

Davutoğlu, kongrede eski partisi AKP’yi eleştiriler yöneltti, "Demokratik, güçlendirilmiş parlamenter sistem teklifimizi 9 Kasım günü açıklayacağız." dedi.

"15 Temmuz direnişinden faydalandılar"

Türkiye'nin geçmişi boyunca zorlu süreçler ve darbeler yaşadığını hatırlatan Davutoğlu, son olarak 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı vatandaşların direnişi ile kazanılan zaferin ise AKP tarafından değerlendirilemediğini söyledi.

Davutoğlu, "İktidar sahipleri son 4 yıl içerisinde demokrasiyi, özgürlükçü bir yaklaşım ile kurumsallaştırmak yerine 15 Temmuz direnişini şahsi iktidarlarını güçlendirmek üzere kullanmışlardır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi aslında bu iktidar güçlendirmenin ürünüdür." ifadelerini kullandı.

"İktidar paralel evrende yaşıyor"

2018'de uygulanmaya başlanan cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ‘acılı ve sancılı bir deneme dönemi’ geride bıraktığını ve bugün ülkenin 3 büyük krizle karşı karşıya konum aldığını belirten Davutoğlu, bunun ilkinin ekonomik, İkincisinin de politik kriz olduğuna dikkat çekti:

"Bu iki krizin, yani ekonomik ve politik krizin yanında uğraşmamız gereken bir üçüncü sorunumuz daha var. Bugün ülkenin en büyük krizi, yönetme yeteneğini, karar alma gücünü kaybetmiş ve paralel bir evrende yaşayan bu iktidardır."

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi devam ettikçe, bu iktidarın Türkiye'yi idare etmesinin imkansız olduğunu savunan Davutoğlu, uygulanan sistemin, "liyakatsizliği, keyfiliği, yozlaşmayı" kurumsal bir versiyona getirdiğini söyledi.

Parlementer sistem önerisi 9 Kasım'da açıklanacak

Gelecek Partisi olarak bu keyfiliğe izin vermeyeceklerini belirten Davutoğlu, bu sebeple 'tam demokratik parlamenter sistem' teklif ettiklerini söyledi.

Mevcut sistemi 'ucube, çok ortaklı vesayet rejimi' olarak tanımlayan Davutoğlu, partisine henüz katılan ve geçmişte AKP'nin ilk anayasa taslağını hazırlayan ekipte bulunan Prof. Dr. Serap Yazıcı'nın başkanlığındaki ekibin hazırladığı 'demokratik parlamenter sistem' teklifini 9 Kasım'da kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu.

Davutoğlu, "Daha sonra da bütün siyasi partilerden, sivil toplum kuruluşlarından, üniversitelerden, vatandaşlarımızdan katkılarına ve önerilerine başvuracağız. Aynı gün siyasi parti liderlerinden ve konuyla ilişkili sivil toplum kuruluşlarından randevu talep ederek güçlendirilmiş parlamenter sistem modelimizi direkt olarak kendileriyle paylaşacağım." dedi.

Partisinin vizyonunu 'tek başına iktidar' olarak açıklayan Davutoğlu, "Elbette herkesle görüşürüz. Hedefimiz kısa dönemli çıkar temelli bir ortaklık ya da bir ittifaka paydaş olmak değildir. Biz milletle işbirliği yapacağız." görüşünü dile getirdi.

"Varlık Fonu'nu kapatacağız"

Partisinin ekonomi hedeflerini de anlatan Davutoğlu, başta kamu özel işbirliği (KOİ) ortaklıkları olmak üzere, halkın geleceğine ipotek koyan projeleri yeniden değerlendireceklerini söyleyerek, "Başta Türkiye Varlık Fonu olmak üzere bütçe dışı özellik kazanmış olan tüm fonları acilen kapatacağız." dedi.

Yorumlar (0)