ABD'den, Doğu Akdeniz ve Türkiye açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Yunanistan ile imzaladıkları anlaşmanın Doğu Akdeniz’de yaşanan anlaşmazlıklara yansımalarıyla ilgili, ABD’nin Yunanistan ile Türkiye arasındaki müzakerelere destek verdiğini ve Washington’un, diğer ülkeler arasında yaşanan deniz sınırı anlaşmazlıkları ile ilgili herhangi bir pozisyon almadığını açıkladı.

SİYASET 16.10.2021, 08:57
ABD'den, Doğu Akdeniz ve Türkiye açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, günlük basın toplantısında soruları cevapladı. Dün ABD ile Yunanistan arasında imzalanan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın, Yunanistan ile Türkiye arasında Doğu Akdeniz’deki tansiyona yönelik etkisiyle ilgili bir soruya da cevap verdi.

“Türkiye ile Yunanistan arasındaki müzakereleri destekliyoruz”

Yunanistan ve Türkiye arasındaki müzakereleri desteklediklerini açıklayan Price, şunları söyledi:

"Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi müzakerelerin devamı ve Doğu Akdeniz'deki gerilimi düşürme girişimlerini destekliyoruz. Bütün devletleri, prensip olarak deniz yetki sınırlarının birleştirilmesine yönelik sorunlarını diyalogla ve uluslararası hukuka uygun, barışçıl bir biçimde çözmeye teşvik ediyoruz. ABD, bildiğiniz üzere genellikle öteki devletlerin deniz sınırı anlaşmazlıklarıyla ilgili çözümlerin nasıl olması gerektiği konusunda herhangi bir pozisyon almıyor."

“Türkiye ile birçok çıkarımız var”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, YPG/PKK terör örgütünün Suriye yoluyla Türkiye’ye ilişkin saldırılarını artırmasıyla bu bölgelere operasyon gerçekleştirme sinyali verdiğiyle ilgili soruya ise Ned Price, Türkiye’ye yönelik geçtiğimiz günlerde yapılan sınır ötesi saldırıları kınadıklarını tekrarladı. Price, açıklamasında sınır ötesi saldırıları önlemenin ve Suriye’de ateşkes hatlarını korumanın önemine dikkat çekti. Bütün tarafları Suriye'deki çatışmaya çözüm bulmak ve istikrarı artırmak üzere çalışmak için ateşkes bölgelerine saygı duymaları ve bu bölgeleri korumaları gerektiğini belirten Price, “NATO müttefikimiz olan Türkiye ile birçok çıkarımız var. Bunlardan biri terörle mücadele… Bir diğeri; Suriye'deki çatışmayı bitirmek ve bölgede bulunan kötü niyetli aktörleri caydırmaktır. Sürdürülebilir bir biçimde Suriye'deki sona erdirmek üzere Türk müttefiklerimizle ortak çıkarlarımız mevcut.” sözlerini kullandı.

Dışişleri Sözcüsü Price, Suriye’deki savaşın bitirilmesi ile ilgili; bölgedeki tüm ortaklarla olduğu gibi ABD’nin, Ankara ile de istişare içinde olduğunu açıkladı.

Yorumlar (0)