A Millî Takım'ın Avrupa yolculuğu!

EURO 2020 bileti alan A Millî Takım, bundan önce 4 Avrupa Şampiyonası'nda boy göstermişti. İşte millîlerin Avrupa serüveni...

SPOR 21.11.2019, 10:31 12.01.2020, 16:52
A  Millî Takım'ın Avrupa yolculuğu!

Ay-yıldızlılar, İzlanda ile sahasında 0-0 berabere kalarak tarihinde 5. kez Avrupa Futbol Şampiyonası'nda mücadele etme hakkı elde etti.

Elemelerde iç sahada gole izin vermeyen millîler, bu alanda da tarih yazdı... 23 puanla ikinci sırada yer alan Ay-yıldızlılar, 12 yıl aranın ardından en iyi puanını aldı.

Tüm bunların yanı sıra yeni jenerasyon, EURO 2020 için herkese büyük bir ümit verdi. 5. kez Avrupa Şampiyonası’nda mücadele edecek olan Türkiye, daha önce katıldığı 4 şampiyonada sıfır da çekti finalde de yer aldı. Çoğu zaman sevinsek de iki katı da üzüldüğümüz anlar oldu.

1996 Avrupa Futbol Şampiyonası

A Millî Takım, tarihindeki ilk Avrupa Şampiyonası’nda İngiltere’de mücadele etti. 1996'da organize edilen turnuvada Ay-yıldızlılar, Hırvatistan, Portekiz ve Danimarka ile aynı gruptaydı.

Oynadığı karşılaşmalarda gol kaydedemeyen millîler, puan alamadan turnuvuya veda etmek zorunda kaldı.

2000 Avrupa Futbol Şampiyonası: İlk gol, ilk puan ve ilk çeyrek final heyecanı

Ev sahibinin Belçika ve Hollanda olduğu turnuvada millî takım, İtalya, İsveç ve Belçika ile aynı grupta mücadele ediyordu.

A Millî Takım, ilk karşılaşmasında İtalya’ya 2-1 mağlup oldu olmasına ama turnuva tarihinde ilk golümüzü attık.

İkinci karşılaşmada İsveç ile karşı karşıya geldi. Golsüz biten maçın ardından ilk puanıda aldık. Son karşılaşma ev sahibi ekip Belçika ile olacaktı. Galibiyet elde etmek bir üst tura çıkmak anlamına geliyordu. Belçika’yı 2-0 mağlup eden Türkiye tarihinde ilk kez bir üst tura adını yazdırdı.

Türkiye adına ilklere sahne olan bu turnuvada çeyrek finaldeki rakip Nuno Gomes’li, Figo’lu Portekiz’di. Karşılaşmada 2-0 mağlup olan millîler, turnuvaya veda etti ama hafızalarda ilk gol, ilk galibiyet ve ilk çeyrek final kaldı. 

2008 Avrupa futbol Şampiyonası

a milli takım 2008 ile ilgili görsel sonucu

Eleme karşılaşmalarında Yunanistan’ın arkasında ikinci sırada yer alan Türkiye, Avusturya-İsveç ortaklığında gerçekleşen EURO 2008’e katılma hakkı elde etti. 

Gruplarda ise Portekiz, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti ile karşı karşıya geldi. İlk karşılaşmada Portekiz’e yenilen millîler ikinci karşılaşmada İsviçre ile karşılaştı.

1-0 geriye düştüğümüz karşılaşmada önce Semih Şentürk ile beraberliği yakaladık. Sonrasında uzatmalarda Arda Turan’la öne geçtik. 3 puanı aldık ama kaderimiz Çek Cumhuriyeti karşılaşmasının elindeydi. Mağlup edersek bir üst tura yükselecektir. Beraberlik durumunda ise penaltı atışları yapılacaktı. Çünkü puan tablosunda Çek Cumhuriyeti ve Türkiye eşit konumdaydı. Yani bu karşılaşmanın kesinlikle bir kazananı olacaktı. 

Jan koller ve Plasil ile Çekler 2-0’ı yakaladı. Tam her şeyin sonuna gelinde denilirken Arda farkı bire indirdi. Ardından Petr Cech elinden topu kaçırınca Nihat Kahveci beraberlik golünü kaydetti.

Çek Cumhuriyeti'nde, son darbeyi yine Nihat attı. Hamit Altıntop’un ara pasında topla buluşan Nihat Kahveci mükemmel bir vuruşla fileleri havalandırdı skor: 3-2 oldu.

Bu golden sonra statta hem sessizlik hem de büyük bir sevinç yaşandı. Mucizevi bir dönüş yaşayan Türkiye, çeyrek finale yükselmişti.

Hırvatistan karşılaşmanın ilk 90 dakikasında gol gelmedi. 119. dakikada Hırvatlar Klasniç’in golüyle 1-0 öne geçti. Biliç ve öğrencileri bu golle büyük sevinç yaşarken maç adeta bizim açımızdan bir kabusa dönmüştü. Karşılaşmanın son saniyelerinde Rüştü’nün uzun pasında ceza sahasında topla buluşan Semih Şentürk’ün mükemmel golüyle 1-1 eşitlik yakalandı.

Penaltılarda ise Modric ve Rakitic auta attı. Emektar file bekçisi Rüştü de Petric’in atışını kurtarınca Avrupa Şampiyonası’nda ilk kez yarı finale çıkma başarısını yakaladık.

A Millî Takım açısında mucizelere sahne olan turnuvada son rakip Almanya idi. Uğur Boral’la 1-0 öne geçtik. Podolski ile Almanlar eşitliği yakaladı. Panzerler, Klose’nin golüyle de skoru 2-1 yaptı. Ama geri dönüşlerin ekibi millîler pes etmedi. Sabri’nin sağ kanattan Lahm’ı geçerek yaptığı ortada Semih Şentürk ön direkte yaptığı dokunuşla karşılaşmaya yeniden eşitliği getirdi: 2-2.

Tam karşılaşma uzatmalara kaldı derken Philipp Lahm'ın attığı golle Almanya karşılaşmayı 3-2 yendi ve finale adını yazdırdı.

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası: Türkiye bitti demeden bitmez

Fransa’nın ev sahipliğinde organize edilen turnuvanın eleme aşamasında Türkiye bir hayli zorluk yaşadı.

“Biz bitti demeden bitmez” sloganıyla başlayan maceranın ilk eleme karşılaşmasında İzlanda’ya 3-0 mağlup olduk. Sonrasında ise Çek Cumhuriyeti’ne İstanbul’da yenildik. Ardından Letonya beraberliği iyice şansımızı kaybettirdi.

Kazakistan galibiyetiyle kendine gelen Türkiye, deplasmanda Hollanda ile 1-1 berabere kaldı.

6. karşılaşmada rakip yine Kazakistan oldu. Maçı 1-0 kazanan Ay-yıldızlılar, Letonya ile Konya’da yine berabere kaldı. Hollanda’yı 3-0, Çek Cumhuriyeti’ni 2-1 mağlup eden millîler, son karşılaşmada İzlanda ile karşılaşacaktı.

Grubu 1. sırada bitirmeyi garantileyen İzlanda’yı yenmekten başka çare yoktu. 88 dakika beklediğimiz gol, 89. dakikada Selçuk İnan’ın o muazzam frikiğiyle geldi. 16 puanla 3. olan Türkiye, Fransa’nın yolunu tuttu.

Zorlu bir elemeden geçen A Millî Takım adına EURO 2016 parlak değildi. Grup maçlarında Hırvatistan ve İspanya’ya mağlup olan Türkiye, Çek Cumhuriyeti’ni 2-0 mağlup etti ama bu galibiyet bizi en iyi üçüncüler arasında yer aldıramadı.

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası 

EURO 2016’dan sonra sorunlar ortaya çıktıkça Ay-yıldızlılar çalkantılı bir sürece girdi. Tartışmaların yaşandığı dönemde önce bazı oyuncular milli takım kamplarına çağrılmadı. Sonrasında ise teknik direktör Fatih Terim ile yollar ayrıldı. 
Millî Takım, artık çok büyük bir değişimin yolunu tutmuştu.

A Milli Takım'ın başına gelen Rumen teknik adam Lucescu kadroyu gençlerden oluşturarak yeni bir kıvılcımın fitilini ateşledi ama her değişim süreci sancılarını da beraberinde sürükledi.

Lucescu, Milli Takım’la 9’u hazırlık olmak üzere 17 karşılaşmada görev aldı. Bunlardan yalnızca 4 galibiyet 7’de mağlubiyet aldık. 2018 Dünya Kupası Elemeleri’nde sadece 4 puan topladık ve Uluslar Ligi’nde de küme düştü.
74 yaşındaki teknik direktörün milli takım macerası 557 gün sürdü. 

A Millî Takım'da artık yeni bir dönem başlıyordu. 2002 Dünya Kupası’ndaki üçüncülüğün mimarı Şenol Güneş, ikinci kez takımın başında yerini aldı.

Tecrübeli teknik adam ile EURO 2020 Elemeleri H Grubu’ndaki ilk mücadelesine Arnavutluk karşısında çıkan Ay-yıldızlılar maçı deplasmanda 2-0 kazandı. Sonrasında Eskişehir’de Moldova’yı 4 golle mağlup etti.

Yoluna tüm hızıyla devam eden Türkiye’nin sıradaki rakibi Fransa’ydı. Son dünya şampiyonunu 2-0 mağlup eden A Millî Takım, puanını 9’a çıkardı. Moraller yerindeydi ama sonrasında gelen İzlanda yenilgisiyle biraz üzüldük. Toparlanma süreci kısa dürdü.. Bu mağlubiyetten sonra millîler, Andorra ve Arnavutluk’u 1-0, Moldova’yı da 4-0 yendi.

Artık son düzlükte yer alıyorduk Fransa deplasmanından alınan 1 puan EURO 2020’nin adeta habercisi oldu. İzlanda ile sahasında golsüz berabere kalan Türkiye, elemelerde bitime bir karşılaşma kala Avrupa Şampiyonası’na gitmeyi garantiledi. 

Tüm gözler EURO 2020'de...

Yorumlar (0)