23 Haziran İstanbul seçimlerine bir parti daha katılmayacak

23 Haziran’da yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine Demokrat Parti de katılmama kararı aldı.

SİYASET 17.05.2019, 09:59 17.05.2019, 10:31
23 Haziran İstanbul seçimlerine bir parti daha katılmayacak

Demokrat Parti de seçime katılmama kararı aldı. Açıklamayı DP Genel Başkanı Gültekin Uysal yaptı. Uysal, 23 Haziran’da yapılacak olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine katılmayacaklarını, sosyal medya hesabından duyurdu.

Uysal, Demokrat Parti olarak YSK tarafından iptal edilen İstanbul seçimlerinin 2. Tur hüviyetinde olduğunu belirterek, yaptıkları değerlendirmeler sonucu katılmama kararı aldıklarını açıkladı.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Demokrat Parti’nin İstanbul adayı olan Ersan Gökgöz, 25 bin 544 ol almıştı.

4 aday İmamoğlu lehine adaylıktan çekilmişti

Daha önce de Demokrat Sol Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Muammer Aydın, adaylıktan çekildiğini duyurmuştu. Aydın, İstanbul seçimlerinin iptal edilmesinin hukuksuzluk olduğunu ve partisinin bu durum karşısında sessiz kalamayacağını ifade etmişti. Muammer Aydın da 31 Mart seçimlerinde 30 bin 884 oy almıştı.

Türkiye Komünist Partisi de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal olmasının hemen ardından İstanbul adayı olan Zehra Güner Karaoğlu’nun, hiçbir şekilde aday gösterilmeyeceğini açıklamıştı. Türkiye Komünist Partisi’nin adayı da 31 Mart seçimlerinde 10 bin 349 oy almıştı.

Emekçi Hareket Partisi’nin (EHP) desteğiyle 31 Mart’ta bağımsız aday olan ve 2 bin 430 oy alan Özge Akman da 23 Haziran seçimlerine katılmayacağını açıklamıştı. Akman, adaylıktan Ekrem İmamoğlu lehine çekildiğini de ifade etmişti.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerine bağımsız aday olarak katılan Türkiye Komünist Hareketi Genel Başkanı Aysel Tekerek de 23 Haziran seçimlerine katılmayacağını duyurmuştu. Tekerek, 31 Mart seçimlerinde 1538 oy almıştı.

Vatan Partisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan ve 31 Mart’ta 15 bin 428 oy alan Mustafa İlker Yücel’in 23 Haziran seçimlerine katılacağını duyurdu.

Saadet Partisi de İstanbul adayı Necdet Gökçınar’ın 23 Haziran seçimlerinde yarışacağını açıkladı fakat nihai kararın Genel Başkan Temel Karamollaoğlu tarafından verileceğini bildirdi. Saadet Partisi’nin adayı Necdet Gökçınar, 31 Mart seçimlerinde 103 bin 364 oy almıştı.

Ekrem İmamoğlu lehine 23 Haziran seçimlerinde adaylıktan çekilen 4 adayın toplam oyu 45 bin 201 oluyordu. Demokrat Parti adayının da çekilmesiyle bu sayı 70 bin 745 oldu.

Ne olmuştu?

Millet İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Ekrem İmamoğlu, Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım karşısında yarışı önde tamamlamasına rağmen yapılan itirazlar sebebiyle 17 gün süren mazbata krizi yaşanmıştı. 17 Nisan'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Ekrem İmamoğlu'nun, AK Parti'nin yaptığı olağanüstü itirazla 19 gün sonra Yüksek Seçim Kurulu tarafından mazbatası iptal edildi. Yüksek Seçim Kurulu, 23 Haziran'da İstanbul seçimlerini yenileme kararı aldı. 23 Haziran'da yapılacak seçimlere sadece 31 Mart yerel seçimlerine katılan adaylar katılabilecek ve seçmen listesinde değişiklik yapılmayacak. Yenilenecek İstanbul seçimlerinde 5 aday Ekrem İmamoğlu lehine adaylıktan çekilme kararı aldı.

Yorumlar (0)