Yerebatan Sarnıcı’nın özellikleri

Asya ve Avrupa’nın buluşma noktası İstanbul, bünyesinde barındırdığı tarihi yapılarla da tüm dünyayı kendine hayran bırakıyor. Megakentin en gözde turistik noktalarından biri ise Yerebatan Sarnıcı olarak dikkat çekiyor. Peki, Yerebatan Sarnıcı nerede? Yerebatan Sarnıcı’nın özellikleri nelerdir? İşte detaylar…

SEYAHAT 02.11.2022, 12:59 03.11.2022, 09:06
Yerebatan Sarnıcı’nın özellikleri

Ayasofya Camii, Topkapı Sarayı ve Kız Kulesi gibi eşsiz yapılara sahip olan İstanbul, her sene dünya genelinden milyonlarca yabancı turisti ağırlıyor. Megakentin en gözde turistik noktalarından biri ise Yerebatan Sarnıcı olarak ön plana çıkıyor. Bizans döneminden kalma tarihi yapı, iç görünüşünün yanı sıra özellikleriyle de hayranlık uyandırıyor. İşte Yerebatan Sarnıcı’nın detayları…

Yerebatan Sarnıcı ne zaman yapıldı?

Bazilika Sarnıcı” olarak da bilinen Yerebatan Sarnıcı, 532 yılında Bizans İmparatoru Justinianus tarafından yaptırıldı. Suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görünen mermer yapılar sebebiyle halk arasında ‘Yerebatan Sarayı’ olarak anıldı. Görenleri kendine hayran bırakan tarihi yapı, toplamda 9800 metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor.

Yerebatan Sarnıcı’nın tasarımı

Genişliği 70 metre, uzunluğu 140 metre olan bu dev yapı dikdörtgen biçiminde tasarlandı. Yerebatan Sarnıcı, yaklaşık olarak 100 bin ton su depolama kapasitesine sahiptir. Bu özelliği sayesinde Osmanlı Dönemi’nde uzun süre halkın su ihtiyacını karşılayan yer olmuştur. İçerisinde yer alan suyun kaynağı, Belgrad Ormanı ve Cebeciköy Kemeri olarak bilinmektedir. Dünyaca ünlü yazar Dan Brown’ın “Cehennem’ isimli romanına da konu olan sarnıca 52 basamaklı taş bir merdivenle inilmektedir. Sarnıcın içinde, her biri 9 metre yüksekliğinde olan toplam 336 adet sütun bulunur. Bu sütunların birbirlerine olan uzaklığı 4,80 metredir. 12 sıra halinde dizilen bu sütunların her bir sırasında 28 adet bulunmaktadır. 

Yerebatan Sarnıcı’na nasıl gidilir?

İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet ilçesindeki Ayasofya Camii'ne çok yakın bir noktadadır. Şehrin göbeğinde yer alan Yerebatan Sarnıcı, diğer önemli tarihi yapılara yakın olması nedeniyle de güzel bir İstanbul turunun en önemli durakları arasında yer alıyor. Yerebatan Sarnıcı'na gitmek isteyenler, T1 tramvay hattını kullanarak Sultanahmet Durağı’na ulaşabilir.

Yorumlar (0)