Yer altı şehri bulunan Aksaray Manastır Vadisi, yaşamsal odalarıyla dikkat çekiyor!

Aksaray’a yaklaşık 40 kilometrelik bir mesafede bulunan ve Güzelyurt ilçesinde yer alan Aksaray Manastır Vadisi, ziyaretçilerine eşsiz bir yeraltı şehri sunuyor. Yer altı şehrinde bulunan 20 yaşamsal oda ise, ziyaretçilerin dikkatlerini üzerine çekmekte. 

SEYAHAT 20.04.2021, 12:47
Yer altı şehri bulunan Aksaray Manastır Vadisi, yaşamsal odalarıyla dikkat çekiyor!

Aksaray il merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta yer alan ve şehrin Güzelyurt ilçesine bağlı Aksaray Manastır Vadisi, ziyaretçilerini esrarengiz bir yolculuğa çıkarıyor. Bölgede 1997 yılında başlatılan kazı çalışmalarıyla beraber tüm çalışmalarda sona gelindi. Kapadokya bölgesine ait olan ve Roma döneminden kalma olan yer altı şehrinde, tüm katların temizlenmesi sonucunda tüm çalışmalar son buldu. Aksaray Manastır Vadisi’nde bulunan yirmi tane yaşamsal odalar da oldukça ilgi çekmeye başladı. Tamamen kaya oymasıyla oluşturulan yer altı şehri, bünyesine gizli geçitler de bulunduruyor.



20 yaşamsal oda bulunuyor

Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 150 bin ziyaretçiyi ağırlayan Aksaray Manastır Vadisi’ndeki yer altı şehri, bu yıl çalışmaların tamamen sona ermesiyle beraber ve koronavirüs tedbirlerinin alınmasıyla da yerli ve yabancı ziyaretçilerin gezimine açılacak. Yer altı şehrinde bulunan 20 yaşamsal oda arasında; güvercinlikler, su kuyuları, tandırlar, sürgü taşları, amdar damları, kilerle ve ocaklar gibi bölümler de bulunuyor. Yer altı şehrinin bir önemli özelliği ise, içerisinde tuvalet bulunduran ilk yer altı şehir olması özelliği oldu. Miladın başlamasıyla beraber aktifleşen ve Hristiyanların özellikle önem gösterdiği yer altı şehrinin, önemli bir yaşam alanı olduğu ortaya çıkmıştı.



Bünyesinde daha önce yaşamış kişilerin ısıtma sistemleri, yemekleri pişirdikleri ve onları muhafaza ettikleri kilerlerle farklı bir yaşam alanı sunuyor.1950’li yıllara kadar insanların yaşadığı belirlene yer altı şehrinde, daha sonra turizme kazandırılarak ziyaretçi rekoru kırmaya başladı. Pandemi nedeniyle ziyaretçilerde azalma olduğu da belirlenirken, yer altı şehri tedbirler alınarak yeniden ziyaretçilere açılacak. HES kodu ile ziyaretçilerin giriş yapabileceği Aksaray Manastır Vadisi’ndeki yer altı şehri, eşsiz yapısıyla ziyaret edilmeyi bekliyor.

Yorumlar (0)