Van’daki kartal yuvası Hoşap Kalesi, restore edilip ziyarete açılacak!

Van ve Hakkari karayolu üzerinde bulunan ve Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı olan Hoşap Kalesi, kartal yuvasını andıran yapısıyla görsel bir görünüme sahip. Kale çevresindeki metruk yapıların yıkılmasının planlanmasıyla beraber, kalenin turizm açından değerli bir hale getirilmesi bekleniyor.

SEYAHAT 06.04.2021, 18:05 07.04.2021, 12:59
Van’daki kartal yuvası Hoşap Kalesi, restore edilip ziyarete açılacak!

Van ve Hakkari karayolu üzerinde yer alan ve yüksek kayaların üzerinde yer almasıyla adeta ‘kartal yuvası’ olarak adlandırılan Hoşap Kalesi, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Değerlendirilmeye alınan tarihi Hoşap Kalesi; Van il merkezine yaklaşık 74 kilometre uzaklıkta bulunurken, Hakkari il merkezine ise 137 kilometrelik bir uzaklıkta bulunuyor. Eski yıllardaki görkemli görüntüsüne kavuşturulması hedeflenen büyülü kale için Van’ın Gürpınar Belediyesi tarafından "Ayağa Kalk Hoşap" adlı bir proje başlatıldı. Proje kapsamında kale çevresindeki metruk yapıların yıkılması planlanırken, çevresindeki işlerleri ve yolların da Osmanlı ve Selçuklu mimarisine göre restore edilmesine karar verildi.

Ayağa Kalk Hoşap projesiyle, yeni bir dönüşüm başlayacak

35 bin metrekarelik bir alana sahip olan kale, tarihi dokusuna göre restore edilip, yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulacak. Proje kapsamında birinci etap için çalışmalar da başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulan “Ayağa Kalk Hoşap" projesi, bakanlık tarafından kabul edilip, kale için gerekli izimler de alındı. Öncelikle kale çevresinin adlandırıldığı sit alanında yer alan metruk yapılar yıkılacak. Daha sonra ise kale çevresi de Osmanlı mimarisine uygun restore edilecek. Adeta buram buram tarih konusunun alınması için proje yapılacak olan "Kartal yuvası" görünümündeki Hoşap Kalesi için, 30 milyon liralık bir bütçe ayrıldı.

Türkiye'de şato görünümüne sahip 13 kaleden bir tanesi

Daha fazla yerli ve yabancı turistin ziyaret etmesi için restore edilecek olan Hoşap Kalesi’nde, Rölöve ve Anıtlar İl Müdürlüğü ekipleri tarafından da teknik inceme başlatıldı. Kalenin Van’ın en önemli değerlerinden biri olduğunu belirten Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, kalenin de bünyesinde yer aldığı mahallede kentsel dönüşüm başlatıldığını belirtti. İlçe sakinlerine dönüşüm için sözleri olduğunu belirten Tanış, Hoşap Kalesi’nin Türkiye'deki kaleler arasında şato görünümüne sahip 13 kaleden bir tanesi olduğunu belirtti. Restore işlemleri için çalışmaların yakın zamanda başlayacağını belirten Tanış, bölgede büyük biri değişimin yaşanacağını ileri sürdü. Kale çevresine yeni iş yerleri ve daireler inşa edileceğini belirten Tanış, böylece kentteki büyük sorunlardan olan öğretmenlerin kalacak yer probleminin de hallolacağını belirtti.İlçe sakinleri ise,  artık kalenin daha güzel bir görünüme sahip olmasını istediklerini belirtti.

Yorumlar (0)