UNESCO Listesindeki Zerzevan Kalesi’ne, 7 günde 5 bin turist!

Diyarbakır’a yaklaşık 65 kilometre uzaklıkta bulunan ve tarihi 3 bin yıla uzanan tarihi Zerzevan Kalesi, normalleşme süreciyle beraber, 7 günde 5 bin ziyaretçi ağırladı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan tarihi kale, yılın sonuna doğru 1 milyon turist ağırlamayı hedefliyor.

SEYAHAT 11.03.2021, 12:06 11.03.2021, 16:06
UNESCO Listesindeki Zerzevan Kalesi’ne, 7 günde 5 bin turist!

Diyarbakır il merkezine yaklaşık 65 kilometre yani 52 dakikalık bir mesafede bulunan ve Çınar ilçesine ise 13 kilometrelik bir mesafede yer alan tarihi Zerzevan Kalesi’ne turist akını!  UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan tarihi Zerzevan Kalesi, normalleşme süreciyle beraber yasakların kalkması sonucunda 7 günde 5 bin ziyaretçi ağırladı. Tarihi kalede sekizinci sezonun kazı çalışmaları da geçtiğimiz günlerde başladı.

1 milyon turist hedefi

Tarihte Roma İmparatorluğu’nun askeri yerleşim yeri olarak bilinen Zerzevan Kalesi, pandemi nedeniyle yapılan kısıtlamalar sonucunda 5 bin turist tarafından ziyaret edildi. Yıl sonunda ise bu rakamın, 1 milyon olmasının beklendiği belirtiliyor. Bin 200 metre uzunluğunda ve 12-15 metre yüksekliğinde bir sur kalıntısı bulunan tarihi kale, yaklaşık 60 dönümlük bir arazi üzerinde bulunuyor. Ayrıca bünyesinde 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi bulunduran kalede, yeni bulgular da kazı çalışmalarıyla beraber gün yüzüne çıkarılıyor. Tarihi kalede ayrıca kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, yer altı ibadethanesi, sığınak, kaya mezarları, su kanalları ile 54 su sarnıcı yer alıyor.

Kazı çalışmalarına yeni bir yer eklendi

Zerzevan Kalesi’nde yürütülen kazıların Heyet Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, kazı çalışmalarının 2014 yılında başladığını ve bugüne kadar 7 sezon çalışma yapıldığını belirtti. Kazı çalışmalarıyla beraber kalenin surları, ana giriş kapısı, askerlerin ve sivillerin kaldığı yerlerin ortaya çıktığını söyleyen Coşkun, alanın büyüklüğünü ve yüzde 99’u nun hala toprak altında olduğunu da sözlerine ekledi. Bölgede bulunan en önemli bulgulardan birisinin ise, 2017 yılında Mithras tapınağı olduğunu söyleyen Coşkun, 2021 yılında da tapınakla bağlantılı alanda kazı çalışmaları yürütüleceğini belirtti. Bu yıl çalışma programına yeni bir yerin dahil olduğunu söyleyen Coşkun, Zerzevan Kalesini yönetenlerin kaldığı ve kalenin ana kalbi olduğu belirtilen bölgede kazı çalışması başlayacağını söyledi.

Yorumlar (0)