UNESCO listesindeki Selimiye Camisi, ihtişamlı yapısıyla ilgi çekiyor!

Edirne’de Osmanlı sultanı 2. Selim tarafından verilen talimatla Mimar Sinan tarafından yapılan Selimiye Camisi, 446 yıllık tarihiyle adeta zamana direniyor. İhtişamlı yapısıyla ziyaretçilerin mest eden camii, minaresindeki 12 şerefenin namazın 12 farzını temsil etmesiyle dikkat çekiyor.

SEYAHAT 13.03.2021, 15:23 14.03.2021, 12:28
UNESCO listesindeki Selimiye Camisi, ihtişamlı yapısıyla ilgi çekiyor!

Edirne’de 446 yıllık tarihiyle ayakta duran ve zamana direnen tarihi Selimiye Camisi, yerli ve yabancı turistler tarafından heyecanla ziyaret ediliyor. Osmanlı sultanlarından 2. Selim’in isteğiyle Mimar Sinan’a yaptırılan cami, dört buçuk asırlık tarihiyle ve mimari yapısıyla ziyaretçilerini mest ediyor. Bir Fransız gezgin tarafından Selimiye Camisi için söylenen ve tarihteki yerini koruyan “Bu cami gökyüzünde yapıldı, Mimar Sinan yerine koydu” sözü de aslında, caminin görkemini ve mimarisindeki özellikleri de ortaya koyuyor.

2011 yılında UNESCO listesinde yer almıştı

Sultan 2. Selim'in ibadete açılmasını çok istemesine rağmen ömrü yetmediği için göremediği caminin inşaatı, 1568 yılında başladı. Kavak Meydanı'nda inşa edilen görkemli cami, uzun süre temelinin oturmasının beklenmesinin ardından 7 yıllık sürecin ardından hizmete sunuldu. Mimar Sinan’a ‘ustalık’ payesi veren ve kendisinin de ‘ustalık eserim’ dediği Selimiye Camisi, 1575 yılından günümüze hem ibadet hem de turistik anlamda gezilen bir mabet olarak ziyaretçilerini mest ediyor. Cami, 2011 yılında UNESCO’nun Kültürel Miras Listesine alınmış ve ilk kez bir cami, UNESCO listesine alınmıştı.

Türk-İslam mimari sanatında da önemli bir yeri olan Selimiye Camisi, dünya çapındaki ünüyle beraber, biblo gibi yapısıyla da Edirne'nin en ihtişamlı bölgesi olarak dikkatleri çekmekte. Caminin tek kubbeli olması Allah'ın birliğine ve dört minaresi ise dört halifeyle bağdaştırılıyor. Pencerelerinin beş kademeli olması ise İslam'ın şartlarını simgelerken, minaresinde bulunan 12 şerefe ise namazın 12 farzını hatırlatıyor.

Minareleri, dünyadaki ikinci en yüksek minare özelliğini taşıyor

Ayrıca Kasnak tekniğiyle inşa edilen Selimiye Camisi, 8 sütuna dayalı tek kubbesiyle dikkat çekiyor. Adeta bir kalem misali göklere uzanan dünyadaki ikinci en yüksek minare özelliğini taşıyan minareleriyle dikkatleri çekiyor. Camide bulunan hünkar mahfili ve dantel gibi işlenmiş mermer kaplı minberi de ziyaretçilerin ilgisini çeken ve şaşırdıkları yapılar arasında bulunuyor. Ziyaretçileri büyüleyen bir detay daha ise, çoklu pencere sistemi ve çiniler öne çıkıyor.

Yorumlar (0)