UNESCO listesindeki Safranbolu’nun “Yemeniciler Arastası” 360 yıllık tarihiyle dikkat çekiyor!

Osmanlı Döneminden izler taşıyan, mahalle kültürünü unutturmayan ve UNESCO’nun korunan kentler listesinde yer alan Safranbolu’nun buram buram tarih kokan çarşısı dikkatleri üzerine çekiyor. Tarihi 360 yıla dayanan tarihi çarşı Yemeniciler Arastası, ayrıca geleneksel el sanatlarını da yaşatan bir alan oldu.

SEYAHAT 10.02.2021, 13:26 11.02.2021, 09:42
UNESCO listesindeki Safranbolu’nun  “Yemeniciler Arastası” 360 yıllık tarihiyle dikkat çekiyor!

Karabük il merkezine yaklaşık 9 kilometrelik bir mesafede yer alan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde "En iyi korunan 20 kent" kapsamında değerlendirilen Safranbolu, tarihi çarşısı ‘Yemeniciler Arastası’ ile dikkatleri üzerine çekiyor. Tarihi 360 yıla dayanan tarihi Açıkhava çarşısı Yemeniciler Arastası, yıllara dayanarak adeta işlevini korumayı sürdürüyor.

Osmanlı döneminde ordunun ayakkabı ihtiyacı karşılanmıştı

1661 yılında kurulan tarihi çarşı, kentte bulunan Köprülü Mehmet Paşa Camisi’nin bitişinde yer alıyor. Tarihte, Milli Mücadele sırasında imkanlar dahilinde ordunun ayakkabı ihtiyacını karşılamasıyla bilinen tarihi arastada 48 tane ahşap dükkan bulunuyor. 1950’li yılların sonuna ‘yemenicilik’ konusunda önemli zanaatlara imza atılan Yemeniciler Arastası, Osmanlı geleneğinin yaşatıldığı zamanlarda bir dini yapının yanında kurulması nedeniyle caminin zorunlu giderlerini karşılıyordu.

Geleneksel el sanatlarının merkezi gelen tarihi çarşı, hizmet kültürünü layıkıyla sürdürüyor. Yemeniciler Arastası, Osmanlı’dan kalma çıraklık ve kalfalık törenlerinin yapılması nedeniyle de önem taşıyor. Mekanda ayrıca ‘dua meydanı’ adında bir yer de bulunuyor. ‘Yiğitbaşı’ adı verilen mekanda, esnafların yöneticisi konumunda olan kişinin buradaki esnafa yemin ve dua ediliyor.

Geleneksel el sanatlarıyla hizmet kültürü sergileniyor

Safranbolu’nun UNESCO Dünya Miras Listesi'nde "En iyi korunan 20 kent" kapsamına alınmasıyla beraber, Yemeniciler Arastası’na da ilgi gün geçtikçe artıyor. Geleneksel el sanatlarının pazarlama ve üretim noktası haline gelen Yemeniciler Arastası’nda dayanışma gücüyle beraber bir bakıma hizmet kültürü sergileniyor.

Yorumlar (0)