UNESCO listesindeki Göbeklitepe’de 2021 hedefi: 1 milyon ziyaretçi!

Şanlıurfa il merkezinin kuzey doğusunda yer alan ve tarihin sıfır noktası olarak belirtilen en esli yerleşim yeri Göbeklitepe, 12 bin yıllık geçmişiyle dikkat çekiyor. 2020 yılında 250 bin kişinin ziyaret ettiği Göbeklitepe’de, 2021 hedefi ise 1 milyon turist olarak açıklandı.

SEYAHAT 14.03.2021, 13:27 14.03.2021, 13:37
UNESCO listesindeki Göbeklitepe’de 2021 hedefi: 1 milyon ziyaretçi!

Geçmişi 12 bin yıl öncesine uzanan ve tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Göbeklitepe,  tarihi özellikleri ve barındırdığı tarihi parçalarıyla ziyaretçilerine buram buram tarih kokan bir ziyaret şöleni vadediyor. 2020 yılında 250 bin kişi tarafından ziyaret edilen ve pandemi nedeniyle her yıl artan sayısını azaltan Göbeklitepe’de 2021 hedefi büyük. Normalleşme süreci ve aşılama çalışmalarının başlamasından sonra 2021 yılında Göbeklitepe’ye yerli ve yabancı olarak 1 milyon turist gelmesi hedefleniyor.

1995 yılında ilk kazı çalışması yapıldı

Temmuz 2018'de ise Bahreyn'de düzenlenen 42'nci Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi'ne giren Göbeklitepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılının "Göbeklitepe Yılı" olarak ilan edilmesinden sonra yoğun bir ilgiyle karşılaşmıştı. Göbeklitepe, Şanlıurfa il merkezine yaklaşık 22 kilometre uzaklıkta ve ilin kuzeydoğusunda bulunuyor. Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan Göbeklitepe’nin avcı ve toplayıcı yaşamı sürdüren tahrin öncesi insan topluluğu tarafından inşa edildiği düşünülüyor. İlk kez 1995 yılında keşfedilen Göbeklitepe için, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden tarafından bir izin alındı. Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi, 1995’te Prof. Dr. Klaus Schmidt başkanlığında belirlenen bölgede uzun süre kazı çalışmaları gerçekleştirdi.

Salgın sürecinde hijyene dikkat ediliyor

Kazı çalışmalarında Neolitik döneme ait, ağır, uzun ve üzerilerinde hayvan figürleri bulunan "T" formlu dikili taşlar bulunmuştu. Bölgede bulunan taşınmaz kültür varlıkları yerinde sergilenirken, taşınan kültür varlıkları ise Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde ziyaretçilerini bekliyor. Salgın sürecinden dolayı sosyal mesafeye dikkat edilen Göbeklitepe’de, HES kodu sorgulaması, ateş ölçümü ve maske takma zorunluluğu bulunuyor. Sık sık dezenfekte edilen tarihi alanda, bu yıl da kazı çalışmaları yapılacak. Çalışmalarda ağırlık, restorasyon ve konservasyon çalışmalarına verilecek.

Yorumlar (0)