UNESCO listesinde bulunan Harran’ın konik kubbeli evleri, ziyaretçileri ilgisini çekiyor!

Şanlıurfa’nıın ilçesi olan Harran, konik kubbeli evleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan büyülü kümbet evleri, içi ve dışı farklı br karışımla yapılan yapısı ve ilginç görüntüsüyle turist akınına uğrarken, evlerde yaşayanlar da ilgi görüyor.

SEYAHAT 23.02.2021, 16:10 24.02.2021, 14:34
UNESCO listesinde bulunan Harran’ın konik kubbeli evleri, ziyaretçileri ilgisini çekiyor!

Tarihi güzellikleri ve kültür varlıklarıyla her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Şanlıurfa, kent merkezine yaklaşık 48 kilometre uzaklıkta bulunan Harran ilçesiyle dikkat çekiyor. İlçede bulunan konik kubbeli evler ise, yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret akınına uğruyor. Harran’da konik kubbeli evlerin yanı sıra, ilk İslam Üniversitesinin kalıntıları da bulunuyor.

Evler, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunuyor

Evlerin dış cephesi balçıktan yapılırken, içleri ise yumurta akı, toprak, saman ve gül yağından oluşturulan bir karışım ile sıvanmış. Bu şekilde evlerde, yazın serin kışın ise sıcak kalması özelliği ortaya çıkıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Harran ilçesindeki evler; mimarisi dolayısıyla ziyaretçilerini hayran bıraktırırken, ilçede yaşayanlardan tarihi konik kubbeli evlerde yaşamlarını sürdürenler de bulunuyor.

40 yıldır Harran konik kubbeli evlerinde bulunan 22 odayı konuk evi olarak işleten Mustafa Kızıl, evin yaklaşık 200 yıllık olduğunu belirtti. Kızıl bu tip evlerin dünyada sadece 3 yerde, onların da; Türkiye, Suriye ve İtalya'da bulunduğunu belirtti. Kümbet evlerin korunması için ilçe halkı tarafından yoğun bir çaba gösterildiğini söyleyen Kızıl, yanının neden böyle olduğu hakkında birçok rivayet olduğunu belirtti. Evler ayrıca , ‘kerpiç ev’ olarak da anılırken, evlerin yüksekliğinin ise 5 metre olduğunu belirtiliyor.

Rivayete göre evler, kralın sert emirleri yüzünden yapılmış

Evlerin yapısı hakkında bilinen rivayete göre dönemin kralı, halkına kendisinden izinsiz yerleşim yeri kurmayı yasaklıyor. Bu yüzden olan evlerden yüksek vergi alınmasını emreden kralın kararına karşı halk da, küçük kireç taşlarını harç koymadan üst üste yığıp yaptıkları evleri bulmuş. Bu şekilde de vergi memurları geldiğine evlerini kolayca yıkıp, gittiklerinde ise tekrar yapabiliyorlarmış.

Yorumlar (0)