Türkülere konu olan Gesi’deki kuş köşkleri dikkat çekiyor

Kayseri’de bulunan ve ünlü yöresel türkü “Gesi Bağları” na konu olan Gesi bölgesinde, ‘kuş köşkleri’ yer alıyor. 19. yüzyıla tarihlendirilen kuş köşklerine, Melikgazi Belediyesi tarafından restore işlemi yapılacak.

SEYAHAT 14.02.2021, 14:59 15.02.2021, 09:00
Türkülere konu olan Gesi’deki kuş köşkleri dikkat çekiyor

Üzüm bağlarıyla meşhur olan ve Kayseri’ye bağlı ‘Gesi’ bölgesinde bulunan güvercinlikler, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 19 yüzyılda yapıldıkları düşünülen güvercinlikler, ‘kuş köşkü’ olarak adlandırılıyor. Yöresel türkü “Gesi Bağları” na da konu olan bağlarda bulunan kuş köşklerinin, bağ ve bahçelerde güvercin gübresinden yararlanılmak amacıyla yapıldığı belirtiliyor.  

Kuş köşkleri, restore edilecek

Bölgede yaşayan vatandaşların üzerine tapulu olan ve neredeyse 250 tane bulunan kuş köşkleri, zamana karşı direniyor. Uzun süre kullanılmadıkları için bakım ve onarıma ihtiyaçları olan kuş köşkleri için, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu da 146 tane kuş köşkü için restore işlemi yapılacağını belirtti. Böylece bölgeye daha çok turist gelmesi için bir yol açılması hedefleniyor.

Melikgazi Belediyesi tarafından, köşkler için bir restorasyon projesi hazırlandı. Ardından Kültür Bakanlığı Anıtlar Kurulu’nun onayından geçen proje kapsamında, 2021 yılı içerisinde 20 tane kuş köşkü üzerinde restore çalışması yapılacak. Gelecek yıllarda ise projenin başarılı sürmesi durumuna göre restore işlemine devam edilecek.

Turizm açısında oldukça değerlendi

Dışından taş yapıya sahip olan Kuş köşklerinin içerisinde kuşların yumurtlama yapacakları ve gübrelerini bıraktıkları alanların da yer aldığını belirten Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, kuşların bu şekilde korunduklarını da belirtti. Kuşlar tarafından toprak bulunan zararlı haşeratları da temizlendiğini söyleyen Palancıoğlu, bölgenin turizm açısında oldukça değerlendiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)