Türklerin Hindistan'daki unutturulan eserleri

Hindistan'daki ilk caminin Bir Türk Devleti olan Delhi Sultanlığı tarafından yaptırıldığını biliyor muydunuz? Hem de 1993 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş tarihi bir camii...

SEYAHAT 02.03.2020, 15:48 Hanife
Türklerin Hindistan'daki unutturulan eserleri

Türklerin dünya tarihinde bıraktı eserlere meraklıysanız  Hindistan’ın Başkenti Delhi’ye uğramadan geçmeyin.


Asyanın incisi Hindistan'da birçok turistin ayak bastığı ilk yer, başkent Delhi'dir. Tarih eserlerle dolu bu güzel şehirde bir Türk şaheseri olan Kuvvet-ül İslâm Camii (Kutub Minar) ziyaretçilerini adeta kendine hayran bırakıyor. 


Malazgirt savaşından 100 yıl sonra Orta Asya’dan bu taraflara gelen Türk beyliklerinin kurduğu Delhi Sultanlığının dünyaya bıraktığı bu güzel şaheser, Türk Sultanı Kutubuddin Aybek tarafından inşa ettirildi. 75 metre uzunluğundaki Kutup Minare (Kubbet-ül İslam), Hindistan’ın ilk İslami eseri olarak da biliniyor.


İslam’ın kuvveti anlamına gelen Kuvvet-ül İslâm Camii günümüzde bir harabeye dönmüş olsa da dünyanın en muhteşem yapıtları arasında sayılıyor. 1993'te UNESCO dünya Mirası listesine giren Camii, kırmızı kum taşı ve ak mermerden yapılmış beş katlı minarenin yivli gövdesindeki inanılmaz el işçiliği insanı hayrete düşürüyor.


Orta Asya’da görülen örneklerle benzerlikler taşımasından dolayı Türk-İslam sultanlıklarının Hindistan topraklarına varışını kutlayan bir zafer anıtı olarak da bilinen yapıtın gövdesinde, geniş yazı bantlarıyla kaplı ilk iki katı büyük Arapça harflerden oluşan Kuran Ayetlerini içermektedir. 


Ayrıca caminin avlusunda 5. yüzyıldan kalma demir sütunun, aradan asırlar geçmiş olmasına rağmen hâlâ paslanmamış olmasını sırrı ise hala çözülebilmiş değil.

Yorumlar (0)