Türkiye’nin en çok ziyaret edilen tırmanış rotaları

Ülkemiz jeolojik ve coğrafi yapısı gereği insanların dört mevsimi bir arada yaşayabildiği bir yer. İnsanlar aynı mevsimde soğuk ve karlı dağlarda kayak yapıp sıcak denizlerde yüzebiliyor. Heyecan ve adrenalin meraklısı sporcuların en çok tercih ettiği sporlardan biri de tırmanış sporu. İşte doğal güzellikleri ve birbirinden zorlu rotalarıyla ülkemizin en çok ziyaret edilen tırmanış rotaları…

SEYAHAT 21.02.2022, 12:11 22.02.2022, 13:43
Türkiye’nin en çok ziyaret edilen tırmanış rotaları

Türkiye jeolojik yapısı gereği adrenalin sporu sevenlerin uğrak noktalarının başında yer alıyor. Ülkemizde insanlar aynı mevsimde kayak yapabiliyor, sıcak denizlere girebiliyor ve doğanın güzelliklerini sporla birleştirebiliyor. En çok tercih edilen sporlardan biri de dağ tırmanışı. Bu spor yoğun teknik bilginin yanı sıra antrenman ve deneyim de gerektirdiği için günümüzde artık bir profesyonel spor olarak kabul ediliyor. Dağ tırmanışı pek yakında bir olimpiyat sporu da olabilir. Sporculara heyecanlı anlar yaşatan ve zirveye ulaştıklarında muazzam görüntüler sunan bu spor için ülkemizde birçok tırmanış rotası bulunuyor. Toros Dağları’ndan Hakkari’nin soğuk buzullarına kadar tırmanış sporuna merak salmış insanların en çok ziyaret ettiği tırmanış rotalarını sizler için derledik.

Geyikbayırı, Antalya

Tırmanış sporu denilince ilk akla gelen noktalardan biri de Antalya’da yer alan Geyikbayırı rotası. Geyikbayırı her yıl Türkiye ve dünyadan birçok sporcuya ev sahipliği yapıyor. Hatta yaz ve kış ayları için farklı kategorilendirme yapan kuruluşlarca Geyikbayırı yaz ayları için dünyada en iyi onuncu; kış ayları içinse en iyi üçüncü rota olarak gösteriliyor. Bölgenin en dikkat çekici özelliği ise farklı eğimlerde ve farklı yüksekliklerde birçok tırmanış rotasına sahip olması. Bu nedenle deneyimli ve deneysiz herkese hitap eden bir rota olarak dikkat çekiyor. Geyikbayırı’nda tüm mevsimlerde tırmanma imkanı olsa da Antalya’daki hava sıcaklığının yüksek olması sebebiyle sporcular bu rotayı genellikle kış aylarında tercih ediyor.

Aladağlar, Niğde

Aladağlar İç Anadolu’nun en yüksek yerlerinden biri. Bölge Toros Dağları üzerinde yer alıyor ve 3700 metreden fazla yüksekliği ile Toros Dağları’nın en yüksek bölgesi olarak dikkat çekiyor. Aladağlar sporcular için de oldukça verimli yerlere sahip. Zira bölge büyük bir coğrafyaya yayıldığı için hem tırmanış yapmak isteyen sporcuları hem de kamp kurarak doğa ile bütünleşmek isteyen insanları kendisine çekiyor. Bölge için tavsiye edilen tırmanış zamanları ise yaz ayları. Türkiye’nin tam ortasında Kayseri, Adana ve Niğde’nin kesişim bölgelerinde yer alan Aladağlar yürüyüş ve tırmanış güzergahlarında sporseverlere eşsiz manzaralar sunuyor.

Kaynaklar, İzmir

Türkiye’nin batı bölgelerinde de birbirinden güzel tırmanış rotaları yer alıyor. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise İzmir’in Buca ilçesinde bulunan Kaynaklar. Bu bölgede zorluk seviyeleri birbirinden farklı 200 adet tırmanış rotası bulunuyor. Bu nedenle farklı zorluklara karşı meydan okumak isteyen sporcuların en çok tercih ettiği rotalardan biri. Kaynaklar bölgesinde ayrıca 2003’ten beri Nisan aylarında Dokuz Eylül Üniversitesi Dağcılık Kulübü tırmanma şenlikleri düzenleniyor.

Bafa Gölü, Muğla

Bafa Gölü özellikle tırmanış sporuna yeni merak salmış ve daha önce deneyimi bulunmayan sporcular için oldukça elverişli bir bölge. Bafa Gölü’nde kısa tırmanış olarak da adlandırılan bouldering sporuna da oldukça yoğun bir ilgi var. Bu bölgede tırmanış yaparken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de kaya yapısının gnays ve granit kaya yapısına sahip olduğu. Tırmanış sporunu gerçekleştiren sporcular için bu ciltte yaralanmaların ve ellerin tahriş olması anlamına geliyor. Bouldering yaparken genellikle profesyonel ekipmanlara gerek duyulmuyor ancak yine de güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor.

Çitdibi, Antalya

Geyikbayırı bölgesinde yer alan bir diğer tırmanış rotası ise Çitdibi. Çitdibi tırmanış rotası daha çok profesyonel ve deneyimli tırmanıcıların ziyaret ettiği bir bölge. Sporcuların tehlikeli rotalardan geçerek zirveye ulaşmaları gerekiyor. Çitdibi’nin yüksek eğimi ve aşılması zor engelleri nedeniyle zorluklarla mücadele etmek isteyen tırmanıcıların en çok ziyaret ettiği bölgelerden biri olduğu söylenebilir.

Kaçkarlar, Rize

Neredeyse her tırmanış rotasında zirveye ulaştığınızda muazzam bir manzara ile karşı karşıya kalırsınız. Ancak Rize’de yer alan Kaçkarlar bölgesi Karadeniz’in yemyeşil bitki örtüsü ve manzaralarıyla tırmanıcıları ve sporseverleri adeta büyülüyor. Zirveye çıkan sporcular bulutların ve doğanın eşsiz manzaraları ile soyut bir ortamda kendileri ile baş başa kalmış gibi hissediyorlar. Kaçkarlar bölgesinde belli bir yükseklikten sonra dağlık alandaki ağaçlar seyrekleşiyor ve kayalık bölgeler gün yüzüne çıkmaya başlıyor. 4000 metreye varan rakımı ile Kaçkarlar tırmanış rotası sadece tırmanış yapmak isteyenlere değil yürüyüş yapmak isteyenlere de doğanın güzelliklerini sunuyor.

Ballıkayalar Kanyonu, Kocaeli

Ballıkayalar özellikle İstanbul’a yakın olması ile sporseverlerin ilgisini çekiyor. Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yer alan Ballıkayalar Tabiat Parkı doğal güzelliği, eşsiz tırmanış rotaları ve kanyonun içinden akan ırmağı ile sporseverlerin uğrak noktası oluyor. Bölge 1970 yılından beri tırmanış yapılan bölge özellikle tırmanış sporuna yeni başlayan sporcuların bu sporu öğrenmek için ziyaret ettiği bölgeler arasında yer alıyor. Amatör olarak tırmanış sporu ile ilgilenen sporcular bölgeyi ziyaret etmeden önce rehberlerle iletişime geçerek bölgede güvenli bir şekilde tırmanış gerçekleştirebiliyorlar.

Uzundere, Erzurum

Tırmanışı bir üst noktaya taşımak için sporcuların tercih ettiği yöntemlerden biri de buz tırmanışı yapmak. Buz tırmanışı zorlu koşulları ve teknik bilgi gereksinimi nedeniyle zorlu koşullarla mücadele etmek isteyen tırmanıcıların tercih ettiği sporlardan biri. Erzurum’da yer alan Uzundere tırmanış rotası da bölgenin soğuk yapısı ve dik eğimi nedeniyle oldukça zor olan rotalardan biri. Kışın soğuk hava nedeniyle donan şelale üzerinde rehberlerin ve gerekli teknik ekipmanların yardımı ile birlikte tırmanıcılar adrenalin seviyesini tavana çıkaracak deneyimler yaşayabiliyor. Olukça yüksek olan Uzundere bölgesinde Uluslararası Buz Tırmanışı Festivali de düzenleniyor.

Cilo, Hakkari

Cilo Dağı yalnızca tırmanış rotalarıyla değil güzergahında ve zirve noktasında sunduğu manzaralarıyla da pek çok sporcunun ilgisini çekiyor. Hem yaz hem de kış aylarında tırmanmaya müsait olan dağda vadiler, kanyonlar, tepeler, buzul gölleri ve birbirinden özel doğal güzellikler yer alıyor. Kış aylarında buzul tırmanışı yapmak isteyen sporcuların özellikle ziyaret ettiği bölge olan Cilo Türkiye’nin en yüksek ikinci zirvesi olan Uludoruk’ta yer alıyor.

Geyve Sakarya

Yeni keşfedilen tırmanış rotalarından biri de Sakarya’da yer alan Geyve tırmanış rotası. Bu bölgenin keşfediliş hikayesi oldukça ilginç zira bölge online haritalar kullanılarak keşfedildi. 2007 yılında keşfedilen bölgede 100’den fazla tırmanış noktası bulunuyor. Bölgede ayrıca yüksekliği 20 metreyi bulan dik kayalara tırmanmak da mümkün.

Gölpazarı Bilecik

Özellikle uzman ve profesyonel tırmanıcıların tercih ettiği bölgelerin başında gelen Gölpazarı’nda 200’ün üzerinde tırmanış rotası bulunuyor. Bölge doğal güzelliklerinin yanı sıra kireçtaşından oluşan ve dümdüz kayalıklarıyla da dikkat çekiyor. Türkiye’nin kıyı şeritlerinden iç kesimlerine doğru gittikçe azalan ağaçlar ve artan kaya yapıları Bilecik’te muhteşem bir oranda birleşerek eşsiz manzaralar ortaya çıkarıyor. İstanbul’a 3 saatlik mesafede olan Gölpazarı bölgesine ziyaretçi sayısının da önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.

Olimpos, Antalya

Olimpos antik aynı anda sunduğu deniz ve dağ manzaralarının yanı sıra antik dönem kalıntılarıyla da hem doğa ile bütünleşip hem de kültürel yerleri görmek isteyen sporcuların en çok ziyaret ettiği noktalardan biri olarak dikkat çekiyor. Bölgedeki rota zenginliği nedeniyle daha deneyimli ve deneyimsiz birçok tırmanışçı için elverişli alanlar bulunuyor. Ancak seçilen güzergaha göre ekipman seçimi yapılması gerekiyor zira bölgedeki tırmanış rotalarının özellikleri farklılık gösterebiliyor. Bu bölgenin tercih edilmesinin nedenlerinden biri de deniz kenarında yer alan yamaçlara tırmanıp denize atlayabilmek için noktaların bulunması. Ancak yine de derinliğinden emin olmadığınız sulara atlarken dikkat etmekte fayda var.

Karakaya, Eskişehir

Eskişehir’de yer alan Karakaya yapısı ile dikkat çekiyor. 20 metrenin üzerinde yer alan dik kayaçlar farklı seviyelerde tırmanış sporu ile ilgilenen sporcular için elverişli. Ancak bölgede bulunan sert kaya yapısı zorlayıcı şartları da beraberinde getirebiliyor. Karakaya’da yapısı gereği dik kayalar bulunduğu için güneş ışığından yeterince yararlanmak için güneşin yeryüzüne daha dik bir açıyla geldiği mevsim gün içindeki öğlen saatleri tırmanış için en uygun dönemler. Aksi takdirde tırmanış bölgesi oldukça karanlık olabiliyor. Sporcuların ayrıca karasal iklimin bir sonucu olan değişen iklim şartlarına göre de kendilerini önceden ayarlamaları gerekiyor.

Yorumlar (0)