Turizmde normalleşme: Havuz ve şezlonglarda sosyal mesafe uygulanacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığının önderliğinde turizm sektöründe normalleşme haritası belirlendi. Haritaya göre, otellere maksimum yüzde 60 doluluk izni verilecek. Yüzme havuzu, şezlonglar ve oturma alanlarında ise sosyal mesafe kurallarına riayet edilmesine özen gösterilecek. 

SEYAHAT 05.05.2020, 10:55 05.05.2020, 10:59
Turizmde normalleşme: Havuz ve şezlonglarda sosyal mesafe uygulanacak!

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı alınan önlemlerin kademeli olarak kaldırılması kararının ardından Türkiye'de normalleşme adımları atılmaya başlandı. 

Sabah gazetesinden Betül Alakent'in haberine göre, turizm sektörü de normalleşme doğrultusunda eylem planlarını hazırladı. Kültür ve Turizm Bakanlığının önderliğinde hazırlanan eylem planına göre, oteller ile transfer araçlarına sertifika verilmesi sağlanacak. 

Sertifikasyon çalışmasında, çalışanların alacağı eğitimden açık büfe ve restoranlara, otel lobisinden odalara, plaj ve havuzdan toplantı odalarına kadar tüm ayrıntılar bulunuyor.

Otellere yüzde 60 doluluk imkânı tanınacak

Yeni eylem planına göre, tüm transfer araçlarında dezenfektanlar bulunurken, araçların yan koltukları boş olacak. Otellere maksimum yüzde 60 doluluk imkânı tanınacak. Otele gelen ve maskeye sahip olmayan turiste maske temin edilecek. Turistlerin otele girişleri esnasında ateşleri ölçülecek. Resepsiyonda sosyal mesafe çizgileri olacak. Tesis içinde bulunan farklı noktalara yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı uyarıcı tabelalar yerleştirecek olan oteller, farklı dillerde broşür ve bilgi notlarının dağıtımı gerçekleştirecek. Lobiden katlara, asansörden koridorlara ulaşılabilirliği kolaylaştırmak üzere otelin farklı yerlerine dezenfektanlar konulacak. 

Odadaki su ısıtıcıları ve kumandalar dezenfekte edilecek

Tesis genelinde insan temasının fazla olduğu yüzeyler, dokunmatik ekranlar,  kapı kolları, tezgâh üstleri, kontrol panelleri, tırabzanlar, mola odası/kafeterya, el yıkama istasyonları ve tuvaletler sık sık dezenfekte edilerek kayıt altına alınacak. Lobi ve fuaye alanlarında bulunan bekleme, dinlenme ve oturma alanlarında insanların etkileşimini yok etmek için sandalye ve koltuk sayıları en az düzeye çekilerek gerekli sosyal mesafe işaretlemeleri gerçekleştirilecek. Odalarda bulunan su ısıtıcıları, klima ve televizyon kumandaları, turist otelden ayrıldığı zaman dezenfekte edilecek. Odalar 12 saat boyunca boş bırakılacak. Oda temizliğinde görevli kişiler, çalıştıkları sırada kişisel koruyucu malzeme kullanacak.

Sertifikasyon sürecinde 4 bakanlık çalıştı

Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yetkilileri ile sektör temsilcilerinin bulunduğu Sivil Toplum Kuruluşları (STK) da sürecinde yer aldı. 

Ateş ve öksürük görülen turist karantina alanına alınacak

Otellerde acil durumlar için de karantina alanları meydana getirilecek. Turistler, ateş, öksürük gibi semptomların görülmesi durumunda karantina alanına alınacak. Personel için bulaşı engellemek üzere özel koruyucu kıyafetler hazır bulundurulacak. Personele yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı mücadelede nasıl çalışması gerektiğine ilişkin özel eğitimler verilirken, personel tarafından kullanılan ekipman, araç ve gereçler sık sık dezenfekte edilecek.

Tuz, baharat, kürdan ve şeker tek kullanımlık paketlerde olacak

Restoranların giriş bölümüne el dezenfektanları yerleştirilecek. Restoran-kafe girişinde muhtemel yığılmalar göz önünde bulundurularak sosyal mesafe aralığı işaretlenmiş, masalar arasında da en az 1.5 metre boşluk bırakılmış olacak. Ortak kullanılan sebil, çay/ kahve makinası, içecek makinası ve benzeri cihazlar artık kullanılmayacak. Yemek masalarında bulunan baharat, tuz,  kürdan vb. menaj takımları ile şeker gibi yardımcı ürün ve malzemeler tek kullanımlık paketlerde müşterilere sunulacak. Her şey dâhil sistemi ile hizmet sunan otellerde açık büfede bulunan yiyeceklerin sunumları otel personeli tarafından gerçekleştirilecek. Yiyecekler öksürük, hapşırma tehlikesine karşı cam bir panelde kapalı olarak sunulacak. 

Yüzme havuzu ve şezlonglarda sosyal mesafe uygulanacak

Yüzme havuzu, şezlong ile oturma alanlarında sosyal mesafe kurallarına riayet edilmesine özen gösterilecek. Klor düzeyi, açık havuzlarda 1-3 ppm, kapalı havuzlarda 1ile 1.5 ppm arasında olacak. Turistin havuza girmeden önce riayet etmesi gereken kurallar ile duş alması gerektiğine ilişkin uyarıcı tabela görülür bir yere konulacak. Fitness salonu ile SPA alanları ise bu sezon kapalı tutulacak.

Yorumlar (0)