Turistik Doğu Ekspresi seferlerinde yeni dönem! Yeni rotalar geliyor…

Turistik Doğu Ekspresi, Ankara’dan başlayarak Kars’a kadar demir yolu üzerinden bütün tarihi dokuyu ve doğal güzellikleri insanlara tanıtmaya devam ediyor. Birçok kişinin ilgisini alan Doğu Ekspresi’nin yeni dönem seferlerinin ne zaman başlayacağını duyuran Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bunun yanı sıra yeni hızlı tren rotaları oluşturulacağını da ifade etti.

SEYAHAT 19.09.2022, 10:11 21.09.2022, 09:13
Turistik Doğu Ekspresi seferlerinde yeni dönem! Yeni rotalar geliyor…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından alınan bilgilere göre, ulaştırma sektöründe havalimanı ve karayolu projelerinde büyük yatırımlara sağlayan Türkiye, ilerleyen zamanlarda demiryolu yatırımlarına daha çok ağırlık gösterecek. Özellikle vatandaşların büyük bir ilgi göstermiş olduğu yüksek hızlı trenlere yeni seferler eklenecek, turistik ve konvansiyonel hatlarda da yük ile yolcu taşımaları sürdürülecek.

Vatandaşlardan yoğun istek geldi

Vatandaşlardan konu ile ilgili yoğun bir istek geldiğini ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, hızlı tren seferlerinde artış yapıldığını ve günlük 31 bin 651 yolcu taşımacılığı ile bütün dönemlerin rekorunun kırıldığını duyurmuştu. 2023-2025 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi tarafından sağlanan verilere göre, ulaştırma sektöründe Ankara-Afyonkarahisar-İzmir ile Ankara-Sivas ve Konya-Karaman-Niğde-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı, Halkalı-Kapıkule ile Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli demir yolu projeleri ve ikinci hat yapımlarına öncelik tanınacak.

Demir yolu hatları birbirinden farklı olanaklar sunuyor

Yabancı ve yerli turistlerin büyük bir ilgi sağladığı turistik tren güzergahlarına yeni hatlar eklenecek. Yüzlerce turiste eğlence, yemek ve dinlenme sağlayan demiryolu turizmi, gündüz vakitlerinde turistik yerlerde gezme, gece yolculuklarında ise yataklı vagonlarla seyahat etme olanağı veriyor.

Çeşitli coğrafyaları ve kültürleri görebilme fırsatı tanıyan olanağı turizm düşüncesiyle oluşturulan uzun rotalı demiryoluyla seyahatler birden fazla ülkede gerçekleştirilirken, trenlerin sağladığı hizmetler ve rotalar hususunda özellikle Rusya, Fransa, Avusturalya ve İsviçre ön plana çıkıyor. Hindistan’da Darjeeling Himalayan, Avustralya'da Ghan Ekspresi ve Rusya'da Trans Sibirya’ya ulaşan demir yolu, İstanbul'a kadar gelen Venedik Simplon-Orient-Express, turizm düşüncesi ile seyahat fırsatı veren değerli rotalar içerisinde yer alıyor.

Sosyal medyada paylaşıldı, talepler arttı

Türkiye'de ise Turistik Doğu Ekspresi'nin yolculuk sağladığı Ankara-Kars Demir Yolu hattı, gezginler tarafından dünya üzerinde tren yoluyla seyahat yapılabilecek en güzel ilk 4 tren rotası içerisinde yer alıyor. 15 Mayıs 1949 yılında ilk seferini gerçekleştiren Doğu Ekspresi günlük olarak Ankara-Kars arasında işliyor.

Bakanlık tarafından bu durum sadece trenle bir yere seyahat etmek için değil, bir yandan da gezip, görmek ve dolaşmak amaçlı bir konuma getirildi. Mevcut Doğu Ekspresi'ne insanlar tarafından gösterilen yoğun ilgili sonrasında ise bu durumu mevcut kapasite karşılayamadı ve artık Ankara-Kars arası tren yolculukları yalnızca turizm amaçlı olarak işletilmeye başlandı. Ankara-Kars arasında yolculuk yapanlar ise yolculuk anılarını video ve fotoğraflar ile ölümsüzleştirmeye devam ediyor. Bu kesitler ise sosyal medya üzerinde paylaşılmaya devam ettikçe Doğu Ekspresi'ne oluşan merak ve talep gün geçtikçe arttı.

Doğu Ekspresi nerelerden geçiyor?

Ankara’dan yolculuğuna başlayan turistik Doğu Ekspresi daha sonra Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum üzerinden geçiş yaparak Kars'a takribi 31 saat içerisinde ulaşıyor. 1300 kilometre yol geçen, turistik Doğu Ekspresi ile her geçilen bölgedeki farklı coğrafyaya şahit olmak, kanyonların ve köylerin içerisinden geçmek, eşsiz manzara ile tarihi mekanları izleyerek Anadolu'nun gizli kalmış güzelliklerini keşfetmek adına bir deneyim şeklinde yolcuların anılarına aktarılıyor.

2021/2022 kış döneminde Turistik Doğu Ekspresi, Kars-Ankara ve Ankara-Kars hatları üzerimde 31'er defa çalıştırıldı. Geçtiğimiz dönem de ise Turistik Doğu Ekspresi ile 1411 ve Doğu Ekspresi ile 11 bin 500 yolcu seyahat gerçekleştirdi.

Turistik Doğu Ekspresi yeni seferleri ne zaman başlayacak?

Birçok kişini merakla beklediği Turistik Doğu Ekspresi için yeni dönem seyahat takvimi açıklandı. Ankara çıkışını 12 Aralık 2022-20 Mart 2023 tarihleri arasında yapacak olan tren, Kars'tan 14 Aralık 2022-22 Mart 2023 dönemlerinde seferler sağlayacak. Tren Kars'tan çarşamba, cuma ve pazar Ankara'dan ise pazartesi, çarşamba, cuma, günleri çıkış yapacak.

Ekspres, ilk olarak Ankara-Kars istikametinde Erzincan ve Erzurum'da, Kars-Ankara doğrultusunda ise İliç, Divriği ve Sivas'ta mola verecek. Trende bulunan vagonlar toplu grupların taşımaları ve turların yapılmasını sağlamak amacıyla acentelere verilirken, trende seyahat sağlayacak olan münferit yolcular adına 1 yataklı vagonlar bırakıldı. Bilet satışları ise seyahat tarihinden 30 gün kadar geride bilet satış sistemi üstünden satışa çıkarılacak.

Yabancı turistlerden yoğun ilgi

Turistik Doğu Ekspresi'nin güzergahı üzerinde bulunan tarihi ve doğal güzellikler sadece yerli turistlerin dikkatini çekmiyor. Bunun yanı sıra yabancı turistlerinde oldukça yakından takip ettiği Doğu Ekspresi, sosyal medya üzerinde paylaşımı yapılan ve bu şekilde tanıtılan gezilerden bir tanesi olarak görülüyor.

Turistik Doğu Ekspresi ile geçtiğimiz dönemlerde yolculuk sağlayan 1411 kişiden 42'si yabancı olurken, bu sene seyahat eden 10 bin 564 kişiden 528'i yabancı turist oldu.

Yorumlar (0)