Tuna Nehri'ndeki ihtişam: Budapeşte

Budapeşte, dramatik tarihinden gösterişli mimariye,  şifalı termal sulardan Doğu ve Orta Avrupa'da rakipsiz bir gece hayatına kadar herkes için bir şeye sahiptir.

SEYAHAT 13.01.2020, 22:25 13.01.2020, 22:27
Tuna Nehri'ndeki ihtişam: Budapeşte

Budapeşte’nin güzelliği her zaman böyle değildi; insanlık, bu güzel yüzü şekillendirmede de rol oynadı. Şehir, mimari olarak herkesi memnun edecek kadar barok, neoklasik, eklektik ve art nouveau binalara sahip bir hazine. Genel olarak, Budapeşte'de gördüğümüz çoğu şey başkentin 19. yüzyılın sonlarındaki altın çağında inşa edildi.  

Geçmişe yakından tanık olun

 

İkinci Dünya Savaşı ve 1956 Ayaklanması nedeniyle oluşan binalarındaki kurşun deliklerine ve şarapnel izlerine tanık olabilirsiniz. Tuna Anıtı üzerindeki dokunaklı ayakkabı gibi üzücü hatırlatmalar var ancak umut ve uzlaşmayı hatırlatanlar da - Andrássy'deki eski gizli polis binasının "kılıcı" gibi.  

Yeme ve içme 

Macar yemeklerinde gulaştan çok daha fazlası var ve Doğu ve Orta Avrupa'daki en sofistike yemek tarzlarından biri olmaya devam ediyor. Magyarlar, üç temel dünya mutfağı olduğunu söylediklerinde abartabilirler - Fransız, Çin ve kendi mutfakları. Ancak Budapeşte’nin bir gıda başkenti olarak itibarı, büyük ölçüde 19. yüzyılın sonlarından ve 20. yüzyılın ilk yarısından başlıyor ve komünizm altındaki nadas dönemine rağmen, şehir bir kez daha dikkat çekiyor. Eger'in karmaşık kırmızıları ve Somló'nun gösterişli beyazlarından tatlı tatlı Tokaj'a kadar Macaristan'ın mükemmel şarapları da öyle.  

Kaplıcalar ve hamamlar

Budapeşte, bol miktarda kaplıca ile kutsanmıştır.  Hamamları da bir o kadar bereketli-Türk dönemi, art nouveau ve modern olanlar arasından seçim yapabilirsiniz. Bazı ziyaretçiler, onları rahatsız eden her şey için bir çare aramaya gelirler, ancak çoğunluk eğlence ve rahatlama için oradadır – Macarların macskajaj (hangover) dediği şey, dünyanın en iyi tedavisidir.  

Memento Parkı

 

Lenin, Marx, Béla Kun ve birçok kişinin heykeli bulunan Memento Park, şehir merkezinin 10 km güneybatısında, gerçekten ziyaret edenlere akıllara durgunluk veren bir yer. Sosyalist gerçekçiliği harekete geçirin ve bu kalıntıların bazılarının 1980'lerin sonlarında inşa edildiğini unutmayınız. 

Borkonyha 

 

Bu Michelin yıldızlı restoranda şef Ákos Sárkozi'nin Macar mutfağına yaklaşımı oldukça çağdaş ve menü her iki haftada bir değişiyor. Menüde mangalica (özel bir Macar et türü) varsa bir bardak Furmint ile denemenizi tavsiye ederiz. 

Macar Ulusal Galerisi

 

Macar Ulusal Galerisi, 11. yüzyıldan günümüze kadar Macar sanatını izleyen ve sarayın dört kanadı boyunca yayılmış ezici bir koleksiyondur. En büyük koleksiyonlar, Ortaçağ ve Rönesans taş işçiliği, Gotik ahşap heykeller, panel resimleri ve geç Gotik kanatlı sunaklar içerir. Müze, ayrıca 19. ve 20. yüzyıllardan Macar resim ve heykel odaklı önemli bir koleksiyona sahiptir.

Yorumlar (0)