Tarihi ‘Safranbolu’, UNESCO ile nefes almaya devam ediyor!

“Korumanın başkenti” olarak anılan Karabük’ün tarihi ilçesi Safranbolu, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmasının 26.yılını kutluyor.

SEYAHAT 14.12.2020, 15:50 14.12.2020, 15:56
Tarihi ‘Safranbolu’, UNESCO ile nefes almaya devam ediyor!

26 yıl önce UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan ve Karabük’e yaklaşık 9 kilometre uzaklıkta bulunan Safranbolu ilçesi, UNESCO yıl dönümünü kutluyor. Kültürel değerlerini korumak için çalışmalar sürdüren Safranbolu’ya, Tarihi yapıları korumadaki başarısından kaynaklı "Korumanın başkenti" unvanı da verilmişti.
 



Tarih kokan sokaklarında zevkli bir yolculuk vaat eden Safranbolu’da, Osmanlı döneminden kalma cami, han, konak, hamam ve çeşmenin yanında 1500 tane tescilli eser bulunuyor. Turizm hareketliliğinin yüksek olduğu kaydedilen Safranbolu, 2020 yılında kalmalı ve günü-birlik olarak yaklaşık 1 milyon 300 bin yerli ve yabancı turist ağırladı.
 


 

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yaptı


Roma İmparatorluğu'nda Paflagonya olarak adlandırılan bölgede bulunan Safranbolu, tarihte birçok medeniyete de ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. 17. yüzyılda ise altın çağını yaşayan Safranbolu’nun değerli olmasının nedeni, İstanbul-Sinop şehirleri arasında bulunmasına bağlanıyor.
 



17 Aralık 1994'te Tayland'da yapılan UNESCO toplantısında Safranbolu, evrensel ve istisnai değerleri kapsamında değerlendirilmiş ve Osmanlı kent kültürünün yaşayan simge kentlerinden biri olarak belirlenmişti. Bununla birlikte Safranbolu, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştı. 


 

Yorumlar (0)