Tarihi Karadeniz mahallesi ‘Ortamahalle’ ye teleferik sürprizi!

Trabzon’da yer alan ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerini mest eden Ortamahalle, artık teleferikle gezilebilecek. Tarihi evleri, sokakları, çeşmeleriyle dikkat çeken mahalle, Akçaabat ilçesinde yapılacak teleferikle daha da gözde bir yer olacak!

SEYAHAT 20.01.2021, 13:39
Tarihi Karadeniz mahallesi ‘Ortamahalle’ ye teleferik sürprizi!

“Doğu Karadeniz’in Safranbolu’su” olarak adlandırılan, tarihi konakları ve sokaklarıyla bol turist çeken ve Trabzon’da yer alan Ortamahalle’ye yeni bir sistem geliyor. Bu sistemle beraber, daha çok yerli ve yabancı turistin çekilmesi planlanan Akçaabat’a bir teleferik sistemi yapılacak.

Osmanlı döneminden kalma konakları, çeşmeleri ve ara sokakları ile adeta bir mahalle kültürünün yerleştiği Ortamahalle, tarihi dokusunu korumaya devam ediyor. Arnavut kaldırımlı sokakları, dik yokuşları ve dar meydanlarıyla dikkat çeken mahalle, Roma ve Bizans döneminden izleri de taşıyor. Bölgeye yapılacak teleferik ile ilginin artması hedeflenirken, 4 bin 613 metre uzunluğunda bir sistem planı bulunmakta.

Teleferiğin 3 durağı olması planlanıyor

Akçaabat Belediyesi’nin çalışmalarıyla devam eden proje kapsamında, Ortamahalle sit alanının üst kısmında bir istasyon yapılacak. Yaklaşık 7 milyon dolara yapılması hedeflenen proje kapsamından 3 durak yapılacak. Teleferiğin başlangıç istasyonu Cumhuriyet Parkı'nın deniz tarafında, ikinci istasyonu Ortamahalle'nin arka kısmında ve son istasyonu Akçatepe'de olacak. İlk kısmın uzunluğu 888 metre, ikinci kısmı 3 bin metre ve üçüncü istasyon ise yaklaşık 725 metre uzunluğunda olması hedefleniyor.

Ortamahalle, Osmanlı konut mimarisinin tipik özelliklerini taşıyan konaklarıyla dikkat çekiyor. 120 tane tarihi evi ve restore edilen 8 konağı bünyesinde bulunduran mahalle, tabiatla iç içe vakit geçirmek isteyenleri, konaklama ve yöresel lezzet tadım inkanlarıyla adeta büyüleyici bir hal alıyor. Bölgede ayrıca kar yağışı olunca da güzel bir beyaz örtü oluyor. Böylece kartpostallık ögürntüler ortaya çıkabiliyor.

Yorumlar (0)