Tarihi 9.yüzyıla dayanan Eski Binzert Limanı, turist akınına uğruyor!

Tunus’a 65 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan Binzert’te bulunan tarihi Binzert Limani, ziyaretçilerin ilgisini çeken yeni bir mekan olarak dikkat çekiyor.   Kıyısı boyunca renkli evler bulunan liman kentinde balıkçı tekneleri de dikkat çekerken, liman güvenliğini sağlamış hisarların da 9. yüzyıla tarihlendirildiği biliniyor. 

SEYAHAT 19.04.2021, 17:36 20.04.2021, 16:16
Tarihi 9.yüzyıla dayanan Eski Binzert Limanı, turist akınına uğruyor!

Tunus ülkesinin incisi olarak tanınan ve ülke merkezine yaklaşık 65 kilometrelik bir mesafede bulunan Binzert’teki eski ve tarihi Binzert Limanı, tarihi dokusuyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Liman kıyısı boyunca uzanan rengarenk evleriyle dikkat çeken büyülü liman kenti, simetrik bir şekilde dizilmiş olan balıkçı teknelerinin bolluğuyla da ahenkli bir güzelli oluşturmuş durumda. Masmavi ve usul olan berrak deniziyle kentin tarihi dokusunu muazzam yansıtan tarihi Binzert Limanı, Akdeniz’deki konumuyla da stratejik anlamda da değer taşıyor. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak bölgesi haline gelen liman kentinin, girişinde bulunan hisarlar da önem arz ediyor.



Hisarlar, limanı korudu

Adları “Kasaba" ve "Kusaybe" olan hisarlar, tarih boyunca Binzert Limanı kentinin güvenliğini sağlamasıyla dikkat çekiyor. Hisarların inşa tarihi olarak ise, 9. Yüzyıl olarak biliniyor. Bu tarih, bölgede hüküm süren Abbasilere işaret ediyor. Limanın oluştuğu zamanla ilgili olarak değerlendirme yapan Akademisyen Ali Ayet Meyhub, kaya kütlelerinin kırılmasıyla tabii oluşumunu yapan bir limanla karşı karşıya olduklarını belirtti. Ayrıca bu oluşumla ilgili iki rivayetin olduğunu söyleyen Meyhub, diğer rivayetle ilgili tarihlendirmenin M.Ö. 309'a olduğunu söyledi. Antik Yunan döneminde Sicilya Kralı Agathocles’in kenti işgal etmesiyle beraber limanın kazıldığını belirten Meyhub, etrafına surların inşa edildiği söyledi.



Tunus ticaretinin bir dönem kalbinin attığı yerdi

Liman kentinin, 19. yüzyılın sonlarına kadar bölgenin ekonomik ve ticari faaliyetlerin merkezi olduğunu söyleyen Ali Ayet Meyhub, limanın şehir bölgesinde şekillendiğini belirtti. Bölgede eskiden yaşayanların balıkçılık sayesinde geçindiğini belirten Meyhub, Tunus’un kalbinin bir dönem burada attığını söyledi. Kusaybe Camii ve Eski Şehir Camii’nn de burada olduğunu belirten Meyhub, bu camilerinde tarih açısından önemli olduğuna işaret etti.

Yorumlar (0)