Sümela Manastırı’ndaki restore çalışmaları sırasında bulunan gizli şapel, turizme kazandırılıyor!

Trabzon’un Altındere Vadisi’nde bulunan inanç turizmi cenneti Sümela Manastırı’nda, bir gizli şapel bulunmuştu. 2015 yılında restore işlemleri için kapatılan ve uzun süredir çalışmaların yapıldığı manastırda bulunan gizli şapel, yapılan ahşap yolla beraber turizme kazandırılacak.

SEYAHAT 26.04.2021, 12:53 27.04.2021, 10:40
Sümela Manastırı’ndaki restore çalışmaları sırasında bulunan gizli şapel, turizme kazandırılıyor!

Trabzon’a bağlı büyülü bir alan olan ve ziyaretçilerini adeta mest eden inanç turizm mekanı Sümela Manastırı, bilindiği üzere 22 Eylül 2015 tarihinden bu yana restore ediliyor. Bu tarihten beri ziyaretlere kapalı olan ve yenilenmesi için restorasyon çalışmaları yapılan manastırda, işlemler sırasında ilginç bir buluş keşfi yapılmıştı. Restore çalışmaları sırasında manastırda gizli bir geçit sayesinde muhafaza edilmiş bir şapel bulunmuştu. Geçmişte bölgeye dadanan defineciler yüzünden istila edilmiş ve zaman geçtikçe tahrip olmuş şapel, ahşap yol projesiyle beraber turizme kazandırılacak.



Restore edilip turizme kazandırılacak

Maçka ilçesinin Altındere Vadisinde bulunan Sümela Manastırı’ndaki tarihi şapel, manastırın kuzey çatısının üst sağ yamacında yer alırken, gizli bir geçitle sayesinde ulaşılabilen bir alan olarak dikkat çekiyor. Birçok freski de bünyesinde bulunduran şapel için turizm çalışmaları yapılırken, yeni projeler de hazırlanıyor. Hazırlanan projelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulması planlanırken, projeler restorasyonu yapan firma tarafından yapılacak. Yaklaşık 1600 yıllık bir geçmişe sahip olan Sümela Manastırı’da restore işlemleri, üç aşamalı bir çalışmayla yürütülmüştü.



Gizli bir geçitle ulaşılabilen şapel için başlatılan ahşap yol çalışması, tamamlanır tamamlanmaz yeni bir turizm alanı olarak hizmete sunulmuş olacak. Şapeldeki harap olmuş çatı kısmımın ve fresklerin de onarılması planlanıyor. Ayrıca restore çalışmalarının, Temmuz ayı başında sona ermesi bekleniyor. Böylece Sümela Manastırı’na gelen binlerce turistin daha da çok artması hedefleniyor.

Yorumlar (0)