Sümela Manastırı nasıl gidilir? Sümela Manastırı tarihi

Sümela Manastırı tarihi hakkında araştırma yapan gezginler, Sümela Manastırı nerede? ve Sümela Manastırı nasıl gidilir? gibi sorulara cevap arıyor. Sümela Manastırı açılış ve kapanış saatleri merak ediliyor. Sümela Manastırı giriş ücreti ne kadar? sorusunun da yanıtı aranıyor. İşte detaylar...

SEYAHAT 03.11.2022, 13:53 04.11.2022, 09:34 Hakan Öksüz
Sümela Manastırı nasıl gidilir? Sümela Manastırı tarihi

Sümela Manastırı, tarihi alanları gezmeyi sevenlerin en çok ilgi gösterdiği yapılardan biridir. Sümela Manastırı tarihi ile ilgili bilgi toplayan ziyaretçiler, Sümela Manastırı nerede, nasıl gidilir? gibi soruların yanıtlarını arıyor. Sümela Manastırı ile ilgili bazı bilgileri derledik.

Sümela Manastırı tarihi 

Sümela Manastırı tarihi merak ediliyor. Panagia Sumela ve Theotokos Sumela olarak da anılan Sümela Manastırı'nın, Bizans İmparatoru 1. Theodosius zamanında 375-395 yılları arasında yaptırıldığı düşünülmektedir. Manastırın kuruluşunda Atina'dan kente gelen Sophronios ile Barnabas isimli rahiplerin görev aldığı anlatılmaktadır. Hikayelere göre gördükleri rüyaların ardından birbirinden habersiz şekilde Trabzon'a gelen iki keşiş, buradaki ikonanın etrafına duvar örmüş ve Sümela Manastırı'nı inşa etmiştir. 

Sümela Manastırı'nın asıl kurucusunun ise Trabzon Komnenosları Prensliği'nin kralı olan 3. Alexios olduğu kabul edilir. 1349 ile 1390 yılları arasında hükümdarlık yapan 3. Alexios'un resminin fresklerin üzerinde bulunması, bu iddiayı güçlendirmektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetine girmesinin ardından bölgenin korunduğu ve Yavuz Sultan Selim tarafından manastıra iki büyük mum hediye edildiği bilinmektedir. Trabzon'u fetheden Fatih Sultan Mehmet, Sümela Manastırı'na zarar verilmeyeceğine ilişkin ferman yayınlamıştır.

Sümela Manastırı nerede?

Sümela Manastırı nerede? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Sümela Manastırı, Trabzon iline bağlı Maçka ilçesinde bulunmaktadır. Manastır, Altındere Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Sümela Manastırı, Meryem Ana Deresi'ni batı kısmında bulunan manastır deniz seviyesinden yaklaşık 1150 metre yüksekte bulunmaktadır.

Sümela Manastırı nasıl gidilir?

Sümela Manastırı nasıl gidilir? sorusunun yanıtı aranıyor. Sümela Manastırı'nı ziyaret etmek için önce Trabzon'un Maçka ilçesine gitmek gerekiyor. Buradan da ilçeye bağlı Altındere Köyü'ne gidilebiliyor. Tur minibüsleri ve otobüslerle Sümela Manastırı'na gitmek mümkün. Sümela Manastırı'nın bulunduğu yamacın dibinde çeşitli tesisler yer almaktadır. Bu bölgeye aracınızı park ettikten sonra Sümela Manastırı'na çıkan merdivenleri kullanarak yukarıya ulaşabilirsiniz.

Sümela Manastırı açılış ve kapanış saatleri

Sümela Manastırı açılış ve kapanış saatleri merak ediliyor. Sümela Manastırı haftanın her günü ziyarete açıktır. Saat 08.00'de ziyarete açılan Sümela Manastırı, saat 19.00'da kapatılmaktadır. 

Sümela Manastırı giriş ücreti ne kadar?

Peki Sümela Manastırı giriş ücreti ne kadar? Sümela Manastırı park ücreti olarak 10 lira alınmaktadır. Sümela Manastırı'nı ziyaret etmek için ise 100 lira ödenmelidir.

Yorumlar (0)