'Su altının Pamukkale'si' görüntülendi

Doğu Akdeniz'de beş sene evvel keşfedilen, Keldağ Dağı'nın alt kısmındaki kum piramitleri, bacaları, dikit ve sarkıtlarıyla doğal güzelliğe sahip olan 'Büyük Mağara' su altı kamerasıyla kayda alındı.

SEYAHAT 15.11.2022, 18:20 16.11.2022, 17:34
'Su altının Pamukkale'si' görüntülendi

Yayladağı ilçesinde, akvaryumu anımsatan berrak suyu ve benzersiz doğal yapılarıyla dikkatleri üzerine çeken mağara ve koylar, dalış tutkunlarını konuk ediyor. 

Belgesel yapımcısı ve su altı görüntü yönetmeni olarak çalışan Tahsin Ceylan, berberindeki dalgıçlarla, Keldağ Dağı'nın alt bölümünde kalan, çeşitli bilimsel makalelerde 'Bilge Taş Mağarası' olarak da adlandırılan, 'Büyük Mağara'ya dalış yaptı.

2017'de keşfedilen, içinde kum piramitleri, bacaları, dikit ve sarkıtları, kovuk ve mağaraları barından su altı mağarası, Tahsin Ceylan'ın su altı kamerasıyla kayda alındı. 

"'Büyük Mağara' su altının Pamukkale'si"

Ceylan, basın mensuplarına, Karamağara Koyu'nun hemen bitişiğindeki 'Büyük Mağara'nın ülkemizde güvenle dalınabilecek su altı yapılarından biri olduğunu ifade etti.

Mağaranın son iki senede bütün dalgıçların ve dalış okullarının uğrak noktası haline geldiğini kaydeden Ceylan, şöyle konuştu:

"Eskiden karada olan ve ardından su altında kaldığını düşündüğümüz mağara, dalıcılar için harika bir ambiyans sunuyor. Kapalı mahalde dalış yapmayı seven dalıcıların kesinlikle görmesi gereken bir yer. En harika kısım, çıkıştaki kum piramidi ve mavi ışık. 

Bölgeye deneyimli dalgıçlar girebilir. Mağara dışındaki alanda her seviyede dalıcının görebileceği büyükçe bacalar ve kovuklar bulunuyor. Mağara girişi yaklaşık olarak 24 metre büyüklüğünde. Girişin ardından 120 metre kadar yatay palet vurduktan sonra yüzeyde bulunan hava ciğerlerine ulaşılıyor. Mağaradaki en etkileyeceği nokta ise hava ciğerlerine yakın olan sarkıt ve dikitlerin oluşturduğu ambiyans. Su altının Pamukkale'si diyebilirim. Burada hala keşfedilmeyi bekleyen noktalar var ve bu da dalıcıların heyecanını diri tutuyor."

"Su sıcaklığı 24 derece"

Dalış eğitmeni Mahmut İğde, "Ülkemizde sportif manada dalınabilecek en güvenli mağaralardan biri. Kapalı mekanda dalış yapmak isteyen dalgıçları bu bölgeye bekliyoruz." diye konuştu.

Bölgede dalış yapanlardan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Cahit Çelik ise inanılmaz bir deneyim yaşama imkanı bulduğunu söyleyerek, "Mağaradaki dikitler ve sarkıtlar, bir manada su altındaki peribacaları gibi. Kasım ayında dahi su sıcaklığı 24 derece. Bütün dalış tutkunlarının bu güzelliği görmelerini diliyorum." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)