Şifalı ılıca turistlerin uğrak mekânı

Kocaeli'de, tarihi Roma döneminden kalan ve bir süre önce Gölcük Belediyesi tarafından restore edilerek hizmete açılan Yazlık Ilıcası Termal Tesisi, şifa arayan yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

SEYAHAT 29.01.2020, 15:13
Şifalı ılıca turistlerin uğrak mekânı

Kocaeli'de tarihi Roma döneminden kalma alan bir süre önce Gölcük Belediyesince restore edilerek hizmete açıldı. Yazlık Ilıcası Termal Tesisi, çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen suyuyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekânı haline geldi.

Anadolu Ajansı'nda (AA) yer alan habere göre tesis, hizmet vermeye başladığı 2013 yılından itibaren Yazlık Ilıca Termal Tesisi 600 bin ziyaretçiyi ağırladı. İçinde Roma hamamının da yer aldığı termal tesisi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler şifa bulmaya çalışıyor. Yüzlerce kilometre uzaktan tesise akın eden ziyaretçiler, özellikle cilt hastalıkları, hücre ve cilt yenileme, romatizma, sinir ile kemik rahatsızlıklarında tamamlayıcı tedavi olarak tesiste bulunan sudan faydalanıyor.

Roma döneminde de şifa kaynağı

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, tesisle ilgili yaptığı açıklamada, Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen kazı ve saha araştırmalarında buradaki kalıntıların Roma döneminden kalma olduğunun belirlendiğini, o dönemde de ılıcanın şifa bulmak için kullanıldığının tespit edildiğini ifade etti.

Sezer, Osmanlı Dönemi'nde de şifa bulmak amacıyla kullanılmaya devam edilen ılıcanın 2013 yılında restore edilerek modern bir görünüme sahip olduğunu ve hizmete açıldığını söyledi. Sezer, yılda 80 bin yerli ve yabancı turist ağırladıklarını dile getirerek, şunları dile getirdi:

"2013 yılının mayıs ayından itibaren baktığımızda ise yaklaşık 600 bin kişi tesislerimizden yararlandı. Gölcük donanma kenti ama bir yandan da ilçemiz turizm kenti. Ilıca tesislerimiz belediyemiz tarafından işletiliyor. Değirmendere Yalı Evleri, Eriklitepe Tabiat Parkı, Kervansaray, Sultan Baba Türbesi, Saraylı'da tarihi evlerimiz ve ılıcamız var. Gölcük gezilmesi ve görülmesi gereken önemli bir yer."

Kapsamlı bir tesis

Yazlık Ilıcası Termal Tesisi'nde 8 aile odası, 5 VIP oda, , "doktor balıklar" ve havuzlar olduğu bilgisini veren Sezer, tesise yerli turistlerle beraber yabancı turistlerin de yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Ali Yıldırım Sezer, bölgeye ilişkin projeler üzerinde çalıştıklarına işaret ederek, "Yakın zamanda ilçemize yap-işlet-devret modeliyle bir otel kazandırmayı hedefliyoruz. Bu sayede burada yatılı kalacak misafirlerimizin tamamlayıcı sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

Mineralli suların olduğu bölgelerde tarih boyunca insanların çeşitli yapılar inşa ettiğini söyleyen Sezer, "Burada tonozlu bir yapı var. Sıcak ve soğuk su hamamları var. Burada yapılan sondajda daha derinde kuvvetli miktarda su çıkarıldı. Su ortalama 32 santigrat derece, birçok rahatsızlığa faydası var ancak özellikle antioksidan, hücre yenileme, cilt yenilenmelerine faydası olduğu belirlendi. Tonozlu yapının arkasında ayrıca bir pınar daha var. Buna 'göz pınarı' deniyor. Buradaki suyun göz sağlığına yararlı olduğunu bilim insanları tespit etti." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)