Sidyma Antik Kenti’nde yerleşik hayattaki köylüler şaşırtıyor!

Muğla’ya yaklaşık 170 kilometre uzaklıkta yer alan, Seydişehir’e bağlı ve 2 bin yıllık bir tarihi olan Sidyma Antik Kenti’nde bir halk, yaşamını sürdürmeye devam ediyor. Günlük yaşamlarını antik kentte sürdüren köy halkı, bölgeyi ziyaret eden turistlerin de ilgisini çekiyorlar.

SEYAHAT 02.01.2021, 15:50 03.01.2021, 13:35
Sidyma Antik Kenti’nde yerleşik hayattaki köylüler şaşırtıyor!

Muğla ili merkezine 107 kilometre ve bağlı olduğu Seydişehir ilçesine de 50 kilometre uzaklıkta yer alan Sidyma Antik Kenti, günümüzde ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. Ege bölgesinin turizm rotası üzerinde her alan antik kentin tarihi ise, M.Ö. 1.yy’a, yani, 2 bin yıllık bir geçmişe dayanıyor. Antik kentte günümüzde de yaşamın sürmesi ise ilgi çekiyor. Dodurga mahallesine bağlı olan kente yaşayan yerli köy halkı, hayatlarına devam ediyorlar. 



Antik kentte yer alan tarihi kalıntılar ve köylü halkın yaşamı, turistler tarafından ilgi çekiyor. Bölgede yer alan kalıntılar arasında Roma dönemine ait Artemis Mabedi, tiyatro, ilginç mimariyle yapılmış kaya mezarları, hamam, kilise ve sütunlarıyla mahallenin ortasında ayakta duran Stoa bulunuyor.  Mahallede yaşayan yerel halk ise, tarihi kalıntılara ve kültürel mirasa adeta sahip çıkıyor.

Bölgede yaşayan kadınlar, görülü rehberlik de yapıyorlar

Sidyma’da çoğunluğu yalnız olan yaşlı kadınların yaşaması ise şaşırtıyor. Antik kentte yaşayan kadınlar, bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşırken bir yandan da dokuma işi yapıyorlar. Komşuluk ilişkileri ise yardımla daha da kuvvetli olan halk, bölgele gelen turistlere de gönüllü rehberlik de yapıyorlar.

Antik kente gelenlere tarihi hakkında bilgi veren Sidyma’lı kadınlar, büyüdükleri terk etmek de istemiyorlar. Yaşamları kimi zaman zor olsa da ve çocukları onları alıp götürmek istese de yaşlı kadınlar bölgede mutlu olduklarını belirtiyorlar.
 

Yorumlar (1)
Ayse 3 yıl önce
Biz iletişim kuramamıştık malesef